Nordijci začenjajo jutri

Finski Lahti bo najboljše športnike in športnice iz nordijskih disciplin gostil med 22. februarjem in 5. marcem. Slovenski skakalci in skakalke načrtujejo boj za najvišja mesta, čim več pa bodo skušali pokazati tudi nordijski kombinatorci.

Goran Janus Foto: Anze Malovrh/Sta
Goran Janus Foto: Anze Malovrh/Sta

LJUBLJANA > Medalje sicer glasno ne omenjajo med svojimi cilji, o njej pa resno razmišljajo. Glavni slovenski trener Goran Janus je že pred dnevi določil dokončni seznam potnikov SP v Lahtiju. Za mesto v ekipi na srednji skakalnici bodo kandidirali Peter, Cene in Domen Prevc, Jernej Damjan in Anže Lanišek, nekoga izmed te peterice pa bo v nadaljevanju prvenstva na veliki napravi zamenjal Jurij Tepeš.

Stane Baloh bo vodil žensko skakalno reprezentanco, v kateri so Urša Bogataj, Ema Klinec, Maja Vtič, Špela Rogelj in Nika Križnar, ki so v tej sezoni dosegle manj kot v minuli, v zadnjem času pa so jih pestile še poškodbe in bolezni. V nordijski kombinaciji bosta nastopila izkušeni Marjan Jelenko in mladinec Vid Vrhovnik. Slovenski nordijski kombinatorci še nikdar niso bili med favoriti za visoka mesta in tako je tudi tokrat. V svetovnem pokalu je do štirih točk v sezoni prišel le Jelenko in je 59. Med skakalkami je v pokalu skupno sedma Ema Klinec, enajsta pa Maja Vtič. Pri skakalcih je četrti Domen Prevc, deseti pa Peter Prevc.

Najvišja pričakovanja so usmerjena v moško ekipo skakalcev. Branilec velikega kristalnega globusa Peter Prevc se je šele tik pred SP in po svoji 22. zmagi prebil med deseterico skupnega seštevka svetovnega pokala, kjer je iz samega vrha na začetku zime po seriji izidov izven deseterice na četrto mesto zdrsnil Domen Prevc. Srednji od bratov Prevc, Cene, se na zadnjih tekmah ni uvrščal niti v finale. V stabilni formi, vendar brez uvrstitev na sam vrh, pa je Jernej Damjan, ki pred začetkom sezone zaradi poškodb sploh še ni vedel, če bo lahko tekmoval. Po uspešni azijski turneji bo prvič na članskem SP nastopil Lanišek, ki je vsaj za prvi del prvenstva iz ekipe izrinil najizkušenejšega v reprezentanci Tepeša.

“Posamezno na mali in veliki skakalnici želimo po eno uvrstitev do 6., 15. in 30. mesta, ekipno moški in v mešani ekipi do petega mesta, želja pa je medalja. V Lahtiju napovedujejo vetrovne razmere, skakati želimo brez napak in imeti še nekaj sreče. Na SP so možna presenečenja, toda nikoli v Lahtiju nismo bili na stopničkah, vsaj ne v teh letih, odkar smo skupaj. Vrh je zelo širok, skakalnice pa so v Lahtiju zelo majhne in zato si grobih napak ne smemo privoščiti,” je prilakovanja strnil Janus. STA


Najbolj brano