Noletovi avgustovski izzivi

Teniški velemojstri bodo ta teden igrali na turnirjih v švicarskem Gstaadu in nemškem Hamburgu (oba na pesku), precej igralcev pa je že čez lužo, kjer se tradicionalno obeta zelo pester avgust, ta teden pa poteka turnir na trdi podlagi v Atlanti.

Kje so teniške meje Novaka Đokovića? Foto: Eduardo Munoz
Kje so teniške meje Novaka Đokovića? Foto: Eduardo Munoz

NEW YORK > Med drugim bosta avgusta v Cinncinnatiju in Montrealu na sporedu šesti in sedmi (od desetih) masters turnir sezone, zadnji avgustovski vikend pa se v New Yorku začne še zadnji, četrti grand slam turnir sezone. Ne glede na možne razplete je že nekaj časa jasno, da bo Srb Novak Đoković tudi leto 2015 končal kot prvi teniški lopar na svetu, vprašanje je le, če bo sklatil še kakšen rekord. Na včeraj objavljeni ATP lestvici ima 13.845 točk, oziroma 4180 več kot drugouvrščeni Švicar Roger Federer in že 6010 točk več kot tretji Britanec Andy Murray.

Največje število točk v 42-letni zgodovini točkovanja poklicnih igralcev tenisa je za zdaj pripisano Špancu Rafaelu Nadalu: 20. aprila 2009 je imel zbranih 15.390 točk, takrat je bil aktualni zmagovalec Roland Garrosa, Wimbledona in Melbourna (vsi so vredni po 2000 točk), ter petih mastersov (vrednih po 1000 točk). Drugo najvišje število zbranih točk za zdaj pripada Novaku Đokoviću, ki je imel 12. septembra 2009 v svoji statistiki 14.720 točk. Današnji točkovalni sistem je v veljavi od leta 2009, pred tem je bilo število točk vredno (približno) polovico današnje vrednosti. Federer je imel pred tem rekord 20. novembra 2006, tedaj zbranih 8370 točk pa bi po današnjem vrednotenju naneslo rekordnih 15.725 točk. Pete Sampras je imel 4. julija 1994 natanko 5405 točk (takrat je bil sistem spet nekoliko drugačen, kot je bil v času med letoma 2000 in 2008). Če bi njegove točke prevedli na današnji sistem, bi to zneslo 13.180 točk.

A pred tokratnim teniškim avgustom ima Djoković več zgodovinskih priložnosti. Ker je lani na obeh avgustovskih mastersih izpadel v osmini finala, na grand slam turnirju v New Yorku pa v polfinalu, ima na voljo veliko točk, s katerimi bi lahko mejnike še dvignil. Z morebitno zmago v Cinncinnatiju pa bi postal sploh prvi igralec v teniški zgodovini, ki bi se lahko pohvalil z zmagami na vseh desetih turnirjih serije masters. Letos je zmagal v Indian Wellsu, Key Biscanu, Montecarlu in Rimu (v Madridu ni igral), v Montrealu in Cinncinnatiju bo naskakoval novi zmagi, v Šangaju, Parizu in Londonu pa bo branil lanske uspehe.

Nedeljska zmagovalca turnirjev, kjer so finale odigrali po oddaji naših besedil v tisk, sta postala Avstrijec Dominik Thiem v Umagu in Avstralec Bernard Tomić v Bogoti.

Po številu zmag na turnirjih serije masters vodi Nadal s 27 uspehi, Đoković in Federer sta doslej zmagala štirikrat manj, Andree Agassi ima 17 masters lovorik, Pete Sampras pa enajst. Od leta 2011 je Đoković osvojil 19 turnirjev serije masters, enega več kot v tem obdobju Federer, Nadal in Murray skupaj. BG


Najbolj brano