Nogometna prihodnost

Ta vikend se začenjajo prvoligaški boji v nogometni mladinski in kadetski konkurenci. Primorsko bodo zastopali trije klubi: Koper, Gorica in novinci iz Bilj.

Biljenci bodo tudi v novi sezoni poskušali skleniti zmagoviti 
krog.
Biljenci bodo tudi v novi sezoni poskušali skleniti zmagoviti krog. 

NOVA GORICA > Tekme mlajših selekcij v zadnjem desetletju zbujajo precej zanimanja nogometne javnosti. Z razlogom. Klubi so spoznali pomen in koristi delovanja učinkovitega mladinskega pogona, tako pri oblikovanju članske ekipe kot tudi pri morebitnem zaslužku. Trend lovcev na talente oziroma zanimive nogometaše je jasen. Iščejo igralce, ki so komaj prestopili mladinski ali kadetski prag, zato na tekmah mlajših selekcij ne manjka različnih zastopnikov.

Letos bo še bolj poudarjena tekmovalnost. Zaradi zmanjšanja števila ekip v 1. SML in 1. SKL s 16 na 14 bo napeto v boju za obstanek. Zadnjeuvrščeni moštvi neposredno izpadeta, še dve pa bosta šli v dodatne kvalifikacije. Cilj Biljencev je torej logičen - obstanek. “Nimamo še pravega občutka, kaj nas čaka. Po predvidevanjih v kadetski konkurenci razmerja moči še niso tako izražena, zato so rezultati bolj nepredvidljivi. Po drugi strani pa nekateri klubi mladince že vključujejo v članski pogon,” je pojasnil vodja mladinske šole v Biljah in trener mladincev Peter Fabjan. Prvi tekmec biljenskih mladincev in okrepljenih kadetov, ki jih bo še naprej vodil Mitja Lavrenčič, bo danes na domačem igrišču Krško. Krčani, ki so se letos med člani prebili v prvo ligo, igrajo že nekaj sezon vidno vlogo v mladinskem pogonu in bodo kar zahteven zalogaj.

Na papirju še bolj neugoden razpored imajo Koprčani, pred katerimi so zaradi reprezentančne akcije in preložitve 2. kroga kar tri zaporedna gostovanja. Prvo jih čaka danes pri Bravu Publikumu. Domačim gledalcem se bodo na Bonifiki predstavili šele čez mesec dni, ko bodo gostili Domžale, ki so lani zmagale v skupnem seštevku 1. SML in 1. SKL. “Seveda bi si želeli kakšne domače tekme vmes, a bomo tudi iz takega razporeda poskušali iztržiti čim več. Sodeč po igralskih seznamih so glavni favoriti za vrh Maribor, Domžale in Olimpija. Presenečenja niso izključena, zlasti na posameznih tekmah. Pri mladincih imamo solidno ekipo, primerljivo z lansko, v kadetski vrsti pa je razmeroma malo igralcev izhodnih letnikov, tako da bomo težje lovili rezultat. V skupnem seštevku pa bomo vsekakor poskušali krojiti zgornji del lestvice,” je pojasnil vodja mladinskega pogona in trener mladincev Kopra Nedžad Okčić. Kadete bo še vodil Samir Zulić.

Teden dni kasneje, 15. avgusta, bodo začeli s prvenstvom tudi v državni ligi U-15 zahod, kjer je primorsko zastopstvo še bolj številčno. Ob Kopru, Gorici in Biljah bodo v 14-članski ligi igrali še Idrija Tolmin, Jadran Dekani in Ajdovščina Vipava.

Rošada se je zgodila pri Gorici. Mladince bo vodil Florijan Debenjak, kadete pa ob asistenci Sergija HledetaJovan Milošević. Razkol v mladinski nogometni šoli, ki ga poskušajo zakrpati, je pustil določene posledice. Novogoričani so bili lani drugi v mladinski konkurenci in v skupnem seštevku kot najboljši primorski zastopnik četrti. Kakšna pa so letošnja pričakovanja? “Mladinska selekcija je maloštevilna, a zanimiva, kadetska ekipa pa je doživela nekaj sprememb. Čaka nas borba na vseh frontah,” je povedal vodja mladinskega pogona Florjan Debenjak. Novogoričani bodo za uvod v športnem parku jutri gostili Celjane. Obe tekmi bosta na glavnem igrišču. ALEŠ SORTA


Najbolj brano