Nogometna lovorika (ne) šteje vedno

Po sinočnjem dvoboju za evropski superpokal med madridskim Realom in Sevillo bomo drevi v Novi Gorici priča še preloženi slovenski različici z Mariborom in Gorico.

Nogometaši Gorice so se pred slabimi tremi meseci takole veselili osvojitve pokalne lovorike. Kdo bo slavil drevi v športnem parku? Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nogometaši Gorice so se pred slabimi tremi meseci takole veselili osvojitve pokalne lovorike. Kdo bo slavil drevi v športnem parku? Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Tekmeca sta se v soboto v Ljudskem vrtu pomerila za prvenstvene točke, ki so ostale v Mariboru, tokrat pa bo v igri lovorika za jubilejni deseti slovenski superpokal. Kot razkrivajo že številke, dvoboji državnega prvaka in pokalnega zmagovalca iz pretekle sezone pri nas nimajo prav bogate tradicije. Korenine so pognali šele v zadnjem obdobju. Termin pred začetkom slovenske nogometne sezone v prvih dneh julija, kot se je potrdilo že letos, ni prav posrečen. Preložitve pa se v praksi praviloma tudi niso izkazale za pravšnji izbor.

Drevi bo v Dortmundu na sporedu še tekma za nemški superpokal med domačo Borussio in Bayernom. Za tovrstno lovoriko sta se v nedeljo v Angliji že pomerila Manchester City in Arsenal. Atletico in Real bosta v madridskem derbiju o zmagovalcu španskega superpokala odločala na dveh tekmah, 19. in 22. avgusta. Zaradi obveznosti Napolija v zadnjem predkrogu lige prvakov pa so preložili tekmo za italijanski superpokal, ki je bila v zadnjih dveh desetletjih na sporedu teden dni pred začetkom sezone nove sezone, konec avgusta. Juventus in Napoli se bosta pomerila šele 23. decembra, torej pred božično-novoletnim premorom v italijanski serie A.

Imena zmagovalcev se ne vtisnejo prav dolgo v spomin. Tekma je kakor drugod v Evropi bolj ali manj revialnega značaja, tudi ko se udarijo med seboj zagrizeni tekmeci. Maribor in Gorica v letošnji sezoni to gotovo nista. Njuni rezultati v domačem prvenstvu in evropskih okvirih so po prvem mesecu nove sezone diametralno nasprotni. Tekmeca pa se za lovoriko na eni tekmi merita na osnovi preteklih zaslug. Novogoričanom morebitni osvojeni superpokal ne bo rešil sezone, tako kot jo je lani v tekmovalnem smislu pokalna zmaga. Ta je precej zbledela ob nadaljnjem razvoju dogodkov v novogoriškem klubu. Tudi za Mariborčane, ki že pogledujejo proti zadnji oviri na poti do lige prvakov, pa je dvoboj za superpokal le vmesna epizoda. V evropskem kontekstu bi lahko služila za ohranjanje tekmovalnega ritma dveh obračunov na teden, pri čemer ima tudi pridih izločilnega dvoboja.

Pomenljivo je, da Mariborčani še niso izgubili števne tekme v letošnji sezoni. V prvenstvu, kjer se je mimogrede tudi po četrtem krogu nadaljeval trend tekem brez remija, so trikrat zmagali. Le na dveh evropskih gostovanjih so si privoščili neodločena izida. Rezultatska krivulja Novogoričanov pa se nikakor ne more dvigniti. Ob štiri prvenstvenih ničlah so iztržili le en pirov remi na evropskem dvoboju z Moldejem pred domačimi gledalci. Če bi se drevišnja tekma v športnem parku po rednem delu končala neodločeno, bodo zmagovalca superpokala dale enajstmetrovke. Podaljškov v nobenem primeru ne bo. “V dvoboj gremo z željo po zmagi in presenečenju. Maribor ima več možnosti pri osvežitvi ekipe, a treba bo zaigrati samozavestno. Fantje morajo odmisliti slab začetek prvenstva. Vsaka nova tekma je priložnost za novo dokazovanje,” je povedal trener Gorice Luigi Apolloni.

Prvi slovenski superpokal je v sezoni 1995/96 osvojila ljubljanska Olimpija, leto zatem pa je do svoje edine tovrstne lovorike prišla tedanja Hit Gorica. Potem je napočil daljši, desetletni superpokalni premor, med katerim so se Novogoričani trikrat okronali z naslovom državnega prvaka. Tekmo za superpokal so vnovič uvedli v sezoni 2007/08. Maribor je svojo prvo od treh zmag v superpokalu zabeležil v sezoni 2009/10. Leto zatem so lovoriko dvignili nogometaši Luke Koper. Zadnja dva dvoboja za slovenski superpokal pa sta pripadla Mariborčanom.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano