Nogometaši Maribora v Kazahstanu branijo 1:0

Nogometaše Maribora čaka danes ob 16. uri v Astani - televizijskega prenosa ne bo - peklenskih 90, morda tudi 120 minut boja za uvrstitev v tretji predkrog lige prvakov. Žreb jim je namenil, če že ne najtežjo, pa najdaljšo pot.

Mariborski kapetan Marcos Tavares (z žogo) še vedno nosi 
največje breme mariborskega napada. Foto: STA
Mariborski kapetan Marcos Tavares (z žogo) še vedno nosi največje breme mariborskega napada. Foto: STA

ASTANA > Let mariborske odprave do 4000 kilometrov oddaljene kazahstanske prestolnice je kljub majhnim turbulencam minil spokojno. Vse kaj drugega kot mirno pa bo danes dogajanje na umetni travi sodobne Astane Arene, ki sprejme 30.000 gledalcev in nudi gledalcem in nogometašem vso udobje. Tudi premično streho v primeru vremenskih nevšečnosti. Časovna razlika, pravijo iz tabora slovenskih državnih prvakov, jim ne bi smela povzročati večjih preglavic tako kot niti ne prilagoditev na podnebne razmere na evropskem obrobju.

Kaj pa tekmec? Astana je na prvenstveni generalki v soboto doma z 2:1 ugnala zadnjeuvrščeno Žetiso. Strelske vaje premešane zasedbe gostiteljev niso bile pretirano uspešne. Ogrožena je bila celo zmaga, ki jo je pet minut pred koncem z zadetkom priigral nekdanji Domžalčan Nemanja Maksimović. V soboto je bil med rezervisti, zato pa je celotno prvenstveno tekmo odigral Branko Ilić, kar ni presenečenje. Reprezentančni branilec se je šele nedavno priključil četi Stanimirja Stoilova, ki zato poskuša na tekmah uigrati obrambno formacijo. Je pa res, da morajo gostitelji loviti rezultat. Mariborska prednost 1:0 s prvega dvoboja je lahko majhen, a tudi velik kapital.

Prvi medsebojni obračun v Ljudskem vrtu je bil odločen po kotu, edini strelec Marko Šuler pa naj bi si opomogel po bolezni. Pomenljivo je, da so tudi na tekmi drugega slovenskega klubskega predstavnika v Evropi Luke Kopra vsi zadetki padli po prekinitvah, ki igrajo zlasti v izločilnih dvobojih eno ključnih vlog. V tovrstnih obračunih z visokim vložkom ni veliko tveganja v igri in posledično tudi ne priložnosti. Tega se zavedajo tudi v taboru Mariborčanov, ki morajo tako ali drugače preskočiti kazahstansko oviro. Forma in igra sta vprašljivi, a takšni sta bili tudi ob lanskem evropskem pohodu. Vijoličasti v predkrogih pretekle sezone niso blesteli, je pa res, da so se merili s tekmeci, ki so prav tako komaj pognali tekmovalne motorje. Letos je drugače.

V Kazahstanu se bližajo končnici prvenstva, če bodo Mariborčani preskočili Astano, pa jih v tretjem predkrogu najverjetneje čaka finski prvak Helsinki, ki je prav tako v polnem tekmovalnem ritmu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano