Nogometaši Gorice jutri proti Olimpiji

Nogometaši Gorice bodo drugo polovico prvenstva začeli jutri z gostovanjem v Ljubljani. Popotnica ni najboljša, tako zavoljo štirih zaporednih ligaških porazov kot zaradi letošnjih medsebojnih dvobojev z Olimpijo.

Amel Džuzdanović se je doslej izkazal s šestimi uporabnimi 
podajami za gol.
Amel Džuzdanović se je doslej izkazal s šestimi uporabnimi podajami za gol.  

NOVA GORICA >Če v napoved jutrišnje tekme v Stožicah vključimo še bilanco obračuna z drugim kandidatom za osvojitev naslova, Mariborom, potem se Novogoričanom ne obeta nič dobrega. Številke so neusmiljene: štirje visoki porazi proti Olimpiji (1:4 in 0:3) in z Mariborom (1:4 in 2:4), točkovna ničla ter skupna razlika v golih 4:15. Kje lahko torej Novogoričani črpajo optimizem za pozitiven izid v Stožicah? V prvi vrsti v porazu v Ljudskem vrtu, kjer so Novogoričani dobili vsaj dva poceni zadetka, a ne bomo veliko zgrešili, če zapišemo, da kar prve tri. Ob takšni prednosti in takšnih golih pa je bil poraz proti Mariborčanom neizbežen.

Goričani so bili sicer igrivi, na trenutke drzni, v določenih obdobjih so imeli večjo posest žoge, zato pa je bilo pogrešati tekmovalni ritem in konkretnost. Novogoriška predstava je imela vse preveč “prijateljskega” pridiha. Manjkale so tri ključne prvine za uspeh v Ljudskem vrtu: odločnost, kompaktnost in tekmovalna nesramnost. Naštete značilnosti in verjetno še kakšno bo treba pokazati jutri proti Olimpiji, ki pa ni Maribor. Vijoličasti imajo razdelane avtomatizme v igri, ki jih Ljubljančani (še) ne premorejo v tolikšni meri.

Novogoričani so v 18 tekmah oziroma dveh četrtinah prvenstva prejeli 30 golov. Polovico so jim jih na štirih medsebojnih dvobojih natresli Mariborčani in Ljubljančani.

Zmaji pa se zato lahko zanašajo na posamični navdih in kakovost. Doma so nazadnje proti Krki slavili tudi brez statističnega prispevka najboljšega strelca Andraža Šporarja (17 golov) in podajalca Ezekiela Hentyja (sedem asistenc) lige. Olimpija je na polovici odigranih ligaških tekem zabila 50 golov. Če bi ta dosežek ponovila tudi v drugem delu prvenstva, bi dosegla tudi magičnih 100 zadetkov. Novogoričani so se na tekmi v športnem parku dobro zoperstavili Ljubljančanom, ki pa so se izkazali s šampionsko učinkovitostjo. Šporar, ki je bil domala neopazen, je ob koncu prvega polčasa izsilil enajstmetrovko za vodstvo Olimpije. Ljubljančani so zmago potrdili z evrogolom Nika Kapuna po dobre pol ure nadaljevanja.

Mladega reprezentanta zaradi rumenih kartonov jutri sicer ne bo v ekipi, zato pa se po poškodbi v strelsko formo očitno vrača Rok Kronaveter. Z devetimi goli drugi strelec Olimpije je dvakrat zatresel tudi mrežo Krke, kar je slaba novica za Novogoričane, ki so letos njegova hvaležna stranka. Na dveh tekmah proti modro-belim je zabil štiri zadetke. Po drugi strani tudi v novogoriški ekipi ne manjka posamične kakovosti, saj je Blessing Eleke z enajstimi goli drugi strelec lige, Amel Džuzdanović pa je s šestimi asistencami tik pod vrhom seznama najboljših podajalcev.

“Po tekmi z Mariborom je vprašanje odprte ali zaprte igre sploh neumestno. Takšnih napak oziroma prejetih golov si preprosto ne smemo privoščiti, če želimo upati na pozitiven izid. Predvsem pa bo treba povrniti samozavest v obrambni del ekipe. Olimpija je namreč napadalno moštvo, s kopico igralcev nevarnih za gol,” je povedal trener Gorice Miran Srebrnič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano