Nogometaši Gorice drevi pri prvakih

Lahko nogometaši Gorice zasolijo mariborske rane, ki jih je na derbiju z Olimpijo odprl Andraž Šporar? To je glavno vprašanje pred najprivlačnejšo tekmo 18. prvenstvenega kroga. Na preostalih drevišnjih dvobojih bo Olimpija gostovala pri Krki, Domžale pa v Krškem.

Mariborčani (v vijoličastih dresih) so na prvem letošnjem medsebojnem obračunu   v športnem 
parku visoko ugnali Gorico. Foto: Leo Caharija
Mariborčani (v vijoličastih dresih) so na prvem letošnjem medsebojnem obračunu v športnem parku visoko ugnali Gorico. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Če bi sodili zgolj po izkupičku na zadnjih devetih tekmah prve slovenske nogometne lige, dvomov o zmagovalcu ne bi smelo biti. Maribor je v tem času zbral 20 točk, Gorica le sedem. Pred prvim medsebojnim obračunom v letošnji sezoni so bila razmerja moči na lestvici bistveno drugačna. Novogoričani, ki so nanizali sedem zmag, so bili vodilna ekipa z 21 točkami, prvaki so bili po hitrem evropskem izpadu in slabem ligaškem uvodu v krizi. Na računu so imeli le 12 točk, ob tem so še zamenjali trenerja.

Kako se bodo ob morebitnih spornih trenutkih odzvali sodniki, ki so bili v soboto v Stožicah po porazu z Olimpijo na mariborski tapeti? Novogoričani imajo v letošnjem prvenstvu slabe izkušnje, potem ko so tekmeci povzdignili glas proti delilcem pravice. V mariborskem Ljudskem vrtu pa bo drevi sodil Ljubljančan - Dejan Balažič.

Krunoslav Jurčić je na mariborski klopi debitiral prav v Novi Gorici. Pot do zmage (4:1) je bila lažja od pričakovanj. Septembrski prvenstveni premor je vendarle bolj koristil Mariborčanom, ki so se predstavili v spremenjeni podobi, pri čemer so bili silno učinkoviti. Bolje rečeno, Novogoričani so se po uvodnem jurišu na tekmi v športnem parku hitro izpraznili. Izostala je predvsem moštvena kompaktnost, s katero bi zagrenili življenje Mariborčanom, morda pa tudi kakšna igralska alternativa v sredini. Zdaj jo goriški strokovni štab ima.

Zvezna vrsta z Amelom Džuzdanovićem Marshalom Johnsonom, Andrejem Kotnikom in nekdanjim Mariborčanom Goranom Cvijanovićem je močna na žogi. Vprašanje je, ali se lahko tudi prvakom zoperstavi z igrivostjo in hkrati ublaži pritisk na goriško obrambno vrsto. Še posebej, ker je trener Miran Srebrnič napovedal, da bodo vztrajali z dvema napadalcema tudi proti favoritom, kar Maribor in Olimpija gotovo sta. Glavno vprašanje je, ali lahko pokvarijo načrte kandidatoma za naslov? Proti Mariborčanom so v zadnjem obdobju praviloma pobirali le drobtinice. Največ prav v Ljudskem vrtu, kjer so nazadnje slavili v sezoni 2010/11. Je pa res, da je novo mariborsko šampionsko obdobje sovpadalo z goriškim zatonom. Pokalni preblisk v italijanski preobleki pred poldrugim letom ne spreminja dejstev oziroma razmerij moči, ki se nagibajo na mariborsko stran.

Novogoričani so poleti zastavili novo klubsko zgodbo, ki jo kot vsako spremljajo porodni krči, v primeru ND Gorica pa jo bremenijo tudi nerešene zadeve iz preteklosti, med katerimi je precej italijanskih, a tudi domačih primesi. Slačilnica je poleti prižgala zeleno luč za zamenjavo starega klubskega vodstva in praktično ustoličila novo upravo oziroma skupino podpornikov in pokroviteljev, ki vodijo politiko malih korakov, kar ni nujno slabo. Velikopotezni načrti brez ustrezne zaslombe so tudi v goriškem primeru v preteklosti že naredili kar nekaj škode in pustili luknjo, ki jo je težko takoj zapolniti brez kakšnega “strica iz Amerike” oziroma donosne prodaje ta čas najbolj vročih nogometašev. Ob tem pa je treba tudi preživeti in razmišljati o prihodnosti. ALEŠ SORTA


Najbolj brano