Nizozemci bodo visoka ovira

Slovenska moška članska odbojkarska reprezentanca danes vstopa v drugi del evropskega prvenstva. V Sofiji se bo z Nizozemsko borila za zgodovinsko prvo uvrstitev v četrtfinale.

Korošec Klemen Čebulj (18) je bil na vseh treh dosedanjih 
tekmah EP najučinkovitejši slovenski odbojkar. Foto: Cev
Korošec Klemen Čebulj (18) je bil na vseh treh dosedanjih tekmah EP najučinkovitejši slovenski odbojkar. Foto: Cev

SOFIJA > Slovenci so za tekmeca v repasažu za vstop v četrtfinale izvedeli šele v prvih minutah včerajšnjega dne. To bo Nizozemska, ki je v skoraj triurni zadnji tekmi skupine A, ki se križa s slovensko skupino C, izgubila z Bolgarijo. Domačini (sicer četrti na evropski lestvici) so zmagali s 3:2 (-27, 20, -26, -23, -15) in se direktno uvrstili v četrtfinale, naši in Nizozemci pa bodo o enem od naslednjih četrtfinalistov odločali danes ob 16.30 v sofijski Armeec areni.

Nizozemska reprezentanca je po kakovostni primerljiva z belgijsko (Belgijci 7., Nizozemci 10. na evropski lestvici). Naj spomnimo: Slovenci so Belgijcem odvzeli niz, preostale tri pa so izgubili potem, ko so že imeli zaključne žoge. Zmagovalca dvoboja v jutrišnjem četrtfinalu čakajo Poljaki. Tudi Poljakom so naši odvzeli niz, in bili v še dveh nizih enakovredni skoraj do konca tekme. Poseben motivacijski element bi lahko bil, da so na prejšnjem EP prav Nizozemci našim preprečili vstop v drugi del tekmovanja. Tedaj so dobili uvodni niz in še dva izgubili na razliko.

Če bodo naši uspeli tekmo začeti, kot da je prva na EP, brez pomislekov zaradi starih napak, bo lažje presenetiti tekmeca. Seveda bo za to zgodovinsko tekmo, ki bi lahko prvič v zgodovini slovenske odbojke odprla pot v četrtfinale, potrebno odmisliti tudi utrujenost. Svežina bo na strani Nizozemcev, ki so v Sofiji, kjer je igrala njihova skupina A, mirno počivali, Slovenci pa so zaradi nerodnega termina potovanja iz Varne morali delovni dan včeraj začeti že ob štirih zjutraj. Popoldne so na uradnem treningu že preizkusili sofijsko Armeec areno.

“Veliko ne moremo več storiti. Pred tekmo je pomembno, da se spočijemo, uredimo misli, pogledamo video analizo igre tekmecev in se na njih pripravimo,” je dejal selektor Andrea Giani, ki verjame, da Slovenija še ni rekla zadnje besede na tem prvenstvu.

Vrstni redi skupin (prvi v četrtfinale, drugi in tretji v repasaž, četrti izpade) - A: Bolgarija 7, Nizozemska 6, Nemčija 4, Češka 1; B: Francija 8, Italija 7, Estonija 3, Hrvaška 0; C Poljska 9, Belgija 6, Slovenija 3, Belorusija 0, D: Rusija 9, Srbija 5, Finska 3, Slovaška 1.

Zagotovo bo odločala mirnost, zbranost in taktična disciplina v končnicah. Na dosedanjih tekmah prvenstva so vse reprezentance, z izjemo štirih, ki so že odšle domov, nize odločale na razliko. Dobremu sprejemu bo treba dodati raznovrsten napad. Tekmeci so se že uvodoma skoncentrirali na našega prvega napadalca, Izolana Mitjo Gasparinija, ki je blestel v evropski ligi. Ko je bil njegov učinek omejen, so Slovenci točke nabirali le še s krilnih položajev, kjer je bil nevaren predvsem doslej najboljši v izbrani vrsti, Klemen Čebulj. Manjkale so točke blokerjev in z druge linije. Na težkih tekmah odloča raznovrstnost, pa tudi kakšen joker s klopi. Z izkušnjami bi to lahko bila predvsem visoki sprejemalec Alen Šket in drugi organizator Gregor Ropret. Nižji, a tehnično dobro podkovani Slovenci bi morali z dosedanjim dobrim sprejemom, nadgrajenim s hitrimi in raznovrstnimi akcijami ter z natančnejšim servisom spraviti višje in počasnejše Nizozemce v težave. Če bo slovenska igra preveč predvidljiva, bo sanj ob nizozemskih velikanih, na čelu z 217 cm visokim Kayem van Dijkom, ki je Bolgarom nasul 26 točk, hitro konec.

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano