Niti Srbi niti Albanci niso zadovoljni z odločitvijo

S salomonsko odločitvijo Evropske nogometne zveze Uefa, ki je zaradi incidentov ob igrišču in na njem prekinjeno kvalifikacijsko tekmo za Euro 2016 med Srbijo in Albanijo za zeleno mizo registrirala z izidom 3:0 v korist Srbije, a ji hkrati odvzela tri točke, obe zvezi pa tudi kaznovala, ni zadovoljen nihče. Albanci napovedujejo pritožbo.

Evropska nogometna zveza Uefa je zaradi incidentov ob igrišču in na njem prekinjeno kvalifikacijsko tekmo za Euro 2016 med Srbijo in Albanijo za zeleno mizo registrirala z izidom 3:0 v korist Srbije, a ji hkrati odvzela tri točke. Obe zvezi  bosta
Evropska nogometna zveza Uefa je zaradi incidentov ob igrišču in na njem prekinjeno kvalifikacijsko tekmo za Euro 2016 med Srbijo in Albanijo za zeleno mizo registrirala z izidom 3:0 v korist Srbije, a ji hkrati odvzela tri točke. Obe zvezi bosta 

NYON > Zlobneži in dežurni šaljivci ugibajo, da bosta imeli največ koristi od Uefine odločitve tretjeuvrščeno moštvo v skupini I Portugalci ter vodilni Danci. Na podlagi odločitve Uefe ima Albanija po treh tekmah tako kot Danska štiri točke, Srbija pa je po dveh tekmah iztržila le točko in je četrta, na zadnjem mestu je Armenija, ki ima tako kot Srbija eno točko.

Srbska in albanska zveza bosta morali vsaka odšteti 100.000 evrov

Srbija bo morala naslednji dve domači tekmi kvalifikacij igrati pred praznimi tribunami. Za nameček sta srbska in albanska zveza dobili še denarno kazen, obe bosta morali odšteti po 100.000 evrov.

Srbi se sprašujejo, kako je mogoče, da so jim priznali zmago, a hkrati odvzeli tri točke kljub očitni albanski politični provokaciji, ki je zanetila izgrede na tribunah. Nezadovoljni pa so tudi Albanci, ki se ne morejo sprijazniti z beograjskim porazom za zeleno mizo. Predsednik Albanske nogometne zveze Armand Duka je tako že napovedal pritožbo, podprl ga je tudi albanski premier Edi Rama. Njegovega brata Olsija Ramo so v Srbiji sprva obtoževali, da je prav on upravljal leteče plovilo, ki je zaokrožilo nad stadionom Partizana.

“Sem razočaran, Uefina odločitev je sicer pričakovana, a ni pravična. Nikakor si nismo zaslužili takšne obravnave. Takšna rešitev ne ustreza nobeni strani,” je bil ogorčen Duka. “Disciplinska komisija Uefe ni prinesla pravice nikomur. Tri točke nam pripadajo, odvzeli so nam jih, saj smo si jih zaslužili,” pa je prepričan albanski selektor Gianni De Biazi. Oglasil se je tudi predsednik kosovske nogometne zveze Fadil Vokrri, ki je Uefino odločitev označil za škandalozno in politično.

“Navijači so na igrišče metali sedeže, albanske reprezentante pa so fizično napadli, Uefa pa se je odločila, da bo zmago kar tako dodelila Srbiji, kar je resnično neverjetno,” je bil nezadovoljen Vokrri. V Albaniji in na Kosovu opozarjajo, da je Uefa prekinjeno tekmo oktobra 2010 v Genovi med Italijo in Srbijo, na kateri so se “izkazali” srbski navijači, priznala z izidom 3:0 za Italijo.

Nista omenila izvirnega greha

Prva moža albanske in kosovske zveze niti z besedico nista omenila izvirnega greha, začetnega vdora na igrišče daljinsko vodenega miniaturnega helikopterja z zastavo tako imenovane Velike Albanije, ki obsega Albanijo, Kosovo, dele Srbije, Makedonije in Grčije.

Zastavo je ujel srbski reprezentant Stefan Mitrović, a sta mu zastavico dva albanska nogometaša skušala odvzeti. Prišlo je do obračunavanja in pretepanja med igralci na zelenici, nato pa so si v lase skočili še navijači, nekateri so preskočili ograjo in na igrišče metali pirotehnična sredstva, tako da so imeli varnostniki in policisti veliko dela.

Albanci celo trdijo, da so se nad reprezentanti ob umiku z igrišča znesli ob navijačih tudi varnostniki in policisti, navijači so jih zasuli s kamni in vžigalniki ter jim grozili s smrtjo. Tekme niso želeli nadaljevati, ker so bili v smrtni nevarnosti, saj organizatorji v Beogradu niso bili sposobni jamčiti za njihovo varnost. Šlo je za prvo tekmo med Albanijo in Srbijo po razpadu Jugoslavije.

STA


Najbolj brano