Ničla Mazejeve, ničla Slovenk

V soboto je Tini Maze na domačem terenu šov ukradla Anna Fenninger, včeraj pa še Mikaela Shiffrin, ki je tudi skupna zmagovalka letošnje Zlate lisice. Obe mlajši izzivalki sta ob rezultatski ničli Korošice boj za skupno zmago v svetovnem pokalu spet naredili zanimivejšega.

Tina Maze - ko ne gre, ne gre! Foto: STA
Tina Maze - ko ne gre, ne gre! Foto: STA

MARIBOR > “Moja ocena vsega skupaj je ničla. Šlo je za preveč velikih motečih faktorjev. Približno takih, kot jih je imela pred tekmo v Söldnu. Preveč stvari jo moti in potem izgubi koncentracijo. Kdor si bitko naredi težko, jo tudi težko dobi. Vse je v Tininih nogah,” je bil po deževnemu in kislemu zaključku Zlate lisice primerno mrk vodja ekipe Andrea Massi.

Zagotovo ni nihče pričakoval, da se bosta tako veleslalom kot slalom končala brez uvrstitve Tine Maze, ki je na veleslalomu odstopila v prvi, v slalomu pa v drugi vožnji. Iz ozadja se med dobitnice točk ni uspelo prebiti nobeni od ostalih slovenskih tekmovalk. Brez točk je slovensko smučanje na lisici nazadnje ostalo leta 2006. “Ne vem, kdaj sem nazadnje imela toliko smole. Nisem bila pri stvari, ta teden mi ni šlo nič, kot bi moralo iti. Žal pridejo taki dnevi, trudila sem se, žal mi je tudi zaradi navijačev. Tu je bilo veliko dejavnikov, ki so mi oteževali vse skupaj. Nisem se najboljše znašla, zato sem naredila dvakrat ničlo. Težko je dirkati v takšnih okoliščinah, ko si želiš, pa ne moreš ali pa si želiš preveč, kot si v tem trenutku sposoben, pa potem delaš napake,” je povedala Tina Maze, ki je v cilju naslonjena na smuči kar dolgo časa premišljevala, kaj je šlo narobe.

Dve ničli sta seveda povsem nepričakovani, po drugi strani pa je v njenem boju za skupno zmago dobro vsaj to, da včeraj na startu ni bilo njene edine tekmice, Avstrijke Anne Fenninger, ki ji je v soboto v krasnem sončnem in toplem vremenu ukradla šov. Zaostanek v točkovanju svetovnega pokala je za Tino skoraj prepolovila na 84 točk. Razpoloženje razposajenih navijačev, ki jih je pod Pohorje sicer prišlo manj kot bi morda lahko pričakovali (uradno 18.000, čeprav se domačim poznavalcem ni zdelo kaj več kot 10.000), je upadlo že po desetih minutah veleslaloma.

Veleslalom

Mazejeva je namreč pospeševala in se trudila približati vrhu, ko je pet vratic pred ciljem želela preveč, se potem še skušala reševati, a je tri vratca pred ciljem obležala v snegu. Nekako tam, kjer je pozneje s proge zletela Američanka Lindsey Vonn, velika zmagovalka pred dvema letoma, ki je ob vratih naletela na že kar načet sneg. Staknila je pošten udarec in na slalomu ni nastopila. V drugo vožnjo se je prebila le Ana Drev, ki si je s 27. mestom priborila dokaj ugodno izhodišče. Ki pa ga ni izkoristila. Tudi zanjo je bila usodna zadnja kombinacija vratic.

Čeprav se je zdelo, da je Fenningerjeva glavna kandidatka za zmago, pa so ji tekmice v drugi vožnji vrgle rokavico, posebej Nemka Viktoria Rebensburg. Avstrijka je bila vse do zadnjega merjenja vmesnega časa v zaostanku, potem pa je spodaj pospešila in zmagala v igri stotink, kar zanjo ni nič novega. Tokrat je bila hitrejša za tri stotinke, medtem ko sta se na tretjem mestu zasidrali Američanka Shiffrin in Italijanka Federica Brignone, ki je bila na stopničkah tudi pred tremi leti. Italijankam je sicer lisica mnogokrat prinašala veliko zadovoljstva.

Slalom

Po sončni soboti so se enkrat za spremembo vremenska napovedi uresničile. Slalomsko progo je močil nadležen dež, ki se je pred drugo vožnjo le še okrepil. Mazejeva si je priborila šesto izhodišče, a zaostanek za Mikaelo Shiffrin je bil že blizu sekunde (+0,95), medtem ko so bile vse ostale Slovenke bodisi prepočasne ali pa proge niso dokončale. V drugem teku je Mazejeva omagala na strmini in takrat je bilo za mnoge gledalce tekme konec, saj so pospravili zastave in se obrnili v dolino, čeprav so na vrhu še stale vse najboljše. Izhodišče pri vrhu je kolikor toliko ohranila le Šarka Strachova, ki jo je na tretje mesto spodrinila Slovakinja Veronika Velez Zuzulova (tja se je prebila z osmega mesta). Vodilna Američanka je imel pred njo že več kot sekundo prednosti, ki jo je brez težav ohranila. Na odru se je torej smučarsko združila Češkoslovaška (za mlajše bralce: nekdaj skupna država Čehov in Slovakov), z dodatkom Amerike. “Sama rada smučam v dežju, včasih tudi v soncu. V finalu sem šla po strmini bolj po pameti, torej nisem napadala na silo, v mojih mislih je bil namreč tudi skupni seštevek v pokalu. Letos se mi zmaga zdi nedosegljiva, za prave ambicije se bom morala resneje ukvarjati tudi s superveleslalomom,” je povedala Schiffrinova.

Rok Maver, poročevalec


Najbolj brano