Ni še čas za slavje odbojkarjev

S sedmimi zmagami in le enim porazom so slovenski odbojkarji suvereno osvojili prvo mesto v skupini A rednega dela evropske lige in ostajajo v igri za preboj v svetovno ligo. Žensko reprezentanco na poti do višjega ranga čaka še ogromno dela.

 Foto: Miloš Vujinovič/Bobo
Foto: Miloš Vujinovič/Bobo

MARIBOR > Šele zadnji krog skupinskega dela evropske lige je moški reprezentanci prinesel prvi neuspeh, ki pa ni bil usoden. Mariborska obračuna proti čvrstim Makedoncem sta bila še kako dobrodošla, saj so se Avstrijci, Danci in Turki izkazali kot nekonkurenčni tekmeci, rezultatsko nepomemben nedeljski dvoboj (Slovenija je izgubila z 1:3) pa je prvi mož slovenske stroke Luka Slabe izkoristil za preizkus rezervistov in počitek glavnih adutov pred pričetkom priprav na polfinalna obračuna z neugodnimi Grki (12. in 16. julij).

Po dnevu počitka bo Slabe svoje varovance ponovno zbral danes, v proces treningov pa se bosta vrnila tudi rekonvalescenta Alen Šket in Gregor Ropret, kar je ob dobri formi bombarderja Mitje Gasparinija in kapetana Tineta Urnauta zagotovo spodbuden podatek. Cilj slovenske reprezentance je končno prvo mesto in zagotovitev vstopnice za nastop med svetovno elito, kar bi prineslo prepotrebno kontinuiteto nastopov proti najboljšim reprezentancam. V slovenskem taboru se zavedajo, da jih na poti do želenega cilja čakata še dve dokaj visoki stopnički, zato Slabe umirja evforijo: “Popraviti moramo sprejem in blok, saj sta ta dva elementa proti Makedoncem precej šepala. Utrujenost ne sme biti izgovor, saj so tudi tekmeci v podobnem položaju. Sedaj moramo naštudirati igro Grkov, ki zagotovo ne bodo lahek zalogaj.” Vložek je velik, predčasen zaključek evropske lige pa bi bil za moško reprezentanco zelo boleč udarec.

Kar nekaj stopnic od evropskega vrha pa so še vedno oddaljene slovenske odbojkarice, ki ob ognjenem krstu v evropski ligi igrajo po sistemu toplo - hladno. Selektor Bruno Najdič priznava, da je njegova zasedba v omenjeno tekmovanje vstopila brez posebnih ambicij: “Punce trenutno še vedno premalo verjamejo v svoje sposobnosti. V trenutkih, ko nas služita servis in sprejem, se lahko povsem enakovredno kosamo z nasprotnicami. Skupaj smo že več kot 70 dni in razumljivo je, da so dekleta zelo utrujena, kar je tudi glavni razlog za velika nihanja v igri. Trenutno je najbolj pomembno, da reprezentantke uživajo v odbojki in tudi v zadnjih dveh dvobojih proti Turkinjam zaigrajo tako kot znajo.” Medtem ko je letošnja sezona namenjena nabiranju prepotrebnih izkušenj ob pomanjkanju težkih dvobojev z močnimi tekmicami v preteklih letih, pa bodo pričakovanja v naslednji sezoni bistveno višja: “Letos smo naredili določen korak naprej, v prihodnosti pa pričakujem še več. Določene zadeve moramo še izboljšati, tako v organizacijskem kot v kadrovskem smislu. Vrata reprezentance niso zaprta nobeni igralki.” Svetlo prihodnost slovenski reprezentanci napoveduje tudi kapetanka Marina Cvetanovič, ki skupaj s Katjo Medved in Saro Valenčič skrbi za primorski pridih: “Tudi proti Azerbajdžankam nismo blestele, a smo z zmago na drugi tekmi dokazale, da imamo pravi karakter. Potrdile smo, da smo sposobne odigrati kakovostno odbojko in verjamem, da bomo to potrdile na zadnjih tekmah v Novem mestu ter v naslednji sezoni.” Ključnega pomena za nadaljnji vzpon ženske reprezentance bo zagotovo vztrajanje v evropski ligi, saj je domača klubska scena osiromašena. Obetavne igralke upajo, da bi si z dobrimi nastopi v dresu izbrane vrste zagotovile vstopnico v močnejše klube v tujini, kar je trenutno tudi edini recept za napredek.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano