Ni bilo prave povezanosti

Rene Krhin je eden tistih nosilcev igre slovenske izbrane vrste, ki v svojih klubih ne igrajo veliko ali sploh ne igrajo. Zato se mnenja o njihovi reprezentančni vlogi precej krešejo. Za špansko Granado je nazadnje igral 17. januarja, vmes mu je spodletel prestop v angleški Birmingham.

Rene Krhin je v prvem polčasu še dobil nekaj zračnih bitk s 
Škoti. Foto: Anze Malovrh/Sta
Rene Krhin je v prvem polčasu še dobil nekaj zračnih bitk s Škoti. Foto: Anze Malovrh/Sta

GLASGOW > Pred leti je kazalo, da bo Rene Krhin nekakšen čudežni deček slovenskega nogometa. Še zelo mladega je danes 26-letnika iz Jakobskega dola pri Mariboru pred desetletjem milanski Inter odkupil od vijoličastih (skupaj s trenutnim drugim reprezentančnim vratarjem Vidom Belcem). Bil je tudi ljubljenec slovitega trenerja Joseja Mourinha, ki ga je leta 2009 na pripravljalnih tekmah prvič vključil v člansko ekipo, ki je v sezoni 2009/10 osvojila italijansko prvenstvo, pokal in ligo prvakov. Požel je tudi zanimanje nekaterih angleških klubov. Sledila je selitev v Bologno, od tam pa v špansko Cordobo in Granado. Njegova kariera ni sledila napovedim in obetom, a jasno je, da je po selitvi na Iberski polotok njegova kariera v padajoči krivulji. V prvih italijanskih letih je bil njegov zastopnik Koprčan Marcel Kačinari, s katerim se je pozneje razšel.

V drobovju škotskega nacionalnega stadiona so bili v nedeljo v mešani coni na domači strani nasmejani obrazi, na slovenski pa, med četverico, ki je bila na voljo novinarjem, bolj žalostni. Še najbolj se je zdel dotolčen Krhin, ki je na občutljivem položaju zadnjega zveznega igralca proti Škotski igral vso tekmo, čeprav so mu v drugem polčasu očitno pohajale moči. V prvem polčasu je še dobil nekaj zračnih dvobojev, pozneje pa ni mogel več. “Bilo je tudi nekaj solz po tekmi, ampak kapetan je rekel, glave gor, nismo v izgubljenem položaju,” je razočaranje opisal Krhin.

“Od prve podaje se začuti povezanost med igralci na igrišču in takoj je bilo jasno, da tokrat tega ni bilo.”

> V tekmo ste vstopili medlo. Zakaj?

“Ves teden smo bili osredotočeni na tekmo, pričakovali smo, da bomo vse te pozitivne jesenske vibracije prenesli tudi na Škotsko. Toda od prve minute dalje nismo bili pravi in tega smo se tudi zavedali. V drugem polčasu smo začeli nekaj igrati. Če bi odnesli točko, bi bil za nas to že velik uspeh. Škoda, da smo prejeli zadetek na koncu tekme.”

> So vas Škoti s čim presenetili?

“Mislili smo, da ne bodo ves čas igrali na tak način in tako dobro zadrževali žogo. Z dolgimi podajami so igrali le, ko je to bilo potrebno. V prvem polčasu so nas nadigrali, morali bi se postaviti malo više.”

> Kje se je izgubila Slovenija iz tekem s Slovaško in Anglijo?

“To težko pojasnim, preprosto se zgodi. Od prve podaje se začuti povezanost med igralci na igrišču in takoj je bilo jasno, da tokrat tega ni bilo. Dali smo vse od sebe, čeprav ni bilo tako videti.”

> Jeseni je bilo veliko motečih dejavnikov, začenši z zadevo Kampl. Zdaj jih ni bilo.

“Mogoče smo bili bolj prepričani vase, ampak vsaka akcija je zgodba zase. Če nismo stoodstotni, nas lahko nadigra vsak, tudi Litva ali Malta. Verjetno smo mislili, da bo lažje, kot je bilo.”

> Selektor je omenjal tudi igralce, ki ne igrajo v klubih. Med te sodite tudi vi. Kaj menite o tem?

“Kdo igra, je selektorjeva odločitev. Mislim, da sem dal vse od sebe, da smo se kot ekipa v zadnjih tekmah ujeli, zato je težko menjati igralce vsako tekmo. Sem pa res imel težave s krči.”

ROK MAVER


Najbolj brano