Neuigranost je hiba Škotov

Ambiciozni trener iz Tolmina v letošnji sezoni deluje v Avstraliji, kjer uspešno vodi selekcijo U-20 kluba South Melbourne. Lani je bil gost Celticove akademije v Glasgowu, kjer je spoznal duh škotskega velikana, drevišnjega nasprotnika Maribora v zadnjem krogu kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov.

Saša Kolman (desno) in Chris Mc Cart, vodja Celticove nogometne akademije
Saša Kolman (desno) in Chris Mc Cart, vodja Celticove nogometne akademije 

MELBOURNE > “Zdaj že nekdanji trener Celtica Neil Lennon je korenito spremenil filozofijo kluba - od kluba, ki kupuje, se je Celtic spremenil v klub, ki prodaja. Ne morejo si privoščiti tekmovanja z najbogatejšimi evropskimi velikani. Če bi vlagali v nakupe, bi v dveh sezonah bankrotirali, tako kot je mestni tekmec Rangers,” stanje zadnje mariborske ovire pred sanjsko uvrstitvijo v ligo prvakov uvodoma ponazori Saša Kolman. Pred dobrim letom dni je sam dva tedna od blizu spoznaval nogometno šolo in tudi člansko moštvo škotskih prvakov. Pravi, da Celtic nima dolgov, s prodajami igralcev pa bistveno več zasluži kot porabi. Nazadnje so za Victorja Waynamo iztržili 15 milijonov evrov, za vratarja Fraserja Forsterja pa 10 milijonov. “Tega ne bi zmogli, če ne bi imel ene najboljših nogometnih akademij v Evropi. Njihova filozofija je igrati odprt in napadalen nogomet.”

Glede sestave aktualne zasedbe Kolman pove: “Okostja ekipe, ki je pred letom in pol premagala Barcelono, ni več. Tudi tista ekipa ni zrasla čez noč, ampak jo je Celtic sestavljal kakšni dve sezoni. Sedanje moštvo je dokaj neuigrano, toda panike ne delajo. Ekipo bodo gradili še naprej - tudi za ceno poraza proti Mariboru. Po odhodu Forsterja bo prvi vratar Craig Gordon, ki je imel tri leta premora zaradi poškodb kolena, ali pa morda Poljak Lukasz Zaluska. Motorja igre sta kapetan Scott Brown ter hitri James Forrest, ki pa sta se oziroma se še ubadata s poškodbo. Opozoril bi tudi na Krisa Commonsa, ki je lani zabil 32 golov. On je največja nevarnost, saj bo Mariboru veliko težje, če se bo na tekmi razigral.”

Kolman pomanjkljivost Celtica vidi v neuigranosti ekipe, ki je najbolj prenovljena v zadnjih štirih sezonah. Forma nekaterih nosilcev igre je povprečna, novi trener Ronny Delia pa je v evropskih tekmovanjih precej neizkušen. Priložnost za Maribor je tudi nenehni pritisk na nasprotno ekipo, saj tega Celtic zaradi razlike v kakovosti na domačih tekmah ni vajen. Takrat lahko izgubi glavo, pravi Tolminec.

Zanimivo, da ima Celtic uradno priznan navijaški klub v Sloveniji - Slovenia Emerald CSC (Celtic Supporters Club), ki prihaja ravno iz Tolmina. Član tega je tudi Kolman, ki za drevišnjo tekmo napoveduje: “Pričakujem povsem drugačni tekmi, kot ju je Celtic odigral z Legio. Za njih je bila to velika šola, tako da bodo Maribor preučili do potankosti. Maribor je glede na stanje celo favorit. Štajerci so že dokazali, da Škote lahko premagajo.” PETER MARAŽ


Najbolj brano