Nestrpno odštevanje

Le še en dan nas loči do začetka svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah. Jutri je na sporedu uradna otvoritev, v četrtek pa se začenjajo kvalifikacijske vožnje.

Trener Dejan Testen (levo) ter njegova varovanca Sašo Taljat (v sredini) in Luka Božič so pred začetkom svetovnega prvenstva dobro razpoloženi
Trener Dejan Testen (levo) ter njegova varovanca Sašo Taljat (v sredini) in Luka Božič so pred začetkom svetovnega prvenstva dobro razpoloženi 

DEEP CREEK > Končne odločitve bodo seveda padle čez vikend. V soboto in nedeljo bodo podelili vse komplete medalj med posamezniki in ekipno. Četrtek in petek sta namenjena kvalifikacijam v posamičnih kategorijah. V slovenski odpravi so trije tekmovalci KK Soške elektrarne. Prvi se bo z brzicami reke Savage spoprijel Luka Božič, ki bo imel, kot je že ustaljena praksa zadnjih dveh sezon, najbolj pester in zgoščen razpored. V četrtek ga čakajo kvalifikacije med kanuisti, dan kasneje pa še v dvojcih s Sašom Taljatom. Kvalifikacije kajakašic z Uršo Kragelj pridejo na vrsto prav tako v petek.

Kajakaški center s 300 metrov dolgo slalomsko progo, ki so ga zgradili leta 2007, je stal 24 milijonov dolarjev. Tri črpalke potiskajo vodo po progi, ki je časovno kar dolga, zato utegneta imeti pomembno vlogo tudi vzdržljivost in telesna moč. Nekoliko večje kot običajno bodo tudi razdalje med vratci.

Preboj v polfinale ni vprašljiv, tam pa se začenja zares. Kanuiste nastopi za medalje čakajo v soboto, dvojce in kajakašice pa v nedeljo. Dvojec Božič-Taljat na glas razmišlja o odličju, Kragljeva pa želi predvsem uskladiti hitrost in natančnost v odločilnih nedeljskih vožnjah. Božič se nadeja tudi dobre sobotne popotnice, ko bodo na sporedu končne odločitve med kanuisti, kjer si želi preboja v finale. Ekipa kanuistov pa se po zlati medalji na evropskem prvenstvu spogleduje z zmagovalnim odrom v moštveni tekmi. Kajakašice bodo v nedeljo branile bron z lanskega svetovnega prvenstva (SP).

Prizorišče letošnjega SP v ameriški zvezni državi Maryland je bilo za slovenske reprezentante doslej neznanka. V desetih dneh so ga dodobra spoznali in se tudi navadili na šesturno časovno razliko. ”Proga je nekoliko drugačna, kot smo sprva predvidevali. Voda je specifična, zato smo potrebovali nekoliko več časa za privajanje. V tem pogledu je bila odločitev za podaljšano bivanje v ZDA pravšnja. Počutje je dobro, forma je tudi spodbudna. Na skupnih treningih z Angleži smo bili konkurenčni,” je pojasnil trener mostarskega dvojca Dejan Testen. Slovenska odprava je zakupila dve hiši, ki sta od proge oddaljeni le pet minut hoda. Nahajata se na vrhu hriba, po katerem se spuščajo smučarske steze. Sčasoma se počutijo vse bolj domače, omislili pa so si tudi lastno kuhinjo, s čimer so se izognili specifični ameriški hrani.

Dnevni ritem je ujela tudi Kragljeva, ki se je v prvih dneh prilagajala na nove okoliščine, povezane s časovno razliko, (nizkimi) temperaturami in vodo. “Proga je tehnično in fizično zahtevna. Ni primerljiva z nobeno evropsko progo, je pa zanimiva. Vadbeni režim dnevno dopušča eno uro vadbe na divji vodi. V tem času sem poskušala spoznati do potankosti vse težje dele in pasti. Danes je na sporedu še zadnji trening, na dan otvoritve pa je proga zaprta,” je strnila vtise Kragljeva.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano