Nestrpno čakajo žreb

Po 21-letni suši se je Ženski rokometni klub Mlinotest zmagovito vrnil v Evropo. V pokalu Challenge je uvodoma s 30:24 in z 22:18 izločil črnogorski Danilovgrad. Klub je tudi z dobro organizacijo in organiziranimi navijači dokazal pripravljenost na nadaljevanje evropske poti.

Preboj rokometašic Mlinotesta  v osmino finala pokala Challenge je v Ajdovščini spremljalo skoraj 600 navijačev. Foto: Primož Brecelj
Preboj rokometašic Mlinotesta v osmino finala pokala Challenge je v Ajdovščini spremljalo skoraj 600 navijačev. Foto: Primož Brecelj

AJDOVŠČINA > Vse sicer ni bilo tako lepo, kot kažejo rezultati. Igralke in trener Dušan Vidmar (za vse je to bil evropski krst) so doživljali težke trenutke tako v Črni gori (igranje brez dveh izključenih rokometašic ob grožnji izenačenja tekmic) in na povratni tekmi v Ajdovščini, ko je Danilovgrad z občasnim vodstvom, izenačenjem ali minimalnim zaostankom grozil dolgih 45 minut.

RK Mlinotest je organizacijo prvo evropske tekme po 21 letih opravil z odliko. Kljub polni dvorani so vsi postopki prihoda in odhoda navijačev, izdajanje akreditacij uradnim osebam ter zagotavljanje pogojev dela za novinarje in fotografe (ti so imeli na voljo poseben balkon z dostopom do spleta, takoj po tekmi pa tudi statistiko) tekli hitro. Pred tekmo je rokometašice obeh ekip sprejel ajdovski župan Tadej Beočanin. Gostom so bile prikazane turistične privlačnosti Vipavske doline, med Črnogorkami pa je veliko zanimanje zbudila predstavitev študijskih programov Univerze v Novi Gorici.

Stres se je opazno dotaknil ajdovskega stratega, ki je po tekmi kar težko našel besede: “Prvič letos so se naša dekleta kar ustrašila polne domače dvorane. Krč v napadu je bil v prvem polčasu skoraj popoln. Na srečo so odlično odigrale obrambo - na čelu z vratarko Sandro Srečković. Med odmorom sem uspel ekipo sprostiti, potem pa tudi spremeniti ritem igre z nekaj rotacijami.”

V odlično odigrani končnici je nato nastalo dovolj razlike, da so v zadnjih dveh minutah prvo postavo zamenjale mladinke, Meta Pipan pa je že takoj dosegla evropski zadetek: “Vesela sem, da smo dobile priložnost in da smo jo kar dobro izkoristile s solidno igro. Posebej se vselim gola. Še naprej se bomo trudile, da bi vse bolj pomagale izkušenejšim igralkam.”

Po tekmi se je takoj začelo splošno slavje. Prva strelka Slavica Schuster je od veselja skoraj poletela čez ograjo med navijače. Ob vrnitvi na parket je bil njen pogled že usmerjen naprej:

“Ekipe, ki so bile nekoliko slabše in manj izkušene, so izpadle, vendar mislim, da ob dobri obrambi in nadaljnji podpori navijačev lahko dobimo še kakšno tekmo.”

Odslej bo Mlinotestova ekipa na najhujši preizkušnji doslej. Zares članska je le prva postava, vse rezervistke pa so mladinke. Obetata se vsaj še dve evropski tekmi osmine finala pokala Challenge, vmes pa bo treba zdržati še ritem dveh do treh tekem domačega prvenstva tedensko - rednih in zaostalih članskih ter rednih in zaostalih mladinskih.

V osmino finala (žreb parov bo danes popoldne na sedežu EHF na Dunaju) so iz tretjega kroga napredovale še naslednje ekipe: Arandjelovac (Srbija), Colegio de Gaia (Portugalska), Shqipona (Kosovo), Izmir (Turčija), Lubin (Poljska), Schuler, (Nizozemska), Winterthur (Švica) in Vardar junior (Makedonija). Neposredno uvrščene ekipe so: Sokol (Češka), Gran Canaria (Španija), Afbouwgroep, Virto (oba Nizozemska), Elblag (Poljska), Vojvodina (Srbija), Genclik (Turčija) in Karpaty (Ukrajina).

Primerljivih tekmecev v Evropi bo še nekaj, a so seveda napredovale tudi ekipe iz velikih lig. Med igralkami Mlinotesta ima edina že nekajletne mednarodne izkušnje državna reprezentantka Teja Ferfolja, ki pred nadaljevanjem razmišlja: “Pred žrebom sem optimistka. Lahko dobimo kakšno ekipo, ki je vsaj primerljiva in doma premagljiva. Predvsem to velja za potencialne tekmice z Balkana.”

Tako igralke (zaradi množične podpore navijačev) kot uprava (zaradi nižjih stroškov) si želijo tekmeca, ki bi bil dosegljiv že z avtobusom. A tudi, če bo razplet drugačen, je predsednik Ivan Vodopivec z upravo po uspešnem uvodu pripravljen na vse možnosti: “S tem, kar so dekleta pokazala, smo zadovoljni. Dve zmagi z veliko borbenosti in množična podpora navijačev so odlična popotnica v Evropo. Ko smo se prijavili v evropsko tekmovanje, smo računali na vse potovalne možnosti. Glede na izid žreba se bomo odzvali kolikor bo racionalno mogoče.“

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano