Nepripravljeni na višino

Sobotni ženski olimpijski kros ni prinesel pričakovanega slovenskega rezultatskega vrhunca na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu. Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj sta bili daleč od stopničk.

Tanja Žakelj se na  nadmorsko višino več kot 2000 metrov  
tokrat ni uspela dobro prilagoditi. Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj se na nadmorsko višino več kot 2000 metrov tokrat ni uspela dobro prilagoditi. Foto: Grega Stopar

VALLNORD >To 1950 metrov visoko nad morjem ležeče turistično mestece v Andori je bilo glede na trenutno pripravljenost Slovenk očitno previsoko. Po sezoni, polni nihanj in z lepim vrhuncem na evropskem prvenstvu, ko sta se Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj zvrstili na tretjem in četrtem mestu, so si javnost in najboljši Slovenki želeli, da bi drugi vrhunec nastopil na zadnji pomembni dirki sezone - na sobotnem svetovnem prvenstvu v olimpijskem krosu, vendar se je dirka razpletla daleč od pričakovanj.

Na svetovni lestvici najvišje uvrščeno Slovenko, Tanjo Žakelj iz Ledin nad Idrijo, je že pred dirko nekoliko skrbelo, kako bo s prilagoditvijo na nadmorsko višino, saj reprezentanca z zelo omejenim proračunom ni organizirala višinskih priprav. Upala je, da bo ob taktičnih kompromisih (bivanje in regeneracijski trening v dolini) za en dan le mogoče stisniti iz sebe dovolj svežine, kot se je to zgodilo pred dvema letoma, ko je bila na dirki svetovnega pokala v Vallnordu Tanja peta, a se je izteklo povsem drugače.

Škofjeločanka Blaža Klemenčič je dosegla 15. čas, Tanja Žakelj pa je bila 18. Svetovna prvakinja je postala Francozinja Pauline Ferrand Prevot. Srebro je osvojila Rusinja Irina Kalentijeva, bron pa Ukrajinka Jana Belomojna. Slovenki sta izgubili stik z najboljšimi že na prvem ostrejšem klancu. Na koncu je Klemenčičeva za zmagovalko zaostala skoraj osem minut, Žakljeva pa več kot devet.

Zadnje dejanje sezone je Tanja Žakelj ocenila: “Pokazalo se je, da v vedno ostrejši konkurenci brez višinskih priprav ne gre. Vse tekmovalke, ki so bile pred nama, so jih opravile. Prehitele so naju tudi nekatere, ki so bile na prejšnjih tekmah slabše. Že sicer mi dirkanje na višini ne leži. Res pa je, da že na finalni tekmi svetovnega pokala v Val di Sole nisem bila prava. Rezultat v Andori je bil kljub temu, da sem se borila po najboljših močeh, približno takšen, kot sem jih v povprečju dosegala to sezono.”

Svetovno prvenstvo se je sicer končalo včeraj s spustom, kjer je z 18. mestom na svoji prvi tako pomembni članski tekmi presenetila kolesarka ajdovskega Črnega trna Monika Hrastnik. Izkušenejša Zarja Černilogar (Unior tools), ki je bila na lanskem SP šestnajsta, se je tokrat morala zadovoljiti z 27. mestom. Svetovna prvakinja je postala Britanka Rachel Atherton.

“Sem zadovoljna. Imela sem še rezerve, lahko bi spustila zavore. Nekaj sem se pa naučila. Naredila sem eno večjo napako, kjer sem obstala,” je po tekmi povedala Monika.

Njen klubski kolega Miran Vauh je v absolutni moški konkurenci končal šele na 64. mestu. Najboljši Slovenec je bil član Uniorja Žiga Pandur (24.), zlato pa si je privozil Francoz Loic Bruni. Med mladinci je po padcu ajdovski kolesar Luka Berginc zdrsnil na 44. mesto, prvak pa je postal Britanec Laurie Greenland.

STA, IM


Najbolj brano