Nepričakovana škotska ovira

Nogometaši Maribora so v zadnjem predkrogu lige prvakov dobili nepričakovanega tekmeca. To je Celtic iz Glasgowa, ki so ga minuto pred dvanajsto uvrstili v žreb namesto varšavske Legie.

V pretekli sezoni je proti Celticu v skupinskem delu lige prvakov igral tudi Valter Birsa (levo) z Milanom. Desno je Emilio Izaguirre.  Foto: Daniel Dal Zennaro
V pretekli sezoni je proti Celticu v skupinskem delu lige prvakov igral tudi Valter Birsa (levo) z Milanom. Desno je Emilio Izaguirre.  Foto: Daniel Dal Zennaro

NYON > Poljski prvaki, ki so v tretjem predkrogu na igrišču izločili Škote, so si namreč na povratni tekmi privoščili usoden administrativni spodrsljaj. V zadnjih minutah tekme v Glasgowu so namreč na igrišče poslali nogometaša, ki ni imel pravice nastopa. Evropska nogometna zveza je povratno tekmo, ki se je na igrišču končala z 2:0 v korist Legie, včeraj registrirala s 3:0 za Škote. Razplet za zeleno mizo je skrojil tudi skupnega zmagovalca. Ker so Poljaki dobili prvo tekmo v Varšavi s 4:1, je zaradi gola doseženega v gosteh napredoval Celtic, ki je bil tudi sicer nosilec v tretjem in tudi v zadnjem predkrogu lige prvakov.

Nekoč so bili prvaki

V včerajšnjem žrebu je tako prevzel vlogo bolgarskega Ludogorca na seznamu morebitnih tekmecev Maribora. Ples kroglic pa je določil, da se bosta za vstop v ligo prvakov pomerila prav slovenski in škotski prvak. Prva tekma bo 20. avgusta v Ljudskem vrtu, povratna pa 26. avgusta na Škotskem. Celtic je moštvo slavne tradicije. V svoji vitrini ima tudi naslov v pokalu državnih prvakov, ki ga je osvojil v sezoni 1966/67. Tri leta kasneje je bil finalist. To so uspehi, o katerih lahko navijači 45-kratnih škotskih prvakov v obdobju nogometne globalizacije in prostega pretoka kapitala ter nogometne delovne sile le sanjajo. Zadnji odmeven dosežek v evropskih okvirjih je Celtic dosegel leta 2003, ko se je prebil v finale pokala UEFA. Z izjemo predlanskega preboja v osmino finala se je moral klub, za katerega v Glasgowu stiskajo pesti privrženci katoliške veroizpovedi, v zadnjih sezonah “zadovoljiti” z uvrstitvijo v skupinski del lige prvakov in s prevlado na vse bolj osiromašeni domači nogometni sceni.

Pari zadnjega predkroga lige prvakov - Maribor : Celtic Glasgow, Salzburg : Malmö, Aalborg : Apoel Nikozija, Steaua : Ludogorec, Slovan Bratislava : Bate Borisov, Bešiktaš : Arsenal, Standard Liege : Zenit St. Peterburg, Köbenhavn : Bayer Leverkusen, Lille : Porto, Napoli : Athletic Bilbao.

Klubi, kot so Aberdeen, Dundee United ali Hearts, so še v 80-ih letih igrali vidne vloge v evropskih pokalih in mešali štrene vodilnemu dvojcu iz Glasgowu. Po koncu sezone 2011/12 in stečaju velikih tekmecev Celtica, Rangersov, ki so morali svojo novo pot začeti iz najnižje škotske lige, je to postal enojec. Prav z Glasgow Rangersi pa je povezan prvi evropski uspeh Maribora v novem tisočletju. Pred tremi leti so se vijoličasti z odločilnim strelskim prispevkom Etiena Velikonje in Daliborja Volaša prek škotske ovire sploh prvič prebili v skupinski del evropsko lige, kjer so se merili v preteklih treh sezonah.

Zelena jim leži

Letos se slovenskim državnim prvakom ponuja lepa priložnost za nadgradnjo evropske zgodbe. Škoti nimajo izstopajočih posameznikov v svoji zasedbi. Mladi norveški trener Ronny Deila, ki je sedel na klop Celtica pred začetkom letošnje sezone, pa se ne more posebej zanesti na nobeno igralno vrsto. Niti na obrambo, kar ponazarja tudi razplet dvoboja z Legio, čeravno premore v zadnji vrsti kar nekaj reprezentantov na čelu z visokim angleškim vratarjem Fraserjem Forsterjem, branilcem iz Hondurasa Emiliom Izaguirrejem, Švedom Mikaelom Lustigom, škotskim kapetanom Charliem Mulgruwom ter nekdanjim mladim nizozemskim reprezentantom Virgilom van Dijkom.

Zanimivejši pari zadnjega predkroga evropske lige - Stjarnan : Inter, Rijeka : Šerif Tiraspol, Petrolul : Dinamo Zagreb, Neftči : Partizan, Dnjepr : Hajduk, Split : Torino, Astana : Villareal, Young Boys : Debrecen, Sarajevo : Borussia Mönchengladbach.

Morda še najmočnejšega aduta imajo v klubskih privržencih, ki pa ne bodo ustvarili navijaškega ozračja v domačem Celtic parku, saj ta letos gosti igre Commonwealtha. Tudi zadnjo kvalifikacijsko tekmo za ligo prvakov bodo tako škotski prvaki igrali na stadionu Murrayfield v Edinburghu. “Celtic ima bogato tradicijo evropskih dvobojev, so pa tudi dejavniki, ki govorijo v našo korist. Če se malo pošalim, so že barve njihovih dresov dovolj zgovorne. Nadvlada nad zeleno barvo je pri nas vedno bila in vedno bo,” je v svojem slogu pojasnil Zlatko Zahović, športni direktor Maribora, ki si je ne glede na razplet dvoboja s Celticom že zagotovil igranje v evropski ligi.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano