Nepredvidljiva ura resnice

Danes je na sporedu prvi vrhunec svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu, kronometer elitne kategorije. Naslov brani Nemec Tony Martin, glavna favorita sta Nizozemec Tom Dumoulin in Britanec Chris Froome, štrene pri vrhu pa bo poskušal mešati tudi Primož Roglič.

Primož Roglič je bil lani na  kronometru  svetovnega prvenstva 
v Katarju 24. Kako bo letos?  Foto: Kolesarska Zveza Slovenije
Primož Roglič je bil lani na kronometru svetovnega prvenstva v Katarju 24. Kako bo letos?  Foto: Kolesarska Zveza Slovenije

ERGEN > Že dolgo nismo tako nestrpno pričakovali ure resnice na svetovnem prvenstvu kot to pot. Pa ne le zaradi zmag slovenskih kolesarjev na etapnih dirkah in lepih obetov Idrijčana Jana Tratnika in zlasti Primoža Rogliča, ki bosta zastopala reprezentančne barve v vožnji na čas. Kronometer v Bergnu je poseben. Strm, ozek in ovinkast zaključni vzpon, pred katerim bodo predvidoma vsi kandidati za vidnejšo uvrstitev zamenjali kolo za kronometer s cestnim, gre seveda v nos pravim specialistom za kronometer. Posebej štirikratnemu svetovnemu prvaku v vožnji na čas, Nemcu Tonyju Martinu, ki se je obregnil tudi ob menjavo kolesa. Zanjo naj bi kolesarji potrebovali od sedem do deset sekund, na 3,4 kilometra dolgem vzponu s skoraj 10-odstotnim povprečnim naklonom pa naj bi se s cestnim kolesom peljali vsaj 20 sekund hitreje.

Seveda bodo ob menjavi največ pridobili kolesarji, ki jih noge dobro nesejo v klanec. Med njimi je tudi Martinov klubski kolega iz Katjuše Ilnur Zakarin. Rus je predvsem odličen hribolazec, precej bolj negotov oziroma zadržan pa je na spustih oziroma tehničnih odsekih. Pred zaključnim vzponom na Mount Floyen jih ne bo manjkalo. Krožišča, tlakovci, ležeči policaji, vse našteto bi lahko otežilo delo tudi Američanu Teejayu van Garderenu in Nizozemcu Wilcu Keldermanu. Tako kot Zakarin oba zelo dobro vrtita pedala v klanec. Vsi trije pa so imeli vidno vlogo tudi na dirki po Španiji in so v tekmovalni formi. Po tem kriteriju bi moral biti prvi favorit za današnjo zmago Chris Froome, ki je slavil na Vuelti in Touru. Britanec bi seveda rad zaokrožil sezono z naslovom svetovnega prvaka. Priložnost se zdi izjemna. Skoraj gotovo bo osvojil prvo odličje na svetovnih prvenstvih, a Frooma bržkone zanima le zmaga, ki bi mu jo utegnil speljati Tom Dumoulin. Zmagovalec Gira se je v drugem delu sezone posebej pripravljal za vožnjo na čas v Bergnu. Švicar si na večni lestvici deli prvo mesto po naslovih svetovnega prvaka v kronometru prav z Martinom. Proga bo bržkone prezahtevna za Belorusa Vasila Kirjenka, ki je zmagal predlani, pa tudi za aktualnega evropskega prvaka Belgijca Victorja Campenaertsa in zmagovalca zadnjega kronometra na Touru, Poljaka Macieja Bodnarja ter Švicarja Stefana Künga. Več možnosti za odličje bi lahko imela lani najboljši na stari celini, Španec Jonathan Castroviejo, Luksemburžan Bob Jungels in še posebej Avstralec Rohan Dennis.

Včeraj je med mladinci z devetim mestom nase opozoril Nik Čemažar. Varovanec Andreja Cimpriča je na 21,1 kilometra za novim svetovnim prvakom v vožnji na čas, Britancem Thomasom Pidcockom, zaostal 35 sekund. Med dekleti je v elitni kategoriji, kjer ni bilo slovenske predstavnice, slavila nizozemska specialistka Annemiek van Vleuten.

In kakšne so na kronometru, ki je v koledarju svetovnih prvenstev vse od leta 1994, možnosti Primoža Rogliča? Slovenski navijači seveda upajo na medaljo, uspeh pa bi že bil, če bi izboljšal najboljšo slovensko uvrstitev, ki jo v vožnji na čas elitne kategorije drži Jani Brajkovič. V švicarskem Mendrisiu je bil Belokranjec pred osmimi leti šesti. Roglič bo kronometer začel v zadnji skupini favoritov. S startne klančine se bo podal kot 60. ob 16.56. Poldrugo minuto za njim bo vožnjo na čas začel Dennis, sledili bodo še Castroviejo, Froome, Dumoulin in Martin.

Favoriti naj bi za 31 kilometrov potrebovali približno 45 minut. Veliko bo seveda odvisno tudi od vremenskih okoliščin. Za danes je napovedano spremenljivo vreme, dež in tudi plohe niso izključene. Tratnik se bo pognal na start že zgodaj popoldne. S startno številko 18 bo zavrtel pedala ob 13.59. ALEŠ SORTA


Najbolj brano