Nemški rokometaši zlati na evropskem prvenstvu

Nemška moška rokometna reprezentanca je osvojila drugo zlato kolajno na evropskih prvenstvih, potem ko je v današnji finalni tekmi v Krakovu premagala Španijo s 24:17 (10:6). V tekmi za bronasto odličje je Hrvaška ugnala Norveško z 31:24 (15:11). Slovenija je na sklepnem turnirju na Poljskem osvojila 14. mesto.

Nemška moška rokometna reprezentanca je osvojila drugo 
zlato kolajno na evropskih prvenstvih. Foto: Ehf
Nemška moška rokometna reprezentanca je osvojila drugo zlato kolajno na evropskih prvenstvih. Foto: Ehf

KRAKOV > Nemški rokometaši so osvojili drugo kolajno najbolj žlahtnega leska na evropskih prvenstvih. Po zmagoslavju v Sloveniji leta 2004 so na najvišjo stopnico zmagovalnega odra stopili tudi na letošnjem sklepnem turnirju na Poljskem, v svoji vitrini pa imajo še srebrno kolajno z zaključnega turnirja na Švedskem leta 2002.

Tauron Arena, gledalcev 15.000, sodnika: Gjeding in Hansen (oba Danska). Nemčija: Lichtlein, Wolff, Sellin 1 (1), Lemke, Reichmann 3, Wiede, Pekeler 2, Strobel 1, Schmidt 1, Fäth 3, Häfner 7, Dahmke 4, Kühn 1, Ernst, Pieczkowski, Kohlbacher 1. Španija: Šterbik, Perez De Vargas, Gurbindo, Maqueda, Tomas 4 (3), Entrerrios 5, Aguinagalde, Ugalde 1, Canellas 1, Morros, Garcia 2, Baena, Rivera 1 (1), Guardiola, Del Arco, Dušebajev 3. Sedemmetrovke: Nemčija 3 (1), Španija 6 (4). Izključitve: Nemčija 16, Španija 8 minut.

Španci ostajajo veliki osmoljenci evropskega prvenstva, v svoji četrti finalni tekmi so še četrtič ostali praznih rok, ob štirih odličij srebrnega leska iz leta 1996, 1998, 2006 in 2016 pa imajo še dve bronasti kolajni, ki so ju osvojili na Hrvaškem leta 2000 in Danskem 2014.

Po zmagoslavju Nemčije so znani tudi tekmeci slovenske izbrane vrste v dodatnih kvalifikacijah za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Slovenija bo igrala v skupini s Španijo, Švedsko in Iranom, v Brazilijo bosta odpotovali dve najboljši izbrani vrsti na turnirju, ki bo na sporedu med 8. in 10. aprilom. Mednarodna rokometna zveza (IHF) bo prireditelja določila v prvi polovici februarja.

Nemci so naravnost popolno odigrali tekmo. Z granitno obrambo so povsem onemogočili “favorizirane” španske rokometaše, morebitne vrzeli pa je zapolnil vratar Andreas Wolff. O dobro opravljenem delu izbrancev islandskega strokovnjaka na nemški klopi Dagurja Sigurdssona zgovorno priča število prejetih golov, v prvih tridesetih minutah so le šestkrat pobrali žogo iz svoje mreže, predvsem pa so navdušili z borbenostjo in glede na neizkušeno zasedbo dokaj zrelo predstavo.

Španci so bili vseskozi v podrejenem položaju, njihova obramba je bila na dokaj visoki ravni, saj so prejeli deset golov, močno pa je šepala njihova igra v napadu ter povezava zunanjih igralcev s krožnim napadalcem Julenom Aguinagaldejem.

Nemci v drugi polovici tekme niso popustili niti za ped. Nadaljevali so v svojem ritmu in že v tretji minuti povišali na 12:6, v 41. minuti pa prvič na dvoboju povedli s sedmimi goli (16:9). Španci so bili povsem nebogljeni, njihov selektor Manolo Cadenas je skušal s spremenjenimi obrambami postaviti tekmo na glavo, a Nemci so imeli na vse njihove zanke prave rešitve in v 54. minuti povedli z 22:13, na koncu pa tudi povsem zasluženo osvojili naslov evropskih prvakov.

V nemški izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Kai Häfner s sedmimi goli, vratar Andreas Wolff pa je zbral 16 obramb. V španski reprezentanci je strelsko najbolj razpoložen Raul Entrerrios s petimi zadetki, vratar Arpad Šterbik pa je zaustavil 14 tekmečevih strelov.

STA


Najbolj brano