Nemčija zmagala na ekipni tekmi v Lahtiju, Slovenija četrta

Nemčija je ubranila naslov prvaka na mešani ekipni tekmi v smučarskih skokih na svetovnem prvenstvu v Lahtiju (1035,5 točke). Druga je bila Avstrija (999,3), tretja Japonska (979,7), četrta pa Slovenija (961,4).

Peter Prevc Foto: Anze Malovrh/Sta
Peter Prevc Foto: Anze Malovrh/Sta

LAHTI > Nika Križnar (84 in 90,5 m, 222,2), Anže Lanišek (93,5 in 96,5 m, 252,6), Ema Klinec (92,5 in 91,5 m, 238,8) in Peter Prevc (88 in 97,5 m, 247,8) so za 18,3 točke zaostali za bronasto medaljo.

Nemčija je vodila že po prvi seriji (508,6 točke), pravzaprav od prvega skoka do zadnjega, druga je bila Avstrija (490,7) na čelu s svetovnim prvakom na srednji skakalnici Stefanom Kraftom, ki je imela 17,9 točke zaostanka, tretja Japonska (482,2), četrta Slovenija (460,3), peta pa Norveška (442,8). Slovenska četverica je za 21,9 točke zaostajala za tretjim mestom, Nemci so bili v zanesljivem vodstvu, Avstrija in Japonska pa sta se borili za srebro.

Najmlajša v slovenski ekipi, Križnarjeva, je skočila prva, namerili so ji 84 m, vendar je dobila dovolj točk (106,1), da je bila ekipa četrta. Tam je nato ostala vse do konca, tudi po skoku lanskega skupnega zmagovalca pokal Petra Prevca, ki je bil na vrsti kot četrti Slovenec. Slednji je bil v prvi seriji celo drugi najslabši med Slovenci, dobil je 111,7 točke, pred njim sta bila Lanišek (123,9) in Klinčeva (118,6).

Križnarjeva je v drugem skoku za 6,5 m popravila svoj uvodni dosežek, že tako uspešen prvi nastop pa je v drugi seriji še nadgradil Lanišek in se veselil po pristanku svojega prvega nastopa na SP; na posamični tekmi ni dobil priložnosti, na tekmi mešanih ekip pa je bil najboljši slovenski posameznik, edini je prikazal dva dobra skoka, in povsem v vrhu tudi med vsemi. Po točkah se mu je zelo približal Peter Prevc po zelo dobrem zadnjem poskusu. Ema Klinec, kot najboljša Slovenka je bila peta na posamični tekmi, je imela sicer dva povprečna skoka, pa po točkah tudi ni veliko zaostala za Prevcem.

Nemci so bili veliki favoriti že pred tekmo in so ta naziv tudi upravičili. V ekipi so bili Carina Vogt, ki je v Lahtiju že ubranila naslov posamične svetovne prvakinje, Svenja Würth (6. posamično), Andreas Wellinger in Markus Eisenbichler, ki sta bila drugi in tretji na prvi posamični tekmi SP, so tako ponovili uspeh iz Faluna.

V ponedeljek bo na SP v Lahtiju prost dan, v torek se bodo za odličja pomerile le smučarske tekačice na 10 km klasično, skakalce pa v sredo čakajo kvalifikacije na veliki skakalnici. Smučarske skakalke so že končale nastope na SP in se vračajo v domovino. V Slovenijo bo prišel tudi Cene Prevc; na veliki skakalnici ga bo zamenjal Jurij Tepeš, ki je po neuspešni azijski turneji vadil v domovini.

STA


Najbolj brano