Nekdanji funkcionar Fife priznal prejemanje podkupnin

Nekdanji funkcionar Mednarodne nogometne zveze Fife iz Guama Richard Lai je na sodišču v New Yorku priznal krivdo za korupcijske obtožbe, so sporočili iz ameriškega državnega tožilstva. Član Fifine revizijske komisije je priznal, da je v času delovanja pri Fifi prejemal podkupnine. Odzvali so se tudi pri Fifi in Laija začasno suspendirali.

 Foto: STA
Foto: STA

NEW YORK > Petinpetdesetletni ameriški državljan, ki je predsednik nogometne zveze Guama, je leta 2011 v zameno za svoj glas od predstavnika azijske nogometne zveze AFC sprejel 100.000 dolarjev podkupnine, med letoma 2009 in 2014 pa je član komisije za revizijo in skladnost Fife, ki ji predseduje Slovenec Tomaž Vesel, skupno v žep "pobasal" za več kot 850.000 dolarjev podkupnin iz azijske regije.

"Današnje priznanje krivde pomeni nov pomemben korak pri naših prizadevanjih, da izkoreninimo korupcijo v mednarodnem nogometu," je dejala ameriška državna tožilka Bridget Rohde: "Obtoženec je zlorabil zaupanje vseh, ki so ga imenovali v mednarodno zvezo, ter namesto v dobro nogometa deloval z namenom, da si napolni lastne žepe. Zdaj bo za svoja dejanja odgovarjal."

Po Laijevem priznanju so se odzvali tudi pri krovni nogometni organizaciji in ameriškega državljana po njegovem priznanju začasno suspendirali za 90 dni. Etična komisija Fife mu lahko izrečeno prepoved delovanja v nogometu sicer podaljša še za 45 dni. Ta suspenz je še toliko bolj sramoten za Fifo, saj je Lai član Fifine komisije za revizijo in skladnost, ki je pod vodstvom Tomaža Vesela preverjala tudi plačo predsednika Fife Giannija Infantina.

Preiskave v zvezi s korupcijo v Fifi še potekajo pod vodstvom ameriških in švicarskih oblasti, škandal v zvezi s podkupninami v krovni nogometni zvezi pa je izbruhnil maja 2015; od takrat so oblasti pod drobnogled vzele že več kot 40 Fifinih funkcionarjev.

STA


Najbolj brano