Nekateri zahodnoafriški športniki zaradi ebole ostali brez mladinskih OI

Nekateri športniki iz zahodnoafriških držav, v katerih razsaja ebola, ne bodo smeli nastopiti na mladinskih olimpijskih igrah v Nanjingu, ki se bodo začele v soboto, so sporočili iz Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok).

Fotografija je simbolična Foto: Stanko Gruden
Fotografija je simbolična Foto: Stanko Gruden

NANJING > “Športniki iz prizadetih držav ne bodo tekmovali v borilnih športih in ne v bazenu,” so predstavniki Moka in kitajskih organizatorjev zapisali v izjavi za javnost. Odločitev je prizadela tri športnike, dva v borilnih športih in enega v plavanju.

Niti imen niti držav pri Moku niso razkrili. Sodeč po prijavah na uradni spletni strani iger je na seznamu športnikov 25 tekmovalk in tekmovalcev iz držav, v katerih razsaja ebola (Sierra Leone, Liberija, Gvineja, Nigerija). Koliko jih je že prispelo na Kitajsko, ni znano, prav tako ni jasno niti to, zakaj je bil izločen le en tekmovalec v plavanju, saj so iz teh držav prijavljeni trije.

Mladinske OI bodo trajale od 16. do 28. avgusta, na njih pa bo nastopilo več kot 3700 tekmovalcev, starih od 15 do 18 let.

Ebola, hemoragična mrzlica, je v zahodni Afriki vzela že 1069 življenj. Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je ta izbruh ebole, največji v zgodovini, podcenjen in zahteva izredne ukrepe za ustavitev širjenja tega virusa.

STA


Najbolj brano