Negotovosti še ni konec

Včerajšnje sporočilo o odstopu predsednika Nogometnega društva Gorica Roberta Vrtovca ni presenetljivo. Odkar sta se v reševanje kluba in pridobivanje tekmovalne licence vključila novogoriška občina in lokalno gospodarstvo, je bil njegov formalni odhod le še vprašanje časa.

Robert Vrtovec ne bo več predsednik ND Gorica.
Robert Vrtovec ne bo več predsednik ND Gorica. 

NOVA GORICA > Da se obdobje Roberta Vrtovca v ND Gorica, kjer je svojo funkcionarsko pot začel leta 2008 kot športni direktor, izteka, je bilo jasno že nekaj tednov, ko se je zavil v medijski molk. To je po nekaj protislovnih izjavah v javnosti zahtevala akcijska skupina, ki je v zadnjem mesecu prevzela večino pooblastil in si do konca maja prizadeva izpeljati klubsko skupščino, na kateri bi izvolili novo vodstveno strukturo. Kdo jo bo sestavljal in predvsem kakšna bo finančna zaslomba, še ni razvidno. V tranzicijskem obdobju, v katerem je bilo že kar nekaj zasukov, je bilo pogosto omenjeno ime Sebastjana Komela ter posameznikov, ki so vpeti tudi v vodenje odbojkarskega kluba Go Volley.

Dolg in terjatve

Potem ko so po številnih sestankih, pogojevanjih, akrobacijah in minimalnem izplačilu zaostalih obveznosti dostavili dokumentacijo in pridobili tekmovalno licenco ND Gorica, glavno oviro pri odločnejšem angažiranju novih pokroviteljev oziroma podpornikov predstavljajo negotovost oziroma nakopičeni klubski dolgovi, ki jih je v klubskem sporočilu za javnost potrdil tudi Vrtovec. ”Bilanca je 31. decembra 2014 pokazala 27.000 evrov dobička, a to je bilančno stanje. Dejansko bo klub konec junija letos zaposlenim - igralcem, odvisnim osebam in dobaviteljem - dolgoval 723.000 evrov. Bo pa ta znesek do zaključka tekočega leta 2015, če ne bo aktivnosti pri izterjavi dolgov in pridobivanju novih sponzorjev, po mojih ocenah narasel na prek milijon evrov,” je v sporočilu za javnost pojasnil Vrtovec, ki obenem pravi, da ima klub milijon in 386.000 evrov terjatev.

Robert Vrtovec: “Parma išče investitorja, ki bi klub kupil, pokril športne terjatve in pričel s tekmovanjem v serie B. Imam informacijo, da so se igralci in zaposleni odpovedali 80 odstotkom terjatev in da je bil narok za ugotovitev vseh športnih terjatev preložen na konec julija. Obstaja velika verjetnost, da se bo investitor našel in da bo vsaj del dolga do ND Gorica poplačan.”

“Iz naslova prodaje igralcev Široka, Vetriha, Jogana in Celcerja, torej iz naslova športnih terjatev, nam FC Parma dolguje še 768.000 evrov. Podjetje Paradise s.r.l, kateremu smo v tekoči sezoni odprodali 50 odstotkov oglaševalskega prostora, dolguje 538.000 evrov, podjetje Energy T.I. group s.p.a., ki je bilo glavni sponzor, pa še 80.000,” je pojasnil Vrtovec, ki je vlogo predsednika prevzel februarja 2010. Zadnja tri leta njegovega mandata so bila v znamenju najprej latentne in nato tudi manifestne finančne stiske, večkrat napetih odnosov s slačilnico, razkola v goriškem nogometu ter napovedanih, a nato tudi preklicanih odstopov. Dogovor s Parmo, ki je letos doživela finančni zlom, je bil v vsakem primeru prelomnica.

Kdo je zaslužil?

“Govoriti o tem, da je Parma vzrok za težave, je v tem trenutku utemeljeno, saj nam dolguje pogodbena sredstva. Pred dvema letoma, pred podpisom partnerske pogodbe z njo, je bilo še slabše. S prihodom Parme, ki je za nas pomenila preživetje, smo spoznali drugačen pogled na nogomet in osvojili pokalno lovoriko. Če se pri njih ne bi zgodilo to, kar se je, bi bil tudi zaključek sodelovanja zagotovo drugačen. Posebej bi poudaril, da je v letu dni samo FC Parma plačal milijon evrov, kar je več kot sta v šestih letih prispevala goriško gospodarstvo in občina, v kateri so ti igralci, trenerji, … živeli in trošili (najemnine, prehrana, …),” je med drugim še pojasnil Vrtovec, ki je v zadnjem obdobju dokončno izgubil zaupanje goriškega (nogometnega) okolja.

Vrtovčeva vloga in poteze na čelu ND Gorica so bili tudi nemalokrat sporni. “Za šest let in pol aktivnega vodenja kluba sem prejel 24.000 evrov bruto nadomestila za vse stroške. To je vse, kar sem prejel. Potrebno je vedeti, da sem klub v vsem tem času vodil kot direktor, čeprav sem bil formalno 'le' predsednik,” je pojasnil Vrtovec, ki je povedal, da je morebitni dogovor s Sampdorio še aktualen.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano