Ne ovira ga niti županovanje

Organizatorji največje vzdržljivostne preizkušnje na svetu, slovitega relija Dakar, so predstavili traso. Udeležbo je napovedal tudi slovenski motociklist Miran Stanovnik.

Mirana Stanovnika čaka že 13. nastop na reliju Pariz - Dakar
Mirana Stanovnika čaka že 13. nastop na reliju Pariz - Dakar 

PARIZ > Start sedme izvedbe relija s traso v celoti v Južni Ameriki bo 7. januarja že četrtič v Buenos Airesu, kjer bo tudi cilj. Trasa bo dirkače popeljala od Buenos Airesa v Argentini do Iquique in Uyuni v Boliviji ter se po drugi poti vrnila v argentinsko prestolnico. Nova izvedba relija bo pred maratonske etape postavila vse tekmovalce, ne le voznikov štirikolesnikov in motociklov. Vozili bodo prek puščave Atacama, prek sipin Iquique, udeleženci se bodo zapeljali tudi prek gorske verige Andov, ko bodo prečkali s 4970 metri nad morjem najvišjo točko, prelaz Abra del Acay.

Trasa je dolga 9200 kilometrov, od tega je 4600 “brzincev” ter 781 km dolg kronometer med bolivijskim Uyunijem in čilsko pacifiško obalo.

Večina dirk je bila od leta 1979 od Pariza v Franciji do Dakarja v Senegalu, vendar so zaradi politične nestabilnosti v Afriki dirko leta 2009 prvič izvedli v Južni Ameriki. Udeleženci morajo izven cest prečkati puščavske sipine, blato, visoko travo, skale in za nameček še velike mehke puščavske površine. Vročina, mraz, žuželke so le neizogiben dodatek.

Miran Stanovnik napoveduje nov nastop, kljub temu da je vmes postal župan občine Log-Dragomer. Letošnjo preizkušnjo, ki se je začela v Rosariu, rojstnem mestu Lionela Messija, je med motociklisti dobil Španec Marc Coma (KTM), Stanovnik (KTM) je bil skupno na 26. mestu.

V konkurenco se vrača Peugeot, ki je v osemdesetih kar štirikrat slavil zmago na afriški preizkušnji. In tudi zdaj se vrača po zmago, saj to povedo že imena v ekipi: Stephane Peterhansel, Cyril Despres in Carlos Sainz.

STA, RM


Najbolj brano