Ne jamrajo, iščejo rešitve

Mlado slovensko nogometno reprezentanco čaka jutri prvo v nizu treh gostovanj ob koncu skupinskega dela kvalifikacij. Cilj zdesetkane zasedbe na Irskem ostaja zmaga, z njo pa ohranitev oprijemljivih možnosti za nastop na evropskem prvenstvu.

Izbranci selektorja Primoža Glihe so se na dvoboj z Irsko 
pripravljala v Novi Gorici. Foto: Aleš Sorta
Izbranci selektorja Primoža Glihe so se na dvoboj z Irsko pripravljala v Novi Gorici. Foto: Aleš Sorta

NOVA GORICA > Na zaključnem turnirju, ki ga bo prihodnje leto gostila Poljska, bo prvič sodelovalo 12 reprezentanc do 21 let. Sistem uvrščanja na evropsko prvenstvo je zato drugačen kot v prejšnjih ciklusih. Na Poljsko se bo ob gostiteljih neposredno prebilo še devet zmagovalk kvalifikacijskih skupin, štiri drugouvrščena moštva z najboljšim izkupičkom pa si bodo uvrstitev na EP poskušala priigrati prek repešaža.

Vrstni red skupine 2 kvalifikacij za evropsko prvenstvo - Italija (7 tekem) 19 točk, Slovenija (7) 15, Srbija (6) 13, R. Irska (7) 9, Andora (8) in Litva (7) 3.

Prav drugo mesto v skupini 2 je še dosegljivo za mlade slovenske upe. Prvo je skorajda oddano Italiji, ki bi lahko vozovnico za Poljsko potrdila že v septembrskem ciklusu tekem. Jutri bo gostila preostalega slovenskega tekmeca v boju za drugo mesto, Srbijo, v torek pa še Andoro.

Slovenskim nogometašem, ki imajo dovolj preglavic v lastnih vrstah, se z razvojem dogodkov na preostalih tekmah niti ni treba obremenjevati. Najbolj preprosto bi bilo dobiti še preostale tri tekme do konca skupinskega dela, torej tudi oktobrski z Litvo in Srbijo, ki jo v torek čaka še domača tekma z Republiko Irsko.

Prav na Irskem bodo jutri ob 20.30 po slovenskem času gostovali izbranci Primoža Glihe, ki je zaradi takšnih ali drugačnih razlogov na pripravah v Novi Gorici pred včerajšnjim poletom na Irsko pogrešal vrsto potencialnih prvokategornikov: Andraža Šporarja, Miho Zajca, Petra Stojanovića, Gregorja Bajdeta, Marka Krivičića, Nika Kapuna, Žigo Kastrevca ...

“Ne jamram, iščem rešitve,” je bil kot vselej jasen slovenski selektor po zadnjem treningu v novogoriškem športnem parku. Ko bosta na igrišče v Waterfordu stopili udarni enajsterici Slovenije in Republike Irske, bo že znan rezultat dvoboja v Vicenzi. A vse to poskušajo v slovenskem taboru odmisliti, tako kot tudi številne odsotnosti. “Mi smo v kvalifikacijah ponudili priložnost oziroma zaupali kopici fantov, in temu primeren je bil odziv. Takšnega pričakujem tudi jutri. Irci kot Irci se še vedno precej zanašajo na slog 'teci, skači in streljaj', imajo pa tudi igrive nogometaše v zvezni vrsti, kar prinaša raznovrstnost v njihovi igri. To so v teh kvalifikacijah pokazali proti Italiji, ko so v uvodnih minutah imeli pobudo in si priigrali lepe priložnosti. V prve pol ure bo torej treba z zbranim pristopom zaustaviti njihov tekmovalni naboj, v nadaljevanju pa izkoristiti priložnosti, ki se bodo ponudile,” je povedal Gliha, ki bo ob obrambni čvrstosti za želene tri točke moral poiskati tudi akterje z ustvarjalnim oziroma napadalnim navdihom.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano