Navijaška vročica bo spodbuda

22-letni Korošec Denis Šme je v koprskem klubu že štiri leta. Sčasoma si je priboril mesto v prvi postavi. V tej sezoni je s stabilno formo domala nepogrešljiv, saj je ob vratarju Vasji Simčiču edini odigral vse uradne tekme.

Denis Šme: “Pred 
polnimi tribunami je 
lažje igrati, čeprav bo 
za večino nas  to prva 
tekma pred tolikšnim 
številom gledalcev.”   Foto: Rok Maver
Denis Šme: “Pred polnimi tribunami je lažje igrati, čeprav bo za večino nas to prva tekma pred tolikšnim številom gledalcev.”  Foto: Rok Maver

SPLIT > “Začelo nam je primanjkovati branilcev, ko je Blažič zapustil naš tabor. Hadžić in Halilović sta nazadnje izrazila željo po počitku. Naenkrat ni bilo drugih rešitev, še zvezni igralec Tomić se je moral pomakniti v obrambo. Tako sva se trenerjem dogovorila, da bom igral tudi proti Domžalam,” svojo 100-odstotno minutažo pojasnjuje Denis Šme.

> Kako se boste soočili z navijaško vročico na Poljudu?

“V zraku bo temperatura približno enaka kot v Kopru, kar se pa navijaške vročice tiče, pa bo tu dosti bolj vroče. Mislim, da bo to pozitivno, saj bo pred polnimi tribunami lažje igrati kot z Domžalami, ko je bilo na stadionu le nekaj sto ljudi.”

“Odprta igra bo voda na naš mlin, ker je njihova obramba relativno počasna in bi lahko s protinapadi tekmo obrnili v svoj prid.”

> V Splitu poudarjajo, da naj bi bili prav navijači njihova spodbuda in prednost. Jih boste uspeli odmisliti?

“So njihova prednost in slabost hkrati. Hajduk ima mlado ekipo, in v primeru zaostanka znajo navijači narediti pritisk: enim bo to mogoče spodbuda, drugim pa breme. Mi nimamo kaj izgubiti; na prvi tekmi smo svoje delo opravili. Vroče vzdušje nam bo v spodbudo; za večino nas bo to prva tekma pred tolikšnim številom gledalcev.”

> Ste še mlad igralec, in kljub temu, da imate v nogah že lepo število tekem, ste vedno nekoliko v ozadju. Kako gledate na to?

“Branilci medijsko nismo posebej izpostavljeni. Jaz še manj, ker ob prekinitvah ne hodim v kazenski prostor tekmeca na skok, torej ne morem zabiti gola. Vedno ostajam v branilskem položaju, saj sem manjši in hitrejši ter lahko preprečim protinapade. Medijski blišč prepuščam ostalim, sam se raje ne izpostavljam. Bom pa naredil vse za ekipo.”

> Kako pomembna je forma branilcev, je bilo očitno, ko Halilović ni igral na povratni tekmi z Vikingurjem ...

“Vsaka odsotnost se pozna, saj smo s Halilovićem in Hadžićem zelo uigrani. Proti Hajduku smo sicer dobili dva gola iz prekinitev, recimo čudna, plod individualnih napak. Tudi proti Domžalam ni bilo obeh, in se je to poznalo.”

> Pri Hajduku se govori o treh igralcih z dodano vrednostjo - Ohandzi, Baliću in Vlašiću. Kakšno tekmo pričakujete?

“Trener nas je opozoril, da je Hajduk nazadnje s Splitom igral sistem 3-5-2, torej podobnega, kot ga igramo mi. Verjetno zato, ker je njihov trener ocenil, da je bila nazadnje zvezna vrsta slabša, in je presodil, da bi z igralcem več na sredini igrišča tehtnico lahko prevesil na svojo stran. Osebno pričakujem ofenzivno naravnano ekipo, ker imajo težave v napadu. Odprta igra bo voda na naš mlin, ker je njihova obramba relativno počasna in bi lahko Ivančić, Galešić in Črnigoj s protinapadi tekmo obrnili v svoj prid.”

> Kaj vam, ki ste rojeni po letu 1990, pomenijo klubi t. i. velike četverice jugoslovanskega nogometa?

“Na podlagi pričanj očetov in starejših kolegov se počasi začneš zavedati njihove veličine. Pot v Split, ko na vsakem koraku vidiš Hajdukov grb in napis Torcida, ti v podzavesti pove, da je to dejansko ena od institucij nogometa na Balkanu.” RM


Najbolj brano