Navijanje nikakor ni prepovedano

Jutri se bo v Areni Bonifika začelo 15. evropsko prvenstvo v dvoranskem lokostrelstvu, ki bo trajalo do sobote, 28. februarja. Nastopilo bo 257 tekmovalcev iz 35 držav, med njimi tudi 16 Slovencev. Edina primorska predstavnica bo Ana Umer.

 Foto: Garrett Byrne Photography L.I.P.
Foto: Garrett Byrne Photography L.I.P.

KOPER >Že včeraj so na prizorišče prvenstva začele prihajati prve delegacije, glavnino tekmovalcev in njihovih spremljevalcev pa organizatorji pričakujejo danes. Arena Bonifika bo dokončno nared jutri, medtem pa bodo lokostrelci lahko trenirali v sosednji osnovnošolski telovadnici.

Uradno bodo prvenstvo odprli jutri popoldan. Sledila bosta uradni trening ter pregled opreme. V sredo bodo na vrsti kvalifikacije, v četrtek pa četrtfinalni in polfinalni dvoboji na izpadanje. V petek bo ekipno tekmovanje, v soboto pa finale s podelitvijo medalj. Vsi tekmovalci in njihovi spremljevalci bodo nastanjeni v Hotelih Bernardin v Portorožu.

“To prvenstvo je najpomembnejše mednarodno lokostrelsko tekmovanje v zgodovini neodvisne Slovenije. Naši lokostrelci dosegajo vidne rezultate na mednarodnih tekmovanjih tako na evropski kot na svetovni ravni. Slovenska tekmovalka Toja Černe je aktualna svetovna prvakinja v poljskem lokostrelstvu,” je pred začetkom prvenstva optimističen Leon Uratnik, predsednik Lokostrelske zveze Slovenije.

Slovenska reprezentanca bo na prvenstvu štela 16 članov. Nastopila bo tudi koprska lokostrelka Ana Umer. Najštevilčnejša bo ukrajinska reprezentanca s 24 tekmovalci, Italijani v Koper pošiljajo 21, Rusi pa 20 svojih predstavnikov. Da bo tekmovanje potekalo gladko, bo skrbelo 64 funkcionarjev. Prvenstvo bo obiskal tudi predsednik evropske lokostrelske zveze World Archery Europe Mario Scharzella.

Poleg Toje Černe, ki ima največ možnosti za uvrstitev v finale, v slovenski reprezentanci računajo še na moško ekipno tekmovanje, kjer imata možnost za osvojitev medalje tako članska kot mladinska ekipa. Vzporedno s člani bodo v Kopru namreč tekmovali tudi mladinci v starostni kategoriji od 18 do 20 let.

V posamični konkurenci pa bo veliko odvisno od dnevne forme, zato bo še posebej dobrodošla podpora s tribun. Vstopnine ne bo. “Zelo zanimivo je spremljati, kako se tekmovalci koncentrirajo in kaj vse so sposobni ustreliti. Navijanje ni prepovedano. Točkovanje je podobno kot pri tenisu, le da morajo biti tam gledalci tiho, ko se tenisači pripravljajo na servis, pri nas pa tekmovalci ne smejo podleči hrupu,” razlaga član organizacijskega odbora Franci Cevzar.

Da bo tekmovanje bolj zanimivo za gledalce, bodo v dvorano namestili dva velika zaslona, prek katerih bo možno spremljati dvoboje od blizu. To velja predvsem za finalne dvoboje, ko bosta na prizorišču samo po dva tekmovalca hkrati. Dokler pa bo na parketu potekalo več dvobojev hkrati, je za boljše spremljanje prvenstva priporočljivo s seboj prinesti daljnogled. Center tarče, v katero bodo tekmovalci streljali s sestavljenim lokom - in to z razdalje 18 metrov - je namreč velik le kot kovanec za deset centov. Pri ukrivljenem loku pa je center tarče le nekoliko večji - kot kovanec za dva evra - a ga je s prostim očesom še vedno težko natančno videti.ALJA TASI


Najbolj brano