Nasledniki Božiča, Tratnika ...

Novembra je idrijski kolesarski klub Sloga 1902 že sedmič izpeljal serijo dirk za najmlajše Otroški kolesarski izziv. Redno je dirkalo več kot 50 otrok in morda je med njimi tudi kakšen, ki bo šel po poti idrijskih šampionov.

Dirkali so tudi najmlajši, ki so jim morali do začetnega ravnotežja pomagati starši. Foto: Igor Mušič
Dirkali so tudi najmlajši, ki so jim morali do začetnega ravnotežja pomagati starši. Foto: Igor Mušič

IDRIJA > Idrijsko-cerkljansko območje se ponaša z dolgo tradicijo kakovostnega kolesarstva, katerega vrh tvorijo olimpijca Valter Bonča in Borut Božič ter evropski prvak do 23 let Jan Tratnik. Dejstva, da je kakšnega naslednika takšnih asov mogoče odkriti le, če se kar največ otrok navduši za tekmovalno kolesarstvo, se v idrijskem klubu Sloga 1902 dobro zavedajo. Skupaj z logaškim kolesarskim podjetjem Cult, v katerem so gonilna sila Idrijčani in ob podpori Zavarovalnice Triglav, so zasnovali akcijo kolesarsko - tekmovalnega opismenjevanja za otroke do 12. leta starosti, ki se je dobro prijela.

Izjemno deževna jesen je - kljub preložitvam - botrovala, da je letošnji izziv, ki ima postaje od Logatca do Cerknega - namesto petih dirk štel le štiri, a veselje najmlajših na zaključni dirki ter na svečani podelitvi v idrijskem parku Mejca ni bilo zato nič manjše. Prav vsak udeleženec je po dirki in pogostitvi še nekaj dobil, če ne drugega, pa praktično nagrado. Sicer so si najboljši prislužili odličja in pokale ter sodelovali v žrebanju za glavno nagrado, gorsko kolo. Največji srečnež žrebanja je bil Jernej Kavčič.

Koordinator akcije Renato Podgornik je z razpletom zadovoljen: ”Tudi letos je izziv privabil številne nove nadobudneže, iz idrijskega in cerkljanskega, pa tudi iz tolminskega, ajdovskega, logaškega postojnskega območja. Dirke so namreč namenjene novincem in kolesarjem brez licenc. Slednji sicer lahko nastopajo, a se njihovi dosežki ne upoštevajo v skupnem seštevku. Z izzivom želimo zbuditi zanimanje otrok in njihovih staršev za kolesarjenje kot obliko rekreacije ali za kasnejše tekmovalno udejstvovanje. Kdor se navduši in pride v naš klub Sloga 1902, prvo sezono vadi brezplačno.”

Po novem idrijska Sloga nima le resne tekmovalne ekipe dečkov in deklic, temveč tudi mladincev in mladink. S tem zapolnjuje vrzel, ki je nastala s finančnim hiranjem novogoriškega kluba.

Na zadnji dirki sicer ni bilo presenečenj. Tudi tokrat so zmagali tisti, ki so nato prejeli še pokale za najboljši skupni seštevek sezone. Letošnji junaki so, do 4 leta: Katarina Katern (Postojna) in Aljaž Boškin; do 6 let: Katja Govekar in Gregor Govekar (vsi Idrija); do 8 let: Neja Rupnik (Cerkno) in Tristan Kofol (Idrija); do 10 let: Nuša Moroz (Vrstnik) in Jernej Kavčič (Idrija); do 12 let: Tine Jereb (Idrija).

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano