Nas čaka vroč balkanski lonec?

Kaj pomeni poraz slovenskih rokometašev s Katarjem v kontekstu ključne tekme osmine finala? Dva kroga pred koncem je še vse odprto, a velika verjetnost je, da bo današnja tekma z Brazilijo odločala o tretjem mestu v skupini A.

Renato Vugrinec (z žogo) na SP v Katarju brani barve makedonske reprezentance. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Renato Vugrinec (z žogo) na SP v Katarju brani barve makedonske reprezentance. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

DOHA >Po treh krogih je znanih pet udeležencev izločilnih bojev iz skupin A in B, ki se križata v osmini finala. To so Španija, Katar in Slovenija iz skupine A ter Hrvaška in Makedonija iz skupine B. Slovenija se lahko še povzpne na prvo ali drugo mesto v skupini A, a oba scenarija sta - sodeč po razvoju dogodkov v uvodnih treh krogih - precej manj uresničljiva. Zmaga nad Brazilijo zagotavlja tretje mesto, ni pa še jasno, kaj oziroma koga to prinaša.

V skupini B sta po treh krogih s polnim izkupičkom na vrhu Hrvaška in Makedonija. Danes bosta v medsebojnem dvoboju najverjetneje odločali o prvem mestu, Tunizija ter Bosna in Hercegovina pa o četrtem, ki še vodi v osmino finala. Vsaj tretje mesto se nasmiha Avstriji, ki je ugnala BiH, v ponedeljek pa je v napeti končnici iztržila dragoceno točko proti Tuniziji. Danes se bo pomerila z Iranom, za konec pa v petek še z Makedonijo.

Skupina B, vrstni red po 3. krogu - Hrvaška, Makedonija 6, Avstrija 3, BiH 2, Tunizija 1, Iran 0; pari 4. kroga - Hrvaška : Makedonija, Tunizija : BiH, Avstrija : Iran.

Hrvati v uvodnih tekmah skupine sicer niso blesteli, kar pomeni, da imajo še precej rezerve. Za močnejše reprezentance je tudi sicer značilno, da stopnjujejo formo s približevanjem izločilnih bojev. Hrvaška je poimensko najkakovostnejša reprezentanca v skupini B, ki sicer ne sodi v kategorijo najmočnejših. Makedonci so ujeli konstanto na velikih tekmovanjih. Z vzponom klubskega rokometa se je dvignil tudi reprezentančni. Izbrano vrsto vodi Hrvat Ivica Obrvan, zato bo današnji dvoboj nosil še nekaj več naboja kot sicer. Reprezentanti so sicer stari znanci. Nekoč so Makedonci branili barve klubov na Hrvaškem in v Sloveniji, sedaj je obratno. Nekateri, kot denimo Renato Vugrinec, so prevzeli tudi makedonsko državljanstvo. Kaj lahko pa se zgodi, da bo v osmini finala prekrižal moči s slovensko reprezentanco.

Zdi se, da je Makedonija vseeno boljši izbor od Hrvaške, kljub sodniškemu vplivu, ki vselej obvisi v zraku, ko beseda nanese na Makedonce. S Hrvati težko igramo, z Makedonci pa imamo še neporavnane račune z evropskega prvenstva v Srbiji leta 2012, ko so nam speljali peto mesto in možnost preboja na olimpijske igre v Londonu. Avstrija, ki sicer premore kar nekaj igralcev v bundesligi, bi bila iz slovenskega zornega kota verjetno najbolj zaželen tekmec v osmini finala, čeprav so jo Hrvati ugnali le z dvema zadetkoma razlike.

Tunizija je s svojimi posebnimi prijemi v obrambi vselej neugoden tekmec, z odličnim poznavalcem rokometnega dogajanja na Balkanu, selektorjem Seadom Hasanefendićem še toliko bolj. Pot do osmine finala vodi prek novinca na velikih tekmovanjih - BiH. Iran slovenskega trenerja Boruta Mačka je pokazal obdobja solidne igre, a ne more držati ritma močnejših reprezentanc vso tekmo. Črne minute pa ga drago stanejo.

ASO


Najbolj brano