Naročena na stopničke

Za slalomisti na divjih vodah je prvi del tekmovalne sezone, v katerem je blestel predvsem dvojec KK Soške elektrarne Luka Božič-Sašo Taljat.

Kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta obeležila prvi del slalomske sezone Foto: STA
Kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta obeležila prvi del slalomske sezone Foto: STA

NOVA GORICA > V absolutni konkurenci se je s tretjo tekmo svetovnega pokala v Pragi končal spomladanski del sezone, ki je bil praktično vezan na mesec junij. Začetek sezone je postregel s prvim vrhuncem - evropskim prvenstvom, ki je že prinesel nenadejano medaljo mostarskemu dvojcu. Sašo Taljat in Luka Božič nikdar nista blestela na uvodnih tekmah, letos pa je bilo pomislekov ob prehodu na nov čoln še nekoliko več. Razblinila sta jih na najbolj-ši možen način. Morda sta k temu prispevala že zgodnje tekmovalno dokazovanje Božiča, ki je aprila med posamezniki osvojil srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu mlajših članov in njegov lov na reprezentančno vozovnico v konkurenci kanuistov.

V preteklosti, ko sta se Taljat in Božič osredotočala na svojo paradno disciplino v dvojcih, kjer v Sloveniji nimata prave konkurence, sta praviloma počasi začela stopnjevati formo za tekmovalni vrhunec, ki nastopi ob koncu sezone s svetovnim prvenstvom. Letos je bilo drugače, morda zaradi novega izziva, ki ga je ponujal krajši čoln. Taljat je hitro ujel pospešeni ritem kolega, usklajenost pri zavesljajih pa je bila vidna že na izbirnih tekmah. Ko sta jima dodala še hitrost in natančnost, so vrhunski rezultati prihajali kot po tekočem traku.

Po včerajšnji slavnostni otvoritvi se bo danes v Skopju začelo evropsko prvenstvo v slalomu za mladince in mlajše člane. Slovenske barve bo ob Luki Božiču zastopala še osmerica tekmovalcev KK Soške elektrarne, in sicer: Jakob Jeklin, Žiga Taljat, Niko Testen, Tine Kancler, Jakob Jež, Nina Bizjak, Alja Kozorog in Beti Medved. Kar nekaj jih je med kandidati za medaljo.

Začelo se je z bronom na EP, nadaljevalo pa na sled-njih treh tekmah svetovnega pokala. Na londonskem prizorišču olimpijske tekme leta 2012, ki jima ne bo ostala v najlepšem spominu, sta z zmago dokazala, da rezultat na EP ni bil le preblisk. Na domačem terenu v Tacnu, ki ga slovenski tekmovalci običajno znajo izkoristiti, sta bila ponovno v ospredju in osvojila drugo mesto. Sijajen niz uvrstitev sta zaokrožila v Pragi. Prvo, drugo in dve tretji mesti je junijska bilanca mostarskega dvojca. Nadaljnje tempiranje forme pa bo kar zapleteno. Svetovni pokal se bo na začetku avgusta nadaljeval s četrto tekmo v Seu d'Urgellu, zaključil pa s finalom sredi avgusta v Augsburgu. Do svetovnega prvenstva v ZDA pa bo nato mesec dni premora.

Božič bo sicer ohranil vadbeno intenzivnost še dober teden dni. V Skopju bo namreč nastopil na evropskem prvenstvu do 23 let, s katerim bo tudi sklenil zgodbo v tej kategoriji. Božič, ki je s kanuistično ekipo na absolutnem EP posegel po zlatu, se je v posamični konkurenci izkazal s tretjim mestom tudi na tekmi v Tacnu. Kajakašica Soških elektrarn Urša Kragelj je pokazala, da se po trnovi pretekli sezoni vrača v pravi ritem oziroma, da je zelo hitra. Teple so jo kazenske sekunde oziroma dotiki, sicer bi imela v junijskem tekmovalnem spričevalu kaj več od četrtega mesta v Tacnu. Kanuistki iz solkanskega kluba Alja Kozorog in Nina Bizjak sta predvsem nabirali mednarodne izkušnje v ženski kategoriji C-1, ki je še v povojih.

Sicer pa so ob poškodbi Petra Kauzerja levji delež slovenskih uspehov nosili kanuisti, zlasti Benjamin Savšek, ki se je dvakrat povzpel na zmagovalne stopničke. ALEŠ SORTA


Najbolj brano