Nakupi: poceni, še boljše pa zastonj

Izmed petih nominalno najpomembnejših državnih lig bodo prvenstvo zadnji pričeli v Italiji. Serie A ni več, kar je bila, a za primorske ljubitelje nogometa ohranja tradicionalni mik.

Massimiliano Allegri, ki je pred štirimi leti do naslova popeljal Milan, bo na trenerski klopi poskušal nadaljevati Juventusovo prevlado v Italiji Foto: Max Rossi
Massimiliano Allegri, ki je pred štirimi leti do naslova popeljal Milan, bo na trenerski klopi poskušal nadaljevati Juventusovo prevlado v Italiji Foto: Max Rossi

NOVA GORICA > Italijansko prvenstvo, ki je v 80-ih in 90-ih letih držalo nesporen primat po finančni in kadrovski moči klubov, je v novem tisočletju izgubilo svoje položaje. Najprej na račun angleške in španske lige, v zadnjih letih pa so jih prehiteli tudi Nemci, kar ponazarja evropski koeficient, kjer so uspešnejši od italijanskih tudi portugalski klubi. Angleži, Španci in Nemci si lahko privoščijo štiri klube v ligi prvakov, Italijani kvečjemu tri. Potem ko je Inter leta 2010 osvojil ligo prvakov, italijanski klubi v zadnjem obdobju zbirajo le drobtinice. Skrajni domet je četrtfinale. Nesporni vladar italijanske nogometne scene v preteklih treh sezonah, Juventus, se je vanj prebil leta 2013, lani pa je svojo evropsko pot sklenil že po skupinskem delu lige prvakov.

Iz Italije v tujino

Italijanskim klubom pa se je maščevalo tudi zanemarjanje evropske lige na račun državnega prvenstva. Tudi zdrs reprezentance, ki je po osvojitvi naslova leta 2006 imela le še en tekmovalni preblisk - preboj v finale evropskega prvenstva leta 2012 - je zato bolj razumljiv. Izvirni greh pa je v domači nogometni sceni. V Angliji lahko pripeljejo vsaj drage in kakovostne tuje nogometaše. Italijani v zadnjih petih letih tega ne morejo. Prav nasprotno.

Najboljši, tudi Italijani, odhajajo v Španijo, Anglijo in kar je bilo še pred kakšnim letom nepredstavljivo, celo v Francijo in Nemčijo. V bundesligo je prestopil najučinkovitejši strelec serie A v pretekli sezoni Ciro Immobile, ki brani barve dortmundske Borussie. Vrste najbogatejšega nemškega kluba Bayerna pa bo za 30 milijonov evrov bržkone okrepil maroški branilec Mehdi Benatia, ki se poslavlja od Rome. Italijansko prvenstvo je spet zapustil tudi nesojeni in nepredvidljivi vodja italijanske reprezentance. Mario Balotelli se vrača na Otok. Iz Milana je za 24 milijonov evrov prestopil k Liverpoolu.

Italijanski klubi, vključno z veliko trojko (Juventus, MIlan, Inter), si ne morejo več privoščiti zvezdnikov oziroma dragih nakupov vrhunskih posameznikov. Vodilo za okrepitve je naslednje: izposoja ali še bolje podpis po izteku pogodbe oziroma plačilo za vrhunske evropske okvirje simbolične odškodnine. Tako je v italijansko prvenstvo prišlo ali se vrnilo nekaj zvenečih imen, za katere pa je vrhunec kariere že mimo, kot so Patrice Evra (Juventus), Nemanja Vidić in Pablo Osvaldo (Inter), Diego Lopez, Jeremy Menez, Alex (Milan), Ashley Cole (Roma). Morda utegne v serie A v zadnjih dneh poletne tržnice priti še kdo, ki ni zadovoljen s svojim statusom v klubu.

Pet najdražjih prestopov v italijanske klube (v milijonih evrov): 1. Juan Iturbe (Verona - Roma, 22); 2. Alvaro Morata (Real M. - Juventus, 20); 3. Stefan de Vrij (Feyenoord - Lazio, 8.5).; 4. Gary Medel (Cardiff City - Inter, 8); 5. Kalidou Koulibaly (Genk - Napoli, 7).

Rošade na klopi

Izjem je bilo bolj malo. Med italijanskimi klubi je doslej najgloblje segla v žep z ameriškim kapitalom podprta Roma, ki je Veroni odštela 22 milijonov za Juana Iturbeja. Prav klub iz prestolnice, ki je lani sijajno odprl sezono, želi letos sklatiti z vrha Juventus. Za državne prvake se je največja sprememba zgodila na klopi, kjer ne sedi več Antonio Conte, ki je postal novi italijanski selektor.

Vlogo trenerja stare dame pa je prevzel med navijači stare dame ne najbolj priljubljeni Massimiliano Allegri. Ohranitev šampionskega jedra ekipe, ki so mu dodali španskega napadalnega upa Alvara Morata in morda še kakšna okrepitev v zadnjih dneh prestopnega roka, bi utegnila biti največja moč Juventusa. Visoke ambicije ima tudi Napoli, ki je okrepil svojo špansko kolonijo.

Vrnitev na visoke položaje, vsaj na tiste, ki vodijo v ligo prvakov, pa gojijo pri Interju oziroma Milanu z novim trenerjem Filippom Inzaghijem. Pod vrh pa se utegne spet zavihteti Fiorentina, kjer ne manjka nadarjenih posameznikov.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano