Najvišje je šlo v Intertotu

Pred koprskim nogometom je deseta, jubilejna sezona nastopov v nogometni Evropi. Tretjič v zgodovini je Koprčanom uspelo povezati vsaj dve zaporedni sezoni igranja v evropskih pokalih.

Leta 2006 so se koprski nogometaši pomerili z Litexom in 
izpadli. V rumeno-modrem dresu sta Manuel Peršič (v ozadju) 
in Saša Jakomin. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Leta 2006 so se koprski nogometaši pomerili z Litexom in izpadli. V rumeno-modrem dresu sta Manuel Peršič (v ozadju) in Saša Jakomin. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Danes se za koprske nogometaše začenja letošnja evropska zgodba. Formalno bo to sicer v četrtek pozno zvečer po našem času (tekma z Vikingurjem bo namreč šele ob 21.15), v praksi pa se vse začenja že danes s potovanjem na skrajni sever Evrope. Predvsem gre za malce bolj zapleteno logistično operacijo, saj Islandija vendarle ni za prvim vogalom.

Koprčani v evropskih pokalih beležijo deseto sezono. Začeli so z Intertotom, nadaljevali v pokalu Uefa, eno sezono poskušali srečo v kvalifikacijah za ligo prvakov, potem pa se dvakrat poskušali v preddverju novega tekmovanja, evropske lige. Vanj je Uefa združila vsa prejšnja tekmovanja, z izjemo lige prvakov.

Največ uspeha je imel Koper v pokalu Intertoto, v bistvu tretji evropski ligi, ki je zmagovalcem zadnjega kroga oziroma finalnega dela prinašala uvrstitev v pokal Uefa. V raznih različicah je Intertoto obstajal od leta 1961, ukinili so ga leta 2008. Koprski prvi nastop v Evropi in v omenjenem pokalu sega v leto 2002, ko je izpadel v prvem krogu, ko ga je z 1:0 izločil švedski Helsingborg. V naslednji sezoni so Koprčani pod vodstvom trenerja Milivoja Bračuna iztržili največ doslej, če je sploh mogoče dosežke iz Intertota in pokala Uefa kakorkoli primerjati med sabo. V prvem krogu je s skupnim izidom 3:2 Koper izločil Zagreb, v drugem krogu zaradi gola več v gosteh slovaško Dubnico (skupni izid je bil 3:3), potem pa v tretjem krogu še grško moštvo Egaleo s 5:4. Tekmi z Grki so pospremile številne govorice o stavah in dogovoru, da mora Koper izpasti. To se ni zgodilo, pa tudi vsi akterji so odnesli celo kožo. Za Koprčane je bil nato v polfinalu usoden nizozemski Heerenveen z 2:1. Mimogrede: od takratnega moštva je aktiven le Jaka Štromajer, ki se je pred letom in pol po desetih letih igranja drugje vrnil v Koper. Koprčani so bili s 13 zadetki strelsko zelo razpoloženi, a nič manj ni bila luknjičava tudi njihova obramba.

Do novega koprskega nastopa v Evropi je bilo treba počakati do sezone 2006/07, ko jim je žreb namenil Bolgare. Litex iz Loveča je kanarčke prizemljil s skupnim izidom 6:0, čeprav Koprčani še zdaleč niso igrali tako slabo, kot bi lahko sklepali po izidu. Doma (igrali so v Domžalah) so izgubili z 0:1, v gosteh pa naivno doživeli brodolom. Za Bolgare je tedaj igral Milivoje Novaković (prispeval je en zadetek), v Kopru pa je takrat delo združeval razvpiti Dario Zahora. Naslednjo sezono je s pomlajeno ekipo ter mladinci in kadeti med rezervisti kanarčke izločil Široki Brijeg, ki je že doma s 3:1 postavil temelje za napredovanje, potem pa zmagal še v Celju s 3:2. Na tekmi je bilo zgolj 200 gledalcev. Leto zatem je bil v preddverju pokala Uefa za rumeno-modre znova usoden prvi krog. Koper je tesno izgubil z albansko Vllaznio (“doma” v Novi Gorici je bilo 1:2, v Skadru pa 0:0), edini koprski zadetek je prispeval Mitja Viler.(nadaljevanje jutri)

ROK MAVER


Najbolj brano