Najvišja ovira, največji izziv

Mlado nogometno reprezentanco čaka drevi v Domžalah najvišja ovira, a tudi največji izziv v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, obračun s favoritom skupine 9, Francijo.

V Novi Gorici je v četrtek padla Črna gora (v rdečih dresih). 
Lahko danes v Domžalah tudi favorizirana Francija? Foto: Leo Caharija
V Novi Gorici je v četrtek padla Črna gora (v rdečih dresih). Lahko danes v Domžalah tudi favorizirana Francija? Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Tekmeca sta doslej odigrala po štiri tekme. Francozi se lahko pohvalijo s popolnim izkupičkom, Slovenija je še preostala neporažena reprezentanca v skupini in zaostaja dve točki. Ob sanjskem scenariju bi torej izbranci Primoža Glihe po polovici odigranih tekem novo leto lahko dočakali na prvem mestu, ki prinaša neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2019 v Italiji. Realno bi bila že točka zelo lep dosežek za slovensko izbrano vrsto, ki se bo tudi Francozom zoperstavila v okrnjeni zasedbi. Poškodoval se je tudi Amedej Brecl.

Tudi če bi trenerski štab imel na voljo vse nogometaše, bi bile primerjave s tekmeci nehvaležne. Že podatek, da so Francozi s to generacijo osvojili naslov evropskega prvaka do 19 let, je pomenljiv. Še večjo težo pa ima dejstvo, da igrajo francoski reprezentanti bolj ali manj vidne vloge v klubih, kot so Lyon, Marseille, oziroma v španskem, nemškem in angleškem prvenstvu. Čeprav so komaj prestopili prag dvajsetih let, jih ima večina za sabo že zavidljivo kilometrino in v nogah vrsto težkih tekem. O potencialu zgovorno pričajo tudi tržne vrednosti nogometašev. Najvišjo ima soigralec Jana Oblaka pri Atleticu Lucas Hernandez. Levi bočni branilec je ocenjen na 15 milijonov evrov. V poletnem prestopnem je sicer več prahu dvignil njegov brat Theo Hernandez. Za 24 milijonov evrov je okrepil mestnega tekmeca Reala, a ga ni med izbranci Sylvaina Ripolla, ki bi teoretično lahko povabil tudi zvezdnika PSG-ja Kyliana Mbappeja.

Skupina 9, vrstni red - Francija (4 tekme) 12 točk, Slovenija (4) 10, Kazahstan (5) 6, Luksemburg (5) 4, Bolgarija (4) 2, Črna gora (4) 1; danes ob 18.45 - Slovenija : Francija; jutri - Bolgarija : Črna gora.

Sta pa v reprezentanci zvezni nogometaš Lyona Lucas Tousart, ki je ocenjen na deset milijonov evrov, in Moussa Dembele, napadalec Celtica s tržno vrednostjo pet milijonov evrov. Če bi se tekme odločale le na osnovi tržnih zakonitosti, potem slovenski nogometaši drevi ne bi niti pritekli na igrišče. Zgornja meja v slovenski reprezentanci je namreč 500.000 evrov. Ta čas jo prekaša nemara najobetavnejši član ekipe Jan Mlakar, ki je v četrtek s prvim golom proti Črni gori utrl pot k tretji slovenski zmagi v teh kvalifikacijah. Tržna vrednost napadalca, ki mu Pippo Inzaghi v italijanski drugi ligi pri Venezii za zdaj namenja le drobtinice, je ocenjena na 550.000 evrov. A kot rečeno, nogomet ni matematika oziroma zgolj seštevek vrednosti posameznih nogometašev.

Moštveni pristop, srčnost in borbenost včasih zmanjšajo na videz nenadomestljive razlike, zlasti ko gre za reprezentančni nogomet. Če jim dodamo še taktično disciplino, potem bi se lahko slovenski nogometaši morda celo nadejali presenečenja proti reprezentanci, ki prevladuje s telesno močjo. To kažejo tudi rezultati dosedanjih kvalifikacij, v katerih so Francozi tekmece zmleli v drugih polčasih. Trenerski štab slovenske izbrane vrste bo pri izboru akterjev bržkone upošteval tudi razporeditev moči v dvojnem kvalifikacijskem sporedu, ob tem pa poskušal izvleči še kakšnega asa iz rokava kot v četrtek v Novi Gorici.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano