Najstarejši balinarski klub v Istri

Balinarski športni klub Modri val iz Kopra je najstarejši istrski in verjetno tudi obalno-kraški balinarski klub. Med člani trenutno blesti Mičo Vujanič, ki je med osmimi najboljšimi posamezniki v Sloveniji.

Mičo Vujanič, trenutno najboljši balinar Modrega vala, med 
treningom. Foto: Alenka Penjak
Mičo Vujanič, trenutno najboljši balinar Modrega vala, med treningom. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Modri val so kot klub registrirali 1. oktobra 1963, dejavnost pa je obstajala že prej. Stanislav Žbogar vodi klub četrto leto, pred tem pa je klub dolga leta zgodovino pisal pod vodstvom Borisa Pahorja. “V klub sem prišel leta 1959, pa je klub takrat obstajal že pet let. Imel sem 16 let, sedaj jih imam 72 in bom v tem klubu tudi izpustil dušo. Balinanje je bilo in ostaja moj edini hobi,” pripoveduje Boris Pahor, ki danes za klub skrbi kot tehnični vodja.

Nekdanji in sedanji predsednik balinanje opisujeta kot dinamičen, energičen in adrenalina poln šport, ki je fizično zelo naporen, a vendar primeren tudi za nežnejši spol. “Ženskih članic resda še nikoli niso imeli. Ne vem, zakaj. Morda zato, ker tudi preklinjamo,” v smehu pove Boris Pahor.

Pred kratkim so se predstavniki Modrega vala vrnili z državnega tekmovanja posameznikov, na katerem se je njihov član, 60-letni Mičo Vujanič, uvrstil med osem najboljših v Sloveniji.

Klub trenutno še tekmuje v drugi državni ligi, kjer je na vrhu lestvice, kar pa ga bo kmalu odpeljalo v prvo ligo. V njej so že bili pred petimi leti, zatem so izpadli in sedaj se vanjo vračajo. V načrtu je tudi bržkone najtežja med vsemi nalogami, iskanje mladih igralcev. “Podmladek je težava vseh klubov. Stereotip je, da je to šport za starejše ljudi. V mestu mladih verjetno ne bomo našli, morda pa bomo imeli kaj sreče v okoliških vaseh, kjer so se za balinanje morebiti navdušili prek očetov, nonotov,” pravi Stanislav Žbogar in dodaja: “Skrb za njih pa bi v klubu moral prevzeti prav tako nekdo, ki je mlad, saj so nas v preteklosti že obiskali, a jim je bilo dolgčas.”

In še na eno težavo opozori Žbogar: mnogi istrski klubi danes razpadajo, saj jim manjka ne le članov, temveč tudi sponzorjev. “Če bo šlo tako naprej, bo balinanje životarilo. Pa imamo tri balinarske dvorane, številna pokrita igrišča. Če ni sponzorjev, ne moremo organizirati toliko turnirjev, kot bi radi, zmanjka denarja za potovanja na tekmovanja,” težave niza Žbogar.

Na policah Modrega vala je nad sto pokalov, nabrali so jih na številnih turnirjih, seveda tudi v zamejstvu in nekdanji Jugoslaviji, kjer so v balinanju blesteli Dalmatinci, med Slovenci pa so bili običajno najboljši Ljubljančani. “V jugoslovanski ligi je igrala tudi Izola, a za pot na tekmovanje, denimo v Dubrovnik, je tudi njim vedno zmanjkalo denarja,” se spominja nekdanji predsednik Boris Pahor.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano