Najprej o obstanku, sedaj o Evropi

Vratar Gorice Grega Sorčan je po statističnih podatkih v jesenskem delu prvoligaškega tekmovanja na zelenici prebil kar 1890 minut. Z bočnim branilcem Matijo Širokom si deli prvo mesto po odigranih tekmah za goriškega prvoligaša.

Grega Sorčan Foto: Leo Caharija
Grega Sorčan Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Medtem ko je na prvi tekmi sezone pri Olimpiji vrata goriškega prvoligaša branil 24-letni Januš Štrukelj, je na preostalih 21 dvobojih prve SNL mesto med vratnicama zasedel pet let mlajši Grega Sorčan. Svoje delo je opravil na vrhunski ravni in si po zaslugi dobrih predstav tudi priboril mesto prvega vratarja mlade reprezentance. Goričani so na 22 tekmah sicer prejeli kar 33 zadetkov, a je Sorčan kljub temu zelo zaslužen za odličen jesenski izkupiček, ki ga je skupaj s soigralci zaokrožil z remijem na zadnjem gostovanju v Celju (2:2). “Glede na prikazano bi lahko iztržili zmago, a smo lahko tudi z osvojeno točko v Celju zadovoljni, saj smo nastopili močno oslabljeni,” se zadnjega nastopa spomni talentirani Kranjčan, ki je pred časom nabiral izkušnje tudi v Italiji.

> Ste se po koncu poletnih priprav nadejali, da bi lahko prvenstvo začeli tako uspešno?

“Nihče med nami ni pričakoval, da bi bili lahko tako uspešni. Z dobrimi igrami smo iz tedna v teden pridno zbirali zmage. Spoznali smo, da je naša ekipa zelo kakovostna in takrat smo začeli razmišljati o boju za najvišja mesta, čeprav so bile naše misli najprej usmerjene v boj za obstanek.”

> Tudi nekateri spodrsljaji vas očitno niso zaustavili?

“Sredi jesenskega dela prvenstva smo malce padli, kar je bilo tudi pričakovati, ker smo dokaj mlada ekipa. Takšna nihanja se dogajajo vsem ekipam in tudi mi nismo bili izjema. Uspeli smo se pobrati in ravno na gostovanju pri vodilni Olimpiji smo odigrali eno najboljših tekem ter zasluženo zmagali. Tudi v končnici sezone smo kljub nihanjem uspeli zadržati priključek z moštvi, ki so na lestvici pred nami.”

> Glede na število doseženih in prejetih golov na tekmah Gorice nikomur ni bilo dolgčas …

“Ravno o velikem številu prejetih zadetkov se moramo podrobneje pogovoriti pred nadaljevanjem prvenstva in skušati narediti vse, da bomo spomladi bolj kompaktni v obrambi. Po drugi strani pa to niti ni tako katastrofalno, saj smo kljub vsemu zabeležili številne zmage. Če bomo še naprej zmagovali, se s številom prejetih zadetkov ne bomo preveč obremenjevali. Kot vratar na vsaki tekmi pričakujem veliko dela. Zame je tako ofenziven pristop moštva kar dobrodošel, saj imam na tekmah več dela in se lahko še bolj dokažem. Seveda pa bomo v pripravah veliko pozornosti namenili tudi igri v obrambi.”

> Z dobro opravljenim delom ste se prebili tudi v mlado izbrano vrsto. So bile tekme proti Italijanom in Srbom za vas vrhunec jeseni?

“Te tekme so bile res nekaj posebnega. Proti Italijanom in Srbom, ki v tej starostni kategoriji sodijo med najboljše na svetu, smo igrali pred lepo napolnjenimi tribunami. Vesel sem bil, da sem dobil priložnost na veliki sceni. Menim, da ogledniki velikih klubov še bolj podrobno spremljajo reprezentančne tekme kot prvenstvene preizkušnje in zaradi tega se lahko lažje prodaš v tujino.”

> Prav o prodaji nekaterih vaših klubskih soigralcev je te dni veliko govora. Gre po vašem mnenju za nujno zlo?

“Uprava kluba se je zelo potrudila in nam zagotovila vse potrebno za nemoteno delo, trenutno pa do nas nima dolgov. Vodilni klub vodijo na pravi način in lahko jih le pohvalim. Kljub temu pa je prodaja Blessinga Elekeja na nek način nujna, saj se lahko le tako klub ponovno postavi na noge.”

> Boste tudi sami morda pomagali klubu z bogatim prestopom?

“Če bi slučajno prišlo do prestopa, ki bi pomagal tudi Gorici, ne bi imel nič proti. V tem trenutku pa je do tega še daleč, tako da se s tem ne obremenjujem. Trenutno ne razmišljam o selitvi. Kaže , da bom do konca sezone ostal v Novi Gorici.”

> Komu dajete prednost v boju za naslov: Ljubljančanom ali Mariborčanom?

“Težko komu: vodilna Olimpija je jeseni odigrala številne odlične tekme, v zadnjem obdobju pa se je dvignil tudi Maribor. Sam si želim, da bi tudi Gorica ostala v vrhu lestvice in krojila razplet. Srčno upam, da bi ostali na mestih, ki vodijo v Evropo.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano