Najboljši športniki Primorske 2016

Zmagovalci 33. izbora najboljših primorskih športnikov, četrtega skupnega, so znani - Špela Ponomarenko-Janić se je petič, prvič po letu 2009, zavihtela na sam vrh, slovenska jadralska legenda Vasilij Žbogar je tudi vajen najvišje stopničke, saj je nanjo stopil že šestič (prvič leta 2003), medtem ko so rokometaši Kopra na najvišji stopnički s sedanjim klubom zmagali prvič.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BOLJUNEC > Reportažo z nocojšnje prireditve bomo objavili v četrtkovi številki Primorskih novic. Prireditev je potekala v Gledališču France Prešeren v Boljuncu pri Trstu.

Moški

1. Vasilij Žbogar

Zastavonoša slovenske reprezentance je nastopil na petih olimpijskih igrah, po dveh medaljah, ki jih je osvojil v razredu laser, je bil poleti v Braziliji čas za kolajno v razredu finn. Žbogar je razporedil moči, vseskozi je bil med najboljšimi in kmalu je bilo jasno, da hiti proti novemu vrhunskemu uspehu. V zadnji regati je prepričljivo ubranil srebrno medaljo, nepozaben sprejem, ki ga je doživel v domači Izoli, pa je bil tudi tak, kot si ga Vasko zasluži.

2. Sašo Taljat-Luka Božič

Uveljavljeni kanuistični dvojec na divjih vodah je odkrito meril na olimpijsko odličje, a se mu finalni nastop s sedmim mestom ni najbolje iztekel Na letošnjem evropskem prvenstvu v slovaškem Liptovskem Mikulašu sta se Taljat in Božič zelo izkazala in osvojila srebrno odličje.

3. Bojan Tokić

Novogoriški namiznoteniški igralec je kljub 35 letom dosegel enega vrhuncev kariere. Na svojih tretjih olimpijskih igrah se je prebil vse do osmine finala. V nemškem prvenstvu in v ligi prvakov je nosilec igre svojega kluba Saarbrücken. Tokić je še vedno daleč najboljši član slovenske reprezentance.

4. Dean Bombač

V svoje vrste ga je zvabila zmagovalka letošnje lige prvakov, ekipa poljskih Kielc. Koprski organizator igre si je prestop prislužil z imenitnimi predstavami v Szegedu. Pomembno vlogo je imel tudi v rokometni reprezentanci, ki se je prek velesile Španije prebila na olimpijske igre. V Riu je z ekipo osvojil šesto mesto.

5. Mitja Gasparini

Izolan je kot izreden izvajalec začetnih udarcev in učinkovit napadalec v polfinalu in finalu tretje skupine, ko je skupno prispeval 26 točk in se s soigralci iz reprezentance veselil napredovanja iz tretje v drugo skupino svetovne lige. Na klubskem področju se je veselil naslova francoskega prvaka v dresu Paris Volleya.

6. Jaš Ferneti-Simon Sivitz Košuta

Jadralca slovenskega kluba Čupa sta sezono okronala z bronom na evropskem prvenstvu v olimpijskem razredu 470 v španski Palmi de Mallorci. Za slovenski dvojec, ki je zaradi finančnih težav treniral brez trenerja in podpore jadralne zveze, je bilo to prvo odličje v članski konkurenci.

Ženske

1. Špela Ponomarenko Janić

Koprska sprinterka v kajaku na mirnih vodah se lahko upravičeno ponaša s sicer nehvaležnim četrtim mestom na 200-metrski razdalji v Riu. Pri 35 letih je pridobila že dovolj športnih in življenjskih izkušenj. Pričakovanja v javnosti so pred 500-metrsko preizkušnjo narasla, kjer pa je nato osvojila deseto mesto. Na tekmah za svetovni pokal je bila v skupnem seštevku tretja.

2. Tina Mrak - Veronika Macarol

Jadralska dvojica je olimpijski nastop končala na šestem mestu. Jadralki razreda 470 sta nastope v Riu začeli z drugim mestom in končali z zmago, vmes pa sta nanizali še kopico dobrih uvrstitev. Medalja je bila izjemno blizu, zalomilo se jima je v osmi regati po diskvalifikaciji. Jadralki Pirata sta bili na evropskem prvenstvu tretji.

3. Urša Kragelj

Novogoričanka je leto končala kot najboljša slovenska slalomistka na divjih vodah. Bila je srebrna na evropskem prvenstvu, kjer je dobila tudi slovenski olimpijski kvalifikacijski dvoboj z Evo Terčelj. Na svojih prvih olimpijskih igrah se je prebila v finale, kjer je osvojila deveto mesto.

4. Andreja Klepač

Koprčanka je že vrsto let blizu svetovnemu vrhu v tekmovanju teniških dvojic. V letu, ki se izteka, je Koprčanka večinoma igrala v paru s Katarino Srebotnik in zabeležila nekaj odmevnih uspehov. Igrala je v četrtfinalu odprtega prvenstva Združenih držav Amerike v New Yorku, ter polfinalih v New Heawenu, Montrealu in Brisbanu.

5. Tanja Žakelj

Večkratna najboljša primorska športnica je olimpijski nastop končala na 13. mestu. Žakljevo je ob koncu iger doletela posebna čast, saj je bila na zaključni slovesnosti nosilka slovenske zastave. Izkazala se je s sedmim mestom na evropskem prvenstvu.

6. Tea Ugrin

Članica tržaškega telovadnega kluba Artistica '8, je zaradi poškodbe stopala sezono prekinila predčasno. Lanska športnica Primorske je osvojila drugo mesto na ekipnem tekmovanju v A-1 ligi, na državnem prvenstvu pa je bila dvanajsta v mnogoboju.

Ekipe

1. RD Koper 2013

Rokometno društvo Koper 2013 je bilo že v prvi sezoni med elito pravo odkritje. Sezono so končali na četrtem mestu, z istim številom točk kot Ribnica, ki pred Koprom vodi po jesenskem delu tekočega državnega prvenstva brez Celja in Gorenja. Koprčani so igrali v finalu pokalnega tekmovanja in v superpokalu, obakrat so bili močnejši državni prvaki iz Celja.

2. ŽRK Mlinotest

Ajdovske rokometašice so v minuli tekmovalni sezoni dosegle vse zastavljene cilje, v državnem prvenstvu so se zavihtele na tretje mesto, v pokalu pa so bile druge. Jeseni so nase opozorile evropskem pokalu challenge, ko so v šestnajstini finala izločile favorizirani turški Zagnosspor.

3. ND Gorica

Potem ko si je Gorica lani spomladi v dodatnih kvalifikacijah izborila obstanek v nogometni prvoligaški konkurenci, se je v minulem prvenstvu zavihtela na četrto mesto in si priigrali vozovnico za kvalifikacije evropske lige. Gorica pomlad pričakuje na četrtem mestu.

4. Športni krožek Kras

Namiznoteniške igralke Športnega krožka Kras iz Zgonika so se po petih sezonah igranja v A-2 ligi zmagoslavno vrnile v najvišjo državno ligo. Zgoniški klub z razliko od vseh drugih A-ligašev nastopa zgolj z domačimi dekleti.

5. Sloga Tabor Televita

Sloga Tabor Televita je minulo sezono pod vodstvom slovenskega trenerja Gregorja Jerončiča in z vrsto domačih igralcev osvojila visoko drugo mesto v državni B-2 ligi. Po reformi prvenstev so jih vključili v B ligo, tretjo italijansko odbojkarsko ligo.

6. Gen-I Volley

Igralke Gen-I Volleya postopno vračajo novogoriško žensko odbojko pod slovenski vrh. Minulo prvenstvo so sklenile na četrtem mestu, uvrstile pa so se tudi v polfinale pokala. Ekipa je jesenski del prvenstva končala na tretjem mestu in se je že uvrstila v četrtfinale pokala. ROK MAVER


Najbolj brano