Najboljši izid na svetu

Torkov večerni miting evropske atletske zveze v Velenju je prinesel niz najboljših dosežkov sezone pri nas, v metu kladiva pa je Poljak Pawel Fajdek dosegel izid sezone na svetu.

Martina Ratej je kopje vrgla skoraj do državnega rekorda Foto: Boštjan Bensa
Martina Ratej je kopje vrgla skoraj do državnega rekorda Foto: Boštjan Bensa

VELENJE >Organizatorji so poskrbeli, da so imeli slovenski atleti evropskega formata odlično konkurenco, ta pa je najbolj spodbudila metalko kopja celjskega Kladivarja in vodilno v diamantni ligi, Martino Ratej, ki je kopje vrgla kar 66,13 metra daleč, kar je blizu njenega državnega rekorda (67,16 m). S tem je premagala lastnico najboljšega izida sezone na svetu, Nemko Lindo Stahl (tokrat 63,50). To je bila zaradi nekoliko slabše forme metalca kladiva Primoža Kozmusa najboljša slovenska disciplina mitinga.

Absolutno najboljši je bil vsekakor moški met kladiva s štirimi najboljšimi iz minulega svetovnega prvenstva. Zmagovalec, Poljak Pawel Fajdek, je kladivo vrgel kar 82,37 m daleč, kar je najboljši izid sezone na svetu. Brežičan Primož Kozmus je bolj kot s šestim mestom razočaral z dolžino meta - 74,73 metra - in napovedal, da bo do DP le še treniral.

Na mitingu so med našimi pravzaprav izstopala le dekleta, ki so v svojih disciplinah zmagala in postavila najboljše izide sezone. Članica Kladivarja Marina Tomić je sto metrov z ovirami pretekla v času 12,96. Mariborčanka Sabina Veit je 200 metrov pretekla v času 23,38, Brežičanka Barbara Špiler je kladivo vrgla 68,17 metra daleč, Tina Šutej pa je palico preskočila na višini 450 cm. Vsa dekleta so potrdila norme za EP. Na 200 metrov je v mednarodni konkurenci najboljši primorski izid sezone (9. mesto in čas 25,28) dosegla Novogoričanka pri AD Mass Aneja Kodrič.

Med Primorci je v odsotnosti prve dame Snežane Vukmirović, ki na treningih lovi pravo formo v troskoku, najvišjo uvrstitev - drugo mesto v skoku v daljino - dosegel član AK Gorica Urban Čehovin, ki pa po poškodbi gležnja še ni pravi. Pristal je pri 684 centimetrih. Zmagal je član Kronosa Lenart Grkman (709). Na 400 metrov je solidno (48,86) tekel nekdanji novogoriški atlet pri ljubljanskem AD Mass Anton Manfreda, ki je bil četrti, zmagal pa je njegov klubski kolega Anej Zupanc (48,44). Koprsko atletiko je v metu diska zastopal Haris Sejarić (AK Koper). S 43,76 metra je bil šesti. Zmagal je Črnogorec Danijel Fortula (57,72), pred Tadejem Hribarjem (Krka, 52,27).

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano