Najboljša športnika leta KZS sta Benjamin Savšek in Špela Ponomarenko Janić

Nagrade za najboljšega športnika Kajakaške zveze Slovenije se je razveselil slalomist Benjamin Savšek, najboljša športnica leta KZS pa je sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić.

Špela Ponomarenko
Špela Ponomarenko 

LJUBLJANA > Benjamin Savšek in Špela Ponomarenko Janić - najboljša sta bila že v sezoni 2013 - sta s svojimi nastopi prepričala tudi letos in se na prireditvi Kajakaške zveze Slovenije v ljubljanski Stari elektrarni veselila priznanj za najboljša športnika leta.

Kanuist Savšek, ki je bil izbran tudi za najboljšega tekmovalca na divjih vodah, je uspehe začel nizati že na prvi pomembnejši tekmi sezone - evropskem prvenstvu. Tam se je razveselil naslova prvaka, nato pa v uspešnem ritmu nadaljeval vse do konca sezone. Na tekmah svetovnega pokala je dosegel tri posamične in dve ekipni uvrstitvi na zmagovalni oder. Bil je drugi v skupnem seštevku. Krona sezone je bil nastop na svetovnem prvenstvu. Na zadnji tekmi je še drugo leto zapored na svetovnem prvenstvu priveslal do posamičnega srebra, skupaj z Luko Božičem in Juretom Lenarčičem pa do ekipnega brona.

Tudi za sprinterko na mirnih vodah Špelo Ponomarenko Janić je uspešna sezona. Na SP v Milanu je na 500-metrski razdalji priveslala do šestega mesta in s tem tudi kvote za nastop na olimpijskih igrah. Blizu najboljšim je bila še na 200 metrov, kjer je bila v finalu B druga, skupno pa 11. kajakašica sveta. S tem je naredila velik korak k nastopu na tretjih OI, a bo morala svoje mesto v Braziliji potrditi še prihodnje leto v internih kvalifikacijah. Uspešno je nastopila tudi na premiernih evropskih igrah v Bakuju, kjer je tako kot v Milanu na 500 metrov prišla do šestega mesta, na 200 metrov pa je veslala v finalu B. Na tekmah svetovnega pokala je na 200 metrov dvakrat priveslala do sedmega mesta, na 500 metrov pa je bila osma in enajsta.

Najboljši mladinec leta je slalomist Niko Testen, ki se je na mladinskem EP v Krakovu veselil naslova prvaka med kajakaši. Za najboljšo tekmovalko na divjih vodah je bila izbrana Urša Kragelj, ki je bila na EP peta, najboljši tekmovalec na mirnih vodah pa je Jošt Zakrajšek.

Kajakaška zveza Slovenije je podelila tudi bronasto plaketo - priznanje za zasluge pri razvoju kajakaštva. Letos jo je prejel Albin Špacal.

Ob vseh uspehih so nagradili tudi vse preostale dobitnike kolajn na največjih tekmovanjih. Med njimi je prednjačil spustaš Nejc Žnidarčič, ki je svojo že tako bogato zbirko še dodatno oplemenitil z vnovično zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ter sedmimi kolajnami s SP in EP, do nove zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala je prišel tudi Peter Kauzer, Blaž Cof in Simon Hočevar sta postala evropska prvaka v sprintu na divjih vodah, z več osvojenimi kolajnami pa so se poleg omenjenih izkazali še Luka Žganjar in Peter Žnidaršič, Vid Debeljak, Tim Kolar, Maks Frančeškin, Luka Božič, Jure Lenarčič, Ajda Novak, Anže Urankar in Tim Novak.

STA


Najbolj brano