Najboljša obramba je napad

Slovenski rokometaši bodo drevi na Norveškem poskušali dokončati delo, ki so ga začeli v celjskem Zlatorogu, in se uvrstiti na svetovno prvenstvo. V Stavangerju bodo branili prednost šestih golov s prve tekme.

Miha Zarabec (z žogo) je na prvi tekmi nekajkrat lepo izigral 
norveško obrambo.
Miha Zarabec (z žogo) je na prvi tekmi nekajkrat lepo izigral norveško obrambo.  

NOVA GORICA > Selektor Veselin Vujović, ki sicer prisega na obrambo, pravi, da ne bodo branili rezultata, pač pa napadali zmago. Če se vendarle nekoliko poigramo s številkami, bi si Slovenija na podlagi razpleta (24:18) s prve tekme lahko privoščila tudi poraz s šestimi goli razlike. Pogoj je seveda, da doseže več kot 18 zadetkov. Toliko so jih na prvi tekmi zmogli Norvežani, ki so v Celju padli v slovenski obrambni mlin.

Vikingi so bili v Zlatorogu poraženi in pretepeni. Iz statistike prve tekme bi bilo sicer moč razbrati, da so grobijani Norvežani, ki so imeli 14 minut (Slovenija deset) igralca manj in ob tem zakrivili kar deset prekrškov za sedemmetrovko. Slovenija na drugi strani le enega. Po zaključku tekme v Celju se v gostujočem taboru niso želeli pritoževati nad sodniškim kriterijem slovaškega para. Razloge za gladek poraz so iskali v lastnih slabostih, predvsem pomanjkanju potrpežljivosti in neizdelanih napadalnih zaključkih ob pritisku slovenske obrambe mož na moža.

Na svetovno prvenstvo (SP) 2017 so poleg branilcev naslova in gostiteljev Francozov iz Evrope že uvrščene dobitnice medalj z letošnjega evropskega prvenstva Nemčija, Španija in Hrvaška. Preostalih devet reprezentanc s stare celine bo znanih po današnjih in jutrišnjih povratnih kvalifikacijskih dvobojih. Žreb skupin SP s 24 reprezentancami bo 23. junija v Parizu.

V krovni rokometni organizaciji so po pričakovanjih za povratni dvoboj določili sodniški par iz Zahodne Evrope. Zanimivo bo videti, kakšen kriterij bosta ubrala Nemca Lars Geipel-Marcus Helbig v dvorani Idrettshall, ki sprejme 7000 gledalcev. Stavanger, ki leži na jugozahodni obali Norveške, je leta 2008 gostil eno od skupin evropskega prvenstva. Vikingi so doma sicer imeli vidno vlogo, a naposled za las zgrešili polfinale, ki so se ga nenadejano veselili letos na Poljskem. Tam so tudi po spletu nesrečnih okoliščin ostali brez medalje, nato so se na kvalifikacijskem turnirju na Danskem morali obrisati pod nos za olimpijsko vozovnico. Nič kaj dobro pa jim ne kaže niti v boju za svetovno prvenstvo v Franciji.

Rezultatski zasuki v sodobnem rokometu sicer niso redki, česar se zavedajo tudi v slovenskem taboru. Izločilni dvoboji pa imajo nasploh svoje zakonitosti. Rezultata s prve tekme pač ni mogoče odmisliti in narekuje pristop posamezne ekipe. Vujović bo seveda izzival bojevniški duh tako kot na prvi tekmi. V prelomnih trenutkih pa utegnejo odločati tudi izkušnje in kilometrina na tovrstnih obračunih. Tudi zato je na Norveško popeljal Uroša Zormana in Vida Kavtičnika, ki sta prvi dvoboj v Celju preventivno pospremila s tribune. Tako kot Gašper Marguč in Mario Šoštarič ter vratarski tercet Primož Prošt, Matevž Skok in Urh Kastelic, ki niso odpotovali na Norveško. Doma je zaradi poškodbe ostal tudi dragocen obrambni adut Darko Cingesar, a Vujović se poslužuje pisane palete obrambnih receptov. Morda je še bolj pomembno, da tako kot na prvi tekmi Dean Bombač in soigralci omejijo število tehničnih napak. ALEŠ SORTA


Najbolj brano