Najboljša je bila Šutejeva z osmim mestom

Včeraj se je v Beogradu z osmim mestom Tine Šutej kot najboljšim slovenskim dosežkom končalo evropsko člansko dvoransko evropsko prvenstvo. Naša reprezentanca se je odrezala slabše kot na prejšnjem EP.

Tina Šutej (Mass Ljubljana) je bila z osmim mestom najboljša 
Slovenka v Beogradu.  Foto: Igor Mušič
Tina Šutej (Mass Ljubljana) je bila z osmim mestom najboljša Slovenka v Beogradu.  Foto: Igor Mušič

BEOGRAD > Slovenski upi na ponovitev dveh finalnih uvrstitev iz Prage 2015 so se zelo zmanjšali že po črnem petku, ko je član celjskega Kladivarja Luka Janežič, ki je bil celo v krogu kandidatov za bron v teku na 400 metrov, ostal brez uvrstitve. Zaradi prestopa v sosednjo progo je bil kljub dovolj hitremu času za polfinale (tretji absolutno s 46,81) diskvalificiran. Evropsko zlato si je ponovno nadel Čeh Pavel Maslak 45,77, drugi je bil njegov rojak Rafal Omelko (46,08), bron pa si je pritekel Nizozemec Liemarvin Bonevacia (46,26). Janežičev letošnji najboljši izid (46,38) bi zadoščal za finale.

Po takšnem razpletu sta ostala le še dva slovenska finalna upa. Članica celjskega Kladivarja, skakalka v višino Maruša Černjul, je za finalom zaostala le za mesto. Končala je kot deveta, s 186 preskočenimi centimetri. Za finale bi morala izenačiti svoj osebni dvoranski rekord, 190 cm. Temu je bila najbliže prav v odločilnem tretjem skoku.

“ Žal mi je, da sem letvico podrla prav v najboljšem skoku dneva, ko sem jo s telesom že preletela, a sem jo zadela z meči,” je ob slovesu povedala Celjanka. Z najboljšim izidom sezone na svetu - 201 cm - je prvakinja postala Airine Palšyte iz Litve, za srebro Španke Ruth Beitia in bron Ukrajinke Julije Levčenko pa je zadoščalo 194 cemtimetrov, kar je le za centimeter več od rekorda Černjulove na prostem.

Tako je ostalo pri edini slovenski finalni uvrstitvi članice ljubljanskega AD Mass Tine Šutej, ki ji je do višine 440 cm šlo dobro, na višini 455 cm, ki jo je zmoglo sedem najboljših Evropejk in je kasneje zadoščala celo za bronasto odličje Švedinje Angelice Bengtsson (edina je bila uspešna v prvem poskusu), pa se je ustavilo. Pričakovano je naslov prvakinje ubranila letos najboljša, Grkinja Ekaterina Stefanidi, ki se je ustavila na 485 centimetrih - krepko nad tri leta starim državnim rekordom Šutejeve (471 cm). Srebro je osvojila Nemka Lisa Ryzih (475).

Tina že nekaj časa ne skače tako visoko. Tokrat ji ni uspelo izboljšati niti svojega letošnjega najboljšega izida (445), svoj nastop pa je ocenila takole: “Uvrstitev ni slaba, vendar pa nisem zadovoljna z doseženim izidom. Moji skoki niso taki, kot bi lahko bili, ker ne zarotiram z rameni, ko sem na palici v zraku.”

Preostale mlajše Slovenke so predvsem nabirale izkušnje in tekmovanje končale že v kvalifikacijah. Žal so pri tem zaostale za svojimi letošnjimi najboljšimi izidi. Anita Horvat (Mass Ljubljana) je s časom (54,65) zasedla 23. mesto. Odličja so osvojile Francozinja Floria Guei (51,90), Čehinja Zuzana Hejnova (52,42) in Poljakinja Justyna Swiety 52,52.

Zelo daleč od najboljših časov je slovenski troskok. Tokratna evropska prvakinja, Nemka Kristin Gierisch je s 14,37, skočila 21 centimetrov manj kot na vrhuncu kariere Koprčanka Snežana Vukmirović - sicer četrta na EP pred šestimi leti. Druga je bila tokrat Portugalka Patricia Mamona (14,32), tretja pa Grkinja Paraskevi Papahristou (14,24). Članica ljubljanskega Kronosa Petra Koren je bila z zelo skromnim izidom (13,26) sedemnajsta.

V Beogradu je sicer izstopala kakovost meta krogle, kjer sta najboljša izida letos na svetu dosegla Madžarka Anita Marton (19,28) in Poljak Konrad Bukowiecki (21,97).

STA, IM


Najbolj brano