Najbolj se svetita Žbogarjevi olimpijski odličji

Jadralni klub Burja, eden najstarejših, sicer pa najuspešnejši jadralni klub v Sloveniji, je v petek praznoval 60 let. Slavja v restavraciji Kamin na Belvederju se je udeležilo veliko gostov, ob tem pa so posebna priznanja podelili trem zaslužnim članom kluba: Vasiliju Žbogarju, Andrej Drnikoviču in Neviju Klevi. Uradnemu delu je sledilo sproščeno druženje.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA >Pobudo za ustanovitev kluba je leta 1954 dal Zvonko Filipi, njegov prvi predsednik pa je bil Albert Zornada. Prvo jadrnico so izolskim jadralcem posodili v koprskem klubu Jadro, ostale jadrnice pa so si nato izdelali sami. Jadrnice takrat zelo popularnega razreda sloka (bekačin) so bile iz smrekovih desk, jadra pa so sešili iz grobega platna. Prvi vidnejši rezultat v tem razredu sta dosegla Sašo Majerič in Slavko Žbogar, ko sta leta 1959 zmagala na tekmovanju za prehodni pokal Tomosa, ki je takrat veljal za neuradno republiško prvenstvo. Slavko Žbogar, danes predsednik kluba, je Burji zvest že neverjetnih 58 let. “Ko mi je bilo enajst let, sem prvič nastopil na regati na Brionih, katere pokrovitelj je bil Josip Broz Tito. Vse, kar je takrat v Jugoslaviji jadralo, je bilo na tej regati. Spominjam se trenutka, ko mi je Tito izročil priznanje kot najmlajšemu udeležencu regate. Kolena so se mi tresla, ko sem se moral po preprogi sprehoditi do njega. Takih trenutkov ne pozabiš nikoli,” se spominja.

Klub se je selil kar sedemkrat, dokler niso leta 1985 začeli graditi prostorov v izolski marini, v katerih so še danes. Že naslednje leto so organizirali jugoslovansko prvenstvo v razredu optimist, kmalu zatem pa še sredozemsko prvenstvu v razredu evropa. Pri organizaciji regat so bili tako uspešni, da so jim leta 1992 zaupali še organizacijo svetovnega prvenstva v razredu evropa.

Utečena klubska ekipa vsako leto organizira približno 15 regat, med njimi tudi Izola Spring Cup z močno mednarodno udeležbo. Tudi seznam uspehov Burjinih jadralcev je dolg, najbolj pa se svetita dve olimpijski medalji Vasilija Žbogarja, srebro in bron, ki ju je osvojil v razredu laser.

Burja danes šteje več kot 130 članov vseh generacij. “Vesel in ponosen sem, da v klubu deluje ekipa starejših članov, samih prostovoljcev, ki jih lahko v vsakem trenutku pokličem in takoj priskočijo na pomoč. Na ta način nam je tudi uspelo izpeljati vsa velika prvenstva. Še vedno smo tudi edini klub, v katerem staršem ni treba plačati prav nič, da bi njihovi otroci lahko jadrali. Za barke, trenerje in vse ostalo poskrbimo mi. Ponosen sem tudi na vse jadralce, ki smo jih vzgojili v vseh teh letih. Veliko vidnih imen slovenskega jadranja je začelo pri nas. Danes pa imajo mladi toliko raznih možnosti, da jih je vse teže obdržati v jadranju. To je sicer lep, a zelo zahteven šport, ki terja celega človeka. Včasih nam je zmanjkovalo jadrnic, danes pa jadralcev,” je ob jubileju še povedal Slavko Žbogar.

TA


Najbolj brano