Na vrhu nameravajo tudi ostati

Nogometaši Ajdovščine Škou so jeseni nadaljevali tam, kjer so preteklo pomlad končali, na vrhu zahodne skupine tretjeligaškega tekmovanja. Tam nameravajo tudi ostati in si v dodatnih kvalifikacijah tokrat priigrati napredovanje v drugo ligo.

Bodo imeli ajdovski nogometaši in njihovi privrženci razlog za 
veselje tudi po koncu letošnjega prvenstva? Foto: Primož Brecelj
Bodo imeli ajdovski nogometaši in njihovi privrženci razlog za veselje tudi po koncu letošnjega prvenstva? Foto: Primož Brecelj

AJDOVŠČINA > Pri tem jih čaka še kar nekaj zahtevnih preizkušenj. Že tekmovalni koledar na začetku pomladi ponuja prava izziva, domačo tekmo z Brdi in gostovanje v Biljah. Na obeh bodo testirali šampionske ambicije, ki so jih poudarili tudi po zaključku zelo zanimive, a tudi naporne pretekle sezone. Občutkom velikega veselja zavoljo naslova prvaka v tretji SNL zahod, izbojevanega v zagrizenem dvoboju z Izolo, je sledilo manjše razočaranje, ko so morali v dodatnih kvalifikacijah za drugo ligo priznati premoč Zarici.

Kar štirje trenerji, ki so svoj čas kot igralci branili barve ajdovskega Primorja, so vodili moštva ves jesenski del sezone v tretji SNL zahod. Poleg trenerja Ajdovščine Škou Jana Vidica še Šefik Mulahmetović (Bilje), Aleš Kodelja (Fama Vipava) in Borivoje Lučić (Adria). Tu ne gre pozabiti še na eno trenersko ime, povezano z bivšim Primorjem, Ljuba Modrijana, ki je na začetku sezone vodil ekipo Cerknice, In niti na Alena Ščulca (Jadran) in Alfreda Jermaniša (Izola), ki sta bila v igralskih časih prav tako člana Primorja.

Vrnitev v tretjeligaško stvarnost, potem ko si enkrat že pokoril konkurenco, ni najbolj enostavno. Zmagovalne navade pa so očitno ostale. ”Ne moremo reči, da si želimo osvojiti drugo mesto, če smo bili lani prvi. Ko je enkrat letvica visoko postavljena, je ne moreš nižati,” je ob žrebu parov nove sezone poudaril predsednik kluba Marko Nagode. Pričakovanja so se uresničila. Tudi ko v igri niso blesteli, so Ajdovci zbirali točke. Iz tega zornega kota je morda še pomembnejša zmaga, ki so jo v uvodnem krogu zabeležili v Izoli, s katero so poslali jasno sporočilo tekmecem, a tudi sebi. V prvi tretjini prvenstva je namreč Ajdovce čakal neugoden razpored, v katerem ni manjkalo zahtevnih gostovanj, kjer so bili, denimo, še uspešnejši kot doma.

Začetek druge tretjine je zaznamovala manjša rezultatska kriza. Trije krogi brez zmage so sovpadli s tekmami, v katerih niso zatresli mreže tekmeca. Iz Ajdovščine so poln izkupiček v 12. krogu odnesli Dekančani, remizirali so z Izolani v 10. krogu, vmes pa so se razšli z neodločenim izidom tudi z Adrio v Mirnu. Nato so se za konec jeseni vrnili na zmagovite tirnice. S 30 zadetki so bili najučinkovitejša ekipa v prvem delu, obrambni primat (12) pa si delijo z Jadranom. “Z izkupičkom moram biti kljub nekaterim izjemam, kot sta bila tekma z Dekančani in gostovanje v Cerknici, zadovoljen. V igri smo nihali, a je treba pri tem upoštevati tretjeligaške okoliščine. Nekatere predstave so bile odlične, druge slabše. Zdi se mi, da je liga v celoti gledano kakovostno doživela še en zdrs v primerjavi s preteklo sezono. Za končno oceno pa velja počakati na spomladanski del. Morda se utegne konkurenca, v prvi vrsti Dekančani, ki jih vidim kot glavne tekmece, še okrepiti. Verjamem, da naša ekipa ne bo doživela bistvenih sprememb,” je pojasnil trener Jan Vidic.

“Na lestvici smo prvi in tam želimo tudi ostati. V kvalifikacijah pa nato želimo narediti še korak naprej. Finančne obveznosti poravnavamo,” je že znano ponovil Nagode. Klub oziroma Ajdovščina kot mesto se lahko pohvalita z zgledno nogometno infrastrukturo. Tudi kateri od prvoligašev Ajdovcem bržkone zavida glavni stadion, ki je ena od zapuščin bivšega Primorja. Gotovo si tudi pri mlajših selekcijah, ki delujejo pod okriljem Nogometne šole Ajdovščina, želijo narediti vsaj korak naprej. Kluba sta zavoljo nogometne piramide tekmovalno povezana, po mrku nogometnega Primorja pa mladinski in kadetski selekciji nihata med drugoligaškim tekmovanjem in primorsko ligo, kjer se merita tudi v letošnji sezoni. Najbolj obetavne nogometaše zvabijo v močnejše sredine, denimo v Gorico ali Bilje, ki imata predstavnika v prvi ligi. Zato tudi ne čudi, da ima članska ekipa vseprimorski pridih. V zadnjih sezonah je močan predvsem bistriški pečat.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano