Na treh, štirih frontah

Trener Plavalnega kluba Koper Vedran Žagar je za svojega naslednika določil soseda z bazena v Žusterni, reševalca iz vode Nejca Potočnika, ki je obenem vaterpolist v ekipi državnih podprvakov in trener v obeh koprskih vaterpolo klubih.

> Vedrana Žagarja zanima, kaj menite o minuli sezoni Vaterpolo kluba Žusterna in kakšne načrti imate?

Naša sezona je bila več kot pozitivna. Mislim, da smo presenetili vse, tudi sami sebe. Drugi del sezone smo odigrali odlično, na koncu pa nam je v finalu državnega prvenstva malo zmanjkalo do naslova. Če sem iskren, ko pomislim na to finale, me še danes stisne v želodcu. No, vseeno moramo biti ponosni nase in na dejstvo, da smo ponovno pritegnili veliko gledalcev k ogledu vaterpola.”

> To je bil odgovor na prvi del vprašanja, kaj pa naj bi se zgodilo v prihodnji sezoni?

“Najprej bi rad poudaril, da močno upam, da bomo za zimo dobili balon, da bomo lahko trenirali in igrali v pokritem bazenu. Če bomo imeli zagotovljene razmere, bo malo sprememb v ekipi, nadaljevali bomo v enaki smeri. Morda bi ji le še priključili kakšnega mlajšega obetavnega igralca iz VK Bonifika.”

> Ste trener mlajših selekcij pri VK Bonifika, kot igralec nastopate za VK Žusterna, v zadnjem delu prvenstva pa ste pri tej ekipi prevzeli tudi naloge trenerja. Ali nam lahko razložite trojno vlogo?

“Naj pojasnim, da je bil ob razpadu VK Koper s strani staršev vaterpolistov mlajših selekcij na novo ustanovljen VK Bonifika, ki je potem prevzel tudi delo s kategorijami od U-11 do U-19. VK Žusterna pa je obstajal že prej, šlo je za pretežno veteransko in povsem amatersko moštvo, ki je nastopalo v drugi ter tudi v prvi slovenski ligi. Pri tej članski ekipi sem trenutno igralec in 'polovični' trener - prevzel sem vodenje dela procesa treningov, predvsem plavalni del, osvojili pa smo že omenjeno drugo mesto v državnem prvenstvu. Pri VK Bonifika sem trener selekcij U-13 in U-15, s katerimi smo letos osvojili drugo oziroma tretje mesto v državi. Delamo torej dobro, želimo pa se še bolj približati kranjskemu Triglavu, ki ostaja vodilni pri delu z mlajšimi selekcijami.”

> Kdo pa vodi preostale selekcije v VK Bonifika in koliko je mladih članov kluba?

“Trenerja sta še moja soigralca iz VK Žusterna Nenad Černeka in Borut Anzeljc . V klubu je približno 70 otrok, vpisujemo pa tudi v poletno šolo vaterpola, zato upamo, da bo število še naraslo. Glede na to, da smo z uvrstitvijo v finale državnega prvenstva ponovno prebudili zanimanje za vaterpolo, bom izkoristil to priložnost in povabil otroke, da se nam pridružijo.”

> Vrniva se k članski kategoriji oziroma k VK Žusterna. Ekipa je bila sestavljena iz dokaj izkušenih igralcev, nekaj vas ima tudi neprecenljive izkušnje iz Jadranske lige. Je bilo to ključno za uspeh?

“Ekipa je bila sestavljena iz dvanajst starejših igralcev, štirih mlajših in tujca - Dina Grebca iz Varaždina. Drži, da nas je bilo nekaj bolj izkušenih. Gržentić , Černeka in Anzeljc so v Jadranski ligi igrali več, medtem ko smo Krivičič, Fabič in jaz nastopali precej manj. Toda moram poudariti, da smo mi predvsem prijatelji in prav zaradi dobrega vzdušja smo dosegli dobre rezultate. Po težavah na začetku sezone smo se kasneje dobro 'ujeli' in vzdušje v ekipi je še danes, kljub porazu v finalu proti Mariborčanom, odlično.”

> Slovenskemu vaterpolu niso nikoli ravno cvetele rožice, danes pa je boj za preživetje postal še težji.

“Naj povem, da se ne trudim le v klubih, ampak tudi na ravni zveze, kjer bo najbrž bo v kratkem prišlo do velikih sprememb. Smo namreč na kritični točki: ali bo vse propadlo ali pa se bo kaj spremenilo, da se počasi začnemo vračati na višjo raven. Toda najprej bi morali urediti delovanje mlajših selekcij, članska reprezentanca bi morala malo počakati.”

> Komu boste predali štafeto in s kakšnim vprašanjem?

“Odbojkarici Sari Valenčič , zanimajo pa me njeni načrti za naslednjo sezono.” SANDI JERMAN


Najbolj brano