Na severu ogrevanje za Katar

Slovensko rokometno reprezentanco čaka od danes do nedelje na pripravljalnem turnirju na Danskem tekmovalna generalka pred svetovnim prvenstvom, ki se bo pričelo 15. januarja v Katarju.

Matej Gaber (z žogo) bo izpustil pripravljalni turnir na Danskem. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Matej Gaber (z žogo) bo izpustil pripravljalni turnir na Danskem. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Boris Denič je na sever odpeljal 19 igralcev. Doma so ostali Simon Razgor, Gašper Marguč in načeti Matej Gaber, ki še okreva po poškodbi na prijateljski prednovoletni tekmi z Alžirijo, a naj bi se stanje izboljševalo. Gaber je eden od predvidenih obrambnih stebrov, na katerega slovenski selektor še posebej računa.

Slovenski selektor Boris Denič bo seznam 17 potnikov za SP v Katarju določil v ponedeljek, po vrnitvi z Danske.

Ker je v zadnjih dneh počival tudi Uroš Bundalo, je bila skrb slovenskega selektorja, kako bo videti centralni del obrambe, upravičena. Prav učinkovito branjenje je eno od temeljnih orožij slovenske reprezentance. Predstavlja namreč izhodišče za protinapade in hitro igro, na katero bo Slovenija stavila največ. V svojih vrstah namreč nima izrazito visokih igralcev, ki bi lahko razbijali tekmečeve obrambe s streli z devetih metrov. Miladin Kozlina slovi kot obrambni specialist, v danih razmerjih moči pa bo prišel še kako prav pri onemogočanju tekmecev.

Slovenija se bo v treh dneh pomerila s skandinavskimi tekmeci. Za uvod jih drevi ob 19.30 čakajo gostitelji, jutri se bodo pomerili s Švedi, v nedeljo pa še z Islandijo. Vsi trije so tudi udeleženci svetovnega prvenstva (SP), a se s Slovenijo zavoljo skupinske razporeditve ne morejo pomeriti pred četrtfinalom. V skupini A in skupini B SP ni tekmecev, ki bi gojili podoben slog igre. Imajo pa Danci, Švedi in Islandci kakovost. V vsakem primeru bodo pravi test za preizkušanje različnih napadalnih kombinacij, ki jih je slovenska reprezentanca v Zrečah preigravala proti postavljenim obrambam. Za gol bo ob hitri izvedbi potrebna velika mera ustvarjalnosti in natančnosti.

Danci so nosilci srebrnih medalj z zadnjega svetovnega in evropskega prvenstva, ki so ga gostili lani. Glavna sprememba se je zgodila na selektorski klopi, kjer ni več tvorca reprezentančnih uspehov v zadnjem desetletju Ulrika Wilbeka, ki je sicer ostal povezan z izbrano vrsto, a v funkcionarski vlogi. Nadomestil ga je Islandec Gudmur Gudmundsson, ki je pred šestimi leti popeljal svojo domovino do olimpijskega srebra v Pekingu. Slovenija se je z nedeljskim tekmecem Islandijo pomerila v neuspešnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2014. Islandci so, zanimivo, potegnili krajšo v kvalifikacijah za SP v Katarju, a so zavoljo dobrega položaja na evropski jakostni lestvici vskočili naknadno v žreb po odpovedih Bahrajna oziroma Združenih arabskih emiratov.

Z jutrišnjim tekmecem Švedsko se je Slovenija nazadnje pomerila na EP v Avstriji leta 2010, prav Švedi pa bodo maja naslednji tekmeci slovenske reprezentance v kvalifikacijah za EP 2016.ALEŠ SORTA


Najbolj brano