Na prvi tekmi na Ljubnem japonsko slavje, Vtičeva šesta

Japonka Sara Takanashi (248,5) je zmagovalka prve tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih na Ljubnem ob Savinji. Za Japonko sta danes končali Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz (245,4) in Američanka Sarah Hendrickson (237,1). Tokrat najboljša Slovenka je bila Maja Vtič (232,9) na šestem mestu.

Maja Vtič Foto: Tamino Petelinsek
Maja Vtič Foto: Tamino Petelinsek

LJUBNO OB SAVINJI > Špela Rogelj (232,0) je bila sedma, Katja Požun (225,6) deveta, Eva Logar (217,5) 16., Urša Bogataj (210,3) pa 22.

Tekmo sta po prvi seriji končali Julija Sršen na 39. in Anja Javoršek na 40. mestu. Že v petkovih kvalifikacijah so brez tekme ostale Anja Tepeš, Anita Seretinek in Barbara Klinec.

Slovenke so kandidaturo za visoka mesta oddale že po prvi seriji. Maja Vtič je namreč bila tretja, Rogljeva osma, Požunova 10., Logarjeva 18. in Bogatajeva 19. Na vrhu je bila Daniela Iraschko-Stolz, ki je imela pred Saro Takanshi 2,9 točke prednosti, še 4,1 točke več je zaostajala Vtičeva.

Požunova in Rogljeva sta v finalu pridobili dve mesti, dve pa je izgubila Vtičeva, ki je tudi zaradi nekoliko slabšega vetra zdrsnila iz stopničk. Kljub temu je bilo veselje v slovenskem taboru, pa tudi med gledalci - teh se je po prvih ocenah zbralo okrog 6000 - veliko.

V svetovnem pokalu z 862 točkami vodi Iraschko-Stolzeva, Takanashijeva na drugem jih ima 773, Nemka Carina Vogt, ki je preizkušnji v Ljubnem izpustila in se pripravlja na svetovno prvenstvu v Falunu, jih ima 622. Rogljeva na četrtem mestu je zbrala 499 točk, Vtičeva je sedma s 342 točkami.

Po koncu tekme so v Ljubnem avstrijski skakalki podelili nagrado za fair-play, po tem ko je na tekmi na Japonskem Rogljevi, ki je na poti v Sapporo ostala brez smuči, te posodila, pa čeprav je njena tekmica za visoke uvrstitve. Nagrado je prejela iz rok Mira Cerarja in predstavnika navijaškega kluba Rogljeve.

V nedeljo je v Zgornji Savinjski dolini še ena tekma, ki se bo začela ob 14. uri. To bo tudi zadnja tekma deklet pred svetovnim prvenstvom, ki se začne v sredo v Falunu. Skakalke se bodo za medalje pomerile v petek. Do konca sezone je nato le še sklepna tekma svetovnega pokala, ki bo 13. marca v Oslu.

STA


Najbolj brano