Na preizkušnji za Poljsko

Včeraj se je v Zrečah zbrala slovenska moška rokometna reprezentanca, ki jo v tem tednu čaka močan turnir v Nemčiji. V petek se bo pomerila s Srbijo, v soboto z Brazilijo, v nedeljo pa z gostitelji.

Selektor  Veselin Vujović 

 Foto: Simon Maljevac
Selektor Veselin Vujović  Foto: Simon Maljevac

ZREČE > To bo praktično zadnji test pred evropskim prvenstvom (EP) na Poljskem, ki se bo začelo 15. januarja. Tudi v uvodnem skupinskem delu čakajo slovensko reprezentanco trije tekmeci. V Vroclavu si bodo dvoboji s Švedsko, Španijo in Nemčijo sledili vsaka dva dneva. Časa za regeneracijo bo torej več kot v Nemčiji, kjer bodo za povrh še menjavali prizorišča. S Srbijo se bodo pomerili v Flensburgu, z Brazilijo v Hamburgu, z domačo reprezentanco pa v Kielu. Tako kot na EP bo torej tretji tekmec Nemčija. To pa je bržkone tudi edina vzporednica, ki jo lahko iz slovenskega zornega kota povlečemo z EP na Poljskem.

Turnir v Nemčiji bo namreč pregledni v pravem pomenu besede. Selektor Veselin Vujović, ki je vskočil v sklepnem delu kvalifikacij za EP, še spoznava svoje (potencialne) adute. Medtem ko je imel njegov predhodnik Boris Denić izoblikovano jedro, v katerem skoraj ni bilo presenečenj, je črnogorski trener v uvodnih akcijah razširil reprezentančni nabor rokometašev. Pri tem je očitno, da nezamenljivih ni več. Tudi v zadnjih letih na igrišču in izven njega glavna reprezentančna os, ki jo tvorita Uroš Zorman-Dragan Gajić, je vse bolj ohlapna. Kapetan je tokrat zraven, najboljši strelec zadnjega svetovnega prvenstva (SP) v Katarju pa je še drugič zapored ostal zunaj reprezentančnega kroga. Dodatne razlage, zakaj koga ni, so ta čas odvečne. Na vrsto bodo prišle ob objavi seznama za EP.

Ne nazadnje Gajić ni edini pogrešani na tokratni akciji, v kateri bo manjkalo še nekaj reprezentantov z zadnjega SP. Med njimi tudi Dean Bombač, ki je že drugo sezono zapored eden od vlečnih konjev Szegeda v ligi prvakov. Koprčan je obvestilo direktorja moške reprezentanc Uroša Mohoriča, da ga v tokratni akciji ne bo, sprejel mirno. Po vseh reprezentančnih epizodah, ki jih je doživel v zadnjih letih, ga nič več ne more presenetiti. Vujovićeva prevetritev izbrane vrste pa bi bila lahko zanj v perspektivi tudi dobrodošla. O neizkoriščenem potencialu in značaju Boruta Mačkovška je bilo prelitega veliko črnila in marsikaj izrečenega. Pod črto pa sta Izolana - tako Denić kot njegov naslednik Vujović - vabila na reprezentančne akcije, če je le bil zdrav.

Ta teden čaka pregledni turnir na Dunaju tudi mladinsko reprezentanco, ki se bo od četrtka do sobote merila z vrstniki iz Madžarske, Romunije in Avstrije. Med izbranci Slavka Iveziča so tudi štirje koprski rokometaši, in sicer Tilen Sokolič, Aleks Vlah, Grega Krečič in Dani Zugan ter Izolan Andraž Velkavrh.

Tudi tokrat bo Mačkovšek zraven. Pri Montpellierju je njegova vloga ob Baptistu Bonnefondu na levem zunanjem položaju spremenljiva. V derbiju francoskega prvenstva proti favoriziranemu Paris Saint-Germainu je bila majhna, a odločilna. Potem ko je Gajić zgrešil dve sedemmetrovki, se je v izvajalca najstrožjih kazni prelevil Mačkovšek, ki je bil obakrat natančen. Tudi 30 sekund pred koncem, ko je zadel za končno zmago gostiteljev z 32:31. Zanimivo bo predvsem videti, kako se bo obnesel preizkus Izolana in kolegov, za katere se je v tej reprezentančni akciji odločil Vujović, ki za zdaj ni tako tog pri izboru kot njegov selektorski predhodnik. Imata pa z Denićem tudi nekaj skupnega. Vujović je pred tednom dni odstopil kot trener Zagreba in nato svojo odločitev preklical. Takšnih motivacijskih prijemov se je s spremenljivim učinkom v reprezentanci posluževal tudi Denić. Upajmo, da jih bo v Vujovićevem ciklusu čim manj.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano