Na obisku pri senzaciji italijanske B lige Carpiju

Italijanska nogometna serie A je od torka bogatejša (odvisno, s katerega zornega kota gledamo) še za eno tako imenovano ekipo iz province. Carpi F.C. 1909, ki mu do potrditve prvaka druge lige manjka le še točka, je namreč zgodba zase, v kateri ni prostora za milijonarje in milijone. Med tvorci nogometne pravljice je bil tudi Pirančan Aljaž Struna.

Aljaž Struna na glavnem trgu v Carpiju, ko se mesto še ni 
zbudilo po slavju. Foto: Rok Maver
Aljaž Struna na glavnem trgu v Carpiju, ko se mesto še ni zbudilo po slavju. Foto: Rok Maver

Zgodba kluba iz italijanske province je zgodba (za italijanske razmere) mesteca s približno 70.000 prebivalci, ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od Modene. Carpi ima zelo skromen in varčen proračun. Kljub temu je v lanski sezoni pridelal 51.000 evrov plusa. Manjši prvoligaš (serie A jih šteje 20) od Carpija je le še Chievo iz predmestja Verone. Po proračunu je neprimerno bogatejši, saj samo za plače namenja 18 milijonov evrov, kar je šestkrat več kot Carpi!

Je zdaj možno, da bi oba Struna videli v reprezentanci? “To je odvisno od selektorja. Sebe cenim in menim, da imam kakovost za reprezentanco. Na drugih je, da to ocenijo. Jaz pač stopam po svoji poti. Letos sem igral v serie B, prihodnjo sezono bom v serie A, ampak sem še vedno isti igralec in iste kakovosti,” na to temo pravi Aljaž Struna.

Veselica do jutra

Kot da bi slutili, da bo 28. april zgodovinski dan za tamkajšnji nogomet, smo za obisk tekme in slovenskega nogometaša, Pirančana Aljaža Strune, izbrali tekmo 38. kroga z Barijem na stadionu Cabassi, popolnoma zasedenem do zadnjega kotička. Star in večkrat razširjen stadion je postavljen na velodromu, kar je posebej vidno na obeh manjših kovinskih tribunah za goloma. Stadion je blizu središča mesta in popolnoma zakrit s hišami. Za okoliške stanovalce je tekma brezplačna - balkoni in terase so bili polni “zastonkarjev,” ki so s sabo prinesli tudi navijaške rekvizite in prižigali bakle. Klubske zastave v rdeče-beli barvi so sicer izobesili marsikje v mestu.

Rahel dež se je pred začetkom drugega polčasa spremenil v vztrajnega, oddaljeno bobnenje in bliski so se čudežno polegli na koncu tekme. Veselico je v 94. minuti s panterskim skokom in obrambo rešil domači vratar Gabriel. Zatem je drugačne vrste grmenje odmevalo skoraj vso noč. S točko je bil Carpi matematično v serie A, saj je tretjeuvrščena Vicenza sočasno izgubila. “Čutil sem, da bo to poseben dan in da se dogaja nekaj velikega. Šli smo na zmago, kot vedno. Zavedali smo se, da je dovolj že točka. Branili smo se dobro, zadnjih 20 minut nismo silili v napad,” je včeraj, po le nekaj urah spanca, na prizorišču velikega slavja za PN povedal Aljaž Struna.

Nekaj ur pred tem je na zelenici in na stadionu izbruhnilo veselje. Kmalu po koncu tekme je del občinstva že vdrl na igrišče, objemal in slačil igralce. Kaj kmalu jim je sledila vedno večja množica. V majhnem prostoru za medije je bilo kot v panju, ko so se oglašali lokalni in nacionalni mediji. “Trener Fabrizio Castori ostaja tudi v naslednji sezoni. Decembra smo še sanjali, danes so sanje resničnost. Tega realno pred sezono nihče ni pričakoval. Ekipa je pokazala veliko željo in veliko mero ponižnosti. Tudi prihodnjo sezono želimo igrati na tem stadionu, to je želja tako kluba kot občine. To pa ne bo lahko. Najprej uživajmo v tem večeru,” je vse, kar je lahko povedal predsednik in drugi najpomembnejši delničar Carpija Claudio Caliumi. V prostor so vdrli evforični nogometaši, ki so iskali trenerja in vodstvo kluba, ter s sokovi in energetsko pijačo pošteno pošpricali navzočo sedmo silo.

Po mestnih ulicah so medtem drveli avtomobili s klubskimi zastavami, meščani so se zbrali na glavnem mestnem trgu Martiri, drugem največjem v Italiji, ki je povsem zapolnjen okrog enih dočakal slavljence. “Hja, videli ste, kako je bilo na stadionu. Potem so nas v odprtem avtobus odpeljali skozi mesto do trga. Zdelo se mi je, kot da je tam zbran ves Carpi. Tam smo praznovali dve uri, potem pa šli z ekipo na prigrizek, nato pa je fešto nadaljeval vsak po svoje. Do zgodnjega jutra,” je slavje opisal Struna, ki mu ta teden družbo delajo starši.

“Kiki” Struna, steber obrambe

189 centimetrov visoki Aljaž Struna je za navijače Carpija preprosto Kiki, kar je sicer njegov vzdevek. “Mja, Aljaž ne morejo izgovoriti, z izjemo trenerja Castorija in napovedovalca na stadionu. Verjetno so na facebooku videli, da se podpisujem Kiki in potem se je to razširilo,” pravi Struna, ki ga je - čeprav je bil center mesta opoldne še dokaj prazen - prepoznalo kar precej ljudi, ki so mu, kot je v Italiji navadi, laskali s pohvalami kot “Grande Kiki (veliki Kiki)” ali pa “Struna resta con noi (Struna ostani z nami).” Piranski desni bočni branilec je od 38 tekem B lige od prve minute igral na 32. Tudi tokrat se je izkazal za stebra obrambe, mimo katerega redko pobegne žoga, kaj šele igralec. Dvakrat je celo začel obetaven napad domačih.

Mlajšega od bratov Struna (starejši Andraž je reprezentant in igra v grški Giannini) je poleti v Emilijo posodil Palermo (tja je leta 2011 prestopil iz Kopra), da bi se lahko uspešno vrnil in dokazal po letih težav s poškodbami. To je bil zadetek v polno, s sanjsko sezono - zanj in za Carpi. “Nisem pričakoval, da se bo tako izteklo. Ko sem bil znova optimalno pripravljen, sem vse tekme odigral v prvi postavi. Menim, da sem nalogo opravil kar dobro. Ta sezona je bila zame neke vrste nov začetek.”

Carpi je med elito popeljal trener Fabrizio Castori, ki je Struno vodil že v Vareseju. “On je želel, da me pripeljejo sem, ampak spremljal me je tudi športni direktor Carpija Cristiano Guintoli. On je dejansko tvorec uspeha, saj je pripeljal vse igralce od časov, ko je Carpi igral v serie D, pa do danes. Zelo dobro zna presojati, kakšne profile igralcev ekipa potrebuje. Zelo pazi na njihove značaje, da v ekipo ne pridejo prevzetni igralci ali pa nastopači. Smo zelo kompaktna in značajsko umirjena ekipa,” pojasnjuje Struna.

Carpi ali Palermo?

Novinec v serie A je pred kratkim tudi javno izrazil željo, da bi Pirančan ostal tudi v prihodnji sezoni, včeraj je o tem pisala tudi Gazetta delli sport. A tudi v Palermu, kjer so mu okoli novega leta podaljšali pogodbo, so že objavili, da na Struno v prihodnji sezoni resno računajo. Drugi posojen igralec iz serie A je vratar Gabriel, ki je član Milana, ki ga prav tako želijo obdržati. Iz prve roke smo skušali izvedeti, če je na tem področju kaj novega.

“Zaenkrat je tako, da se vračam v Palermo. Vodstvo Carpija bi me želelo zadržati, toda predsednik Palerma Maurizio Zamparini želi, da se vrnem na Sicilijo. V nogometu nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Eno je sigurno: želim v serie A in tam igrati, ne pa sedeti.” Pa je vseeno kje bi igral? “Sem takega značaja, da me ne vodijo čustva. Palermo je pač večji klub, tam si bolj pod drobnogledom. Ne bi mi bilo žal, če bi ostal tu in nadaljeval še eno sezono s Carpijem,” pravi Struna.

Carpi ima v svojih vrstah nogometaše, ki širše niso znani. Še iz časov, ko je klub igral v D ligi (kjer je danes recimo repenski Kras) je v moštvu Lorenzo Pasciuti, iz časov C2 lige sta ostala Antonio Di Gaudio in Fabrizio Poli. Moto trenerja Fabrizia Castorija je: “V moštvu ne rabim zvezdnikov, rabim borce, ki bodo krvaveli na igrišču.” Ekipa je odlično telesno pripravljena, veliko teka in igra sistem 4-4-1-1. V napadu je s 14 zadetki glavni Jerry Mbakogu, ki je v Carpi prišel iz propadle Padove (tiste, ki letos igra s Krasom v D ligi). V prihodnji sezoni (če ne bodo dogradili stadiona) bo Carpi igral v Modeni ali v Parmi.

Carpi vzbuja upanje

Carpi je lepa nogometna zgodba, ki zbuja upanje, da nogomet ni le kovnica denarja, v katerem so ljudje, športniki in športni uspeh v drugem planu. Brez milijonov na računih nogometašev in s skromnim klubskim proračunom se je v petih letih prebil iz D do A lige. Letos so imeli na voljo tri milijone evrov za igralce, toliko, kot jih na sezono dobi Riccardo Montolivo pri Milanu. Carpi je taka medijska zgodba tudi zato, ker ni pogodu nekaterim vplivnežem, predvsem predsedniku Lazia Claudiu Lotitu, ki je pri navijačih Carpija najbrž najbolj osovražena oseba. Športni direktor B ligaša Ischie Pino Iodice je januarja posnel svoj pogovor z njim in ga posredoval medijem. V njem je Lotito, ki je v resnici zrežiral izvolitev Carla Tavecchia za predsednika italijanske nogometne zveze FIGC, zdaj pa je njegov glavni svetovalec, slabšalno govoril o manjših klubih, ki so na pragu uvrstitve v serie A, še posebej Carpija. Češ, kdo pa nam bo plačal za TV pravice, če bomo v ligi imeli te klube, za katere nikogar ne briga.

Igralci so mu včeraj odgovorili s pesmico, v kateri mu sporočajo: Jeseni se vidimo na “tvojem” olimpijskem stadionu v Rimu.

ROK MAVER


Najbolj brano