Na občino bi lahko pritisnili kot sindikat

Športna zveza Nova Gorica je na redni skupščini sprejela delovni načrt za naslednje enoletno obdobje. Članstvo ni zadovoljno s pravili delitve občinskega denarja društvom.

Novogoriška športna zveza bo 6. septembra v gozdu Panovec soorganizator tekov za vse kategorije Foto: Igor Mušič
Novogoriška športna zveza bo 6. septembra v gozdu Panovec soorganizator tekov za vse kategorije Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA >Že prisotnost na predpočitniški skupščini (17 delegatov izmed 76) precej pove o vlogi organizacije in zanimanju njenega članstva zanjo. To je v veliki meri posledica zakona o športu, ki je pred 15 leti dodobra podržavil športno sfero, predvsem pa delitev javnega denarja. To ob usihanju sponzorskih in donatorskih prispevkov v zadnjih letih društva še posebej občutijo. Na Goriškem društvom veliko večino denarja z razpisom razdeli mestna občina, zveza pa ima z letnim proračunom, manjšim od 15.000 evrov, zelo omejene možnosti.

Kljub temu predsednik Miran Müllner poudarja, da brez moči vendarle ni: “Smo predvsem strokovna opora društvom. Letos, ko je postalo tolmačenje občinskega odloka o delitvi denarja na razpisih zelo ozko, smo podprli pritožbe šahovskega in kolesarskega kluba na delitev denarja in dosegli ugodnejšo razlago ter dodelitev denarja. Sporno je namreč, da društva, ki nimajo vsaj 75 odstotkov članstva z območja mestne občine, ne bi mogla uspešno kandidirati na razpisu. Nekatera so namreč medobčinska, vsekakor pa je pravično, da dobijo vsaj sorazmeren delež denarja glede na članstvo iz domače občine. Za razdelitev preostanka denarja bi se morale občine regijsko povezati. Jeseni bomo predlagali posodobitev občinskega odloka, ki bi moral dati izrazitejšo prednost olimpijskim športom s kakovostno piramido mlajših selekcij, kar je usmeritev OKS. V razpisih bo treba ločiti športni program in infrastrukturo, ker javni denar vse bolj uhaja v uporabo objektov, manj pa ga ostane za strokovno vodene programe športa.”

Na regijski ravni - vsaj neformalno - teče marsikatera športna dejavnost, povezav in sodelovanja med novimi malimi občinami pa je v širši novogoriški regiji premalo, meni dolgoletni tajnik športne zveze, Vojko Orel:“Ustanovili smo regijsko pisarno in imeli razgovore z župani, a se je nekaj premaknilo le pri organizaciji prireditve Športnik Goriške. Smiselna bi bila skupna regijska prizadevanja za ugodnejše pogoje zavarovanja odgovornosti trenerjev športnih klubov, za organizacijo zdravniških pregledov športnikov, za strokovno izobraževanje in za skupno izvajanje nekaterih programov za otroke in mladino ter za vzpostavljanje skupne baze podatkov. Na takšen način bi bolje izkoristili infrastrukturo in znanje.”

Pri tem je ključna pobuda društev, ki se v zvezo postopoma tudi regijsko vključujejo, po novem pa zvezi prispevajo 30 evrov letne članarine. Projekta regijskih dimenzij, bi sodeč po razpravi, morala biti tudi zimski bazen v Novi Gorici (vsaj za polnjenje z javnim programom, ko in če bo zgrajen) in smučarsko opismenjevanje na Lokvah (končno so kupili sodobno otroško vlečnico) ter na Kalu nad Kanalom, kjer sta vlečnica in polkilometrska proga vzdrževani, a zgolj domači prostovoljci in občina težko zagotovijo denar in dovoljenja za zagon. Društva pričakujejo od zveze, da bo v pogovorih z občinsko upravo nekakšen sindikat športne sfere.

Zveza se ne ukvarja le s papirnato dejavnostjo. Šestega septembra bo, skupaj s športnim zavodom in društvom Filipides, organizator množičnega teka za vse kategorije v Panovcu, sočasno pa bodo pred stavbo mestne občine športna tržnica (predstavila se bodo društva) in športne igre za otroke do osmega leta starosti.

V vodstvu ŠZ ugotavljajo, da se društva premalo poslužujejo strokovne pomoči pri pisanju vlog za razpise. Z bolje pripravljenimi bi bila uspešnejša.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano