Na naslovnici pariškega kluba

Odbojkarski reprezentant Mitja Gasparini iz Izole je letos motor naše izbrane vrste. Točke je dosegal v najtežjih trenutkih uspešnih evropskih kvalifikacij, s predstavami v evropski ligi pa si je prislužil tudi upodobitev na naslovnici facebook strani Paris Volleya.

Mitja Gasparini, novi član Paris Volleya Foto: Igor Mušič
Mitja Gasparini, novi član Paris Volleya Foto: Igor Mušič

IZOLA > Takoj po tekmi evropske lige z Belorusijo pred tednom dni je Mitja Gasparini odpotoval domov v Izolo. Krajši počitek od reprezentančnih obvez (izpustil je obe tekmi z Romunijo) mu je slovenski selektor Andrea Giani odobril zaradi rojstva druge hčerke.

Takšno pozornost si je najučinkovitejši Slovenec v evropski ligi tudi zaslužil. Z uspešno statistiko je prišel na naslovnico facebook strani svojega novega kluba, francoskega podprvaka Paris Volley. Ob Gasparinijevi fotografiji je na njej zapisana impozantna statistika iz evropske lige: šest tekem, šest zmag, 82 odigranih nizov 106 doseženih točk iz 82 napadov, 12 blokad prav toliko asov.

Tudi v odbojkarski NBA, italijanski A 1 ligi, je Gasparini kot eden nosilcev igre poskrbel za zgledno statistiko. Z izjemo ene same izpuščene tekme je - skoraj od prve do zadnje sekunde - odigral vse preostale in na njih zbral v povprečju 14 točk s po dvema asoma na tekmo.

Nad igralskim statusom se po treh letih v Veroni ne bi smel pritoževati, pa vendar ga je spomladi pot vodila naprej, v Pariz. “Z Verono se nismo dogovorili tako, kot sem pričakoval, obenem pa sem dobil finančno in tekmovalno zanimivo ponudbo za dveletno sodelovanje od Paris Volleya. Z Verono namreč v vrh italijanske lige nismo mogli, Parizu pa je to z drugim mestom v Franciji uspelo in bo igral v ligi prvakov, kar je zame glavni izziv.”

Odbojkar z “najtežjo roko” v slovenski reprezentanci je z družino obredel že precej sveta. Ob Italiji, kjer je igral tri leta, se je dokazoval še v Grčiji, na Poljskem in v Južni Koreji. Čeprav mu je bilo življenje najbolj po godu v bližnji Italiji, se morebitnih začetnih, predvsem jezikovnih težav v Parizu ne boji: “Zakoni športnega profesionalizma so pač takšni, da ne moreš biti vedno tam, kjer ti je najlepše, ampak tam, kjer tvoje delo primerno cenijo in kjer lahko napreduješ. V Italiji mi je bilo najbolj udobno, v Koreji so najbolje poskrbeli za družino, ampak Francozi so bili konkretni. Imajo ekipo brez zvezdnikov, a s preverjenimi igralci z izkušnjami iz različnih lig. Sem le eden izmed kar osmih tujcev. Vsa igralna mesta na na parketu in med rezervisti bodo precej enakovredno zasedena, zato verjamem v dobre rezultate. Klub je znan po vrhunski organiziranosti. Francoščine se bom pač moral naučiti, vendar mi je pri osvajanju vseh novosti in sprememb v oporo soproga, ki uživa v spoznavanju novega, starejša hčerka je pa itak vajena selitev.“

Izolski napadalec Paris Volleya, 202 centimetra visoki Mitja Gasparini, je pri 31 letih v vrhunski formi in poln izkušenj. Po tem, ko je z ACH Volleyem postal prvak pokala CEV in udeleženec osmine finala lige prvakov, se je leta 2009 odpravil na tuje. Igral je za grški Iraklis, poljski Jastrzebski (z obema v ligi prvakov, s slednjim celo v polfinalu), za južnokorejski Hyundai Skywalkers, za italijansko Verono ter od letos za nekdanjega evropskega prvaka Paris Volley.

Izolan je prepričan, da ima sedanja slovenska reprezentanca primerno širino in kakovost za nadaljevanje zmag: “Odkar je prišel Giani, ki je v ekipo vrnil tudi Dejana Vinčiča in Alena Pajenka, je trening v reprezentanci precej kakovostnejši. Veliko več pozornosti je namenjenih podrobnostim. Vse se izvaja zelo dosledno, pravila so jasna. Vsak član reprezentance ima svoje mesto. Težav s sporazumevanjem ni. V rabi sta tako italijanščina kot angleščina. Vsi si med seboj zaupamo, tudi ko ne gre, kar smo dokazali z nekaj preobrati v končnicah že napol izgubljenih nizov. Zato verjamem v zanesljivo uvrstitev na zaključni turnir evropske lige, kar je naš prvi cilj.”

Končni cilj Slovenije je zmaga v evropski ligi in prva uvrstitev v svetovno ligo. Tudi Gasparini meni, da je ta cilj dosegljiv, a poudarja, da je nevarno gledati predaleč naprej: “Zbrati se bo treba za vsako tekmo posebej in igrati vsakič bolje, da bi prišli na zaključni turnir evropske lige. Tudi če se bo pokazalo, da so Grki brez lani najučinkovitejšega Mitara Djurića slabši in jih bomo premagali, bo treba iti še čez polfinale in po tem morda v finale. Če bomo do teh tekem prišli, bomo naleteli na odlične Poljake in Estonce. Mislim, da smo skupaj z njimi tudi mi v krogu favoritov za osvojitev evropske lige.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano