Do Lucije se je na kotalkah pripeljal tudi Borut Pahor (video)

Kotalkarskega gala večera, kakršen je bil v soboto v renški dvorani, verjetno ne bo več. V čast šampionki KK Renče Luciji Mlinarič so zaplesali kotalkarji iz Evrope in Južne Amerike. Na koleščkih se je do slavljenke pripeljal tudi predsednik države Borut Pahor.

Na koleščkih se je do slavljenke pripeljal tudi predsednik 
države Borut Pahor. Foto: Leo Caharija
Na koleščkih se je do slavljenke pripeljal tudi predsednik države Borut Pahor. Foto: Leo Caharija

RENČE > Kotalkarski klub Renče je ob slovesu svoje tekmovalke - sicer pa s 27 odličji z evropskih in svetovnih prvenstev najboljše slovenske kotalkarice vseh časov - Lucije Mlinarič, pripravil veličastno dve uri in pol dolgo prireditev.

V dvorano se je nagnetlo približno 600 ljubiteljev umetnostnega kotalkanja. Kar nekaj se jih ni uspelo prebiti do tribun in so program z dostopnih stopnic bolj poslušali kot gledali. In bilo je kaj videti.

Lucija se je poslovila z uvodnim plesnim nastopom v paru, nato s solo dolgim programom in za zaključek skrita v velikem skupinskem nastopu vseh tekmovalk in tekmovalcev Kotalkarskega kluba Renče. Ko se je velika skupina kotalkarjev razprla, se je Lucija pripeljala v ospredje in simbolično sezula kotalke ter si obula športne copate, v katerih bo poslej klubu pomagala kot trenerka.

Ob slovesu po 25 letih kotalkanja je bilo kar nekaj solz ganjenosti spričo konca izjemnega življenjskega obdobja (v zadnjih dveh letih se je po tem, ko je premagala raka, izjemno vrnila kot evropska prvakinja in svetovna podprvakinja), izjemnega programa prireditve, in fantastično množičnega in prisrčnega odziva povabljencev ter občinstva.

Sicer se je Lucija pred mikrofonom hitro zbrala: “Nisem žalostna, ker končujem kariero, saj jo končujem na vrhu in med prijatelji. Odslej se bom posvetila sebi, študiju, pa tudi treniranju najmlajših, saj jim želim predati svoje bogate izkušnje. Tudi kakšen revialni nastop bo še, saj ob koncu leta v Renčah vedno nekaj pripravimo. Življenje mi je dalo drugo priložnost in to želim uživati. Ogledala si bom tudi kakšno dirko moto GP. Ta šport me zanima in morda bom tudi sama naredila izpit za motor in sedla nanj.”

Luciji je pevec Valterrap zapel posebej zanjo napisano skladbo Največja zmaga, v kulturnem programu pa je izstopal nastop pevskega zbora Provox s sopranistko Polono Kante Pavlin, skladbo Gloria Mirana Rustje in sočasnim prihodom zvezdnikov svetovnega kotalkanja na parket.

Na prireditvi pod imenom Na kotalkah spominov in uspeha je bilo ob Lucijinih nastopih še nekaj vrhuncev. Posebej to velja za nastopa serijske svetovne prvakinje Debore Sbei in najboljšega mladega para ta čas, Isabele Genchi in Alberta Perucha.

V trenutku simboličnega slovesa je bilo veliko presenečenje protokolarno kotalkanje predsednika države - sicer šempetrskega sokrajana Lucije, Boruta Pahorja, ki je v priložnostnem nagovoru dejal: “Lucija se poslavlja od kotalkanja, a se prav gotovo ne poslavlja iz naših src. Vanje je stopila kot velika športna šampionka. Stopila je tudi na osebnostni Olimp, ko je v boju z boleznijo premagala samo sebe in po tem še najboljše kotalkarice. Za to si zasluži vse spoštovanje in občudovanje. “

Drugi protokolarni vrhunec pa je predstavljal nagovor predsednice svetovne kotalkarske zveze Margaret Brooks: “Ne poznam nikogar, ki bi zmogel narediti to, kar je uspelo Luciji. Manj kot leto dni po težki operaciji je bila v vrhu na evropskem in svetovnem prvenstvu. Počaščena sem, da sem lahko del njenega športnega življenja,” je v slavnostnem nagovoru dejala predsednica.

Lucija Mlinarič je sicer na parket v zahvalo za sodelovanje ob družini povabila številne trenerje, koreografe, psihologe, fizioterapevte in druge strokovne sodelavce, ki so pomagali graditi njeno izjemno kariero in osebnost, s katero si je prislužila tudi mesto predstavnika tekmovalcev v skupščini mednarodne kotalkarske zveze.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano